27-01-14

een huis

een huis.jpgDe bouwwoede lijkt niet af te nemen in onze omgevng. Er staan tientallen woningen al lange tijd te koop en niet eens  oude woningen, toch worden alsmaar nieuwe woningen gebouwd. Zelfs hele woonerven in één keer. En het is niet één woonwijk maar overal in de gemeente zijn ze aan het bouwen.  Als je dan de prijzen hoort dan val je omver. De leningen lopen niet meer over 20 jaar maar kunnen al afgesloten worden voor 30 en 40 jaar en zelfs al overdraagbaar op de kinderen...

Deze namiddag was ik gaan koersballen. Op de heenweg zag ik een villaatje dat helemaal afgebroken was. Van de ene op de andere dag! Het groot materiaal stond er nog en de hopen brokstenen en hout lagen er ook nog. Niet te geloven. Een paar jaar terug hadden ze aan dit villaatje nog een heleboel werken gedaan en alles was  aan de buitenzijde mooi geschilderd ! Mijn koersbalmaatje had ik opgehaald omdat het regende en zij zat ook verbouwereerd te kijken naar de enorme berg puin. Neen, ik kon op dat stuk weg niet parkeren om een fotootje te maken. Morgen even langs rijden met de fiets.

Het huis van mijn koersbalmaatje staat al een jaar te koop en ze geraakt het niet kwijt . "Tja, zegt ze, mijn huis gaat ook dit lot ondergaan want het huis is ongeveer 40 jaar oud en dan breken ze het liever af dan veranderingswerken te doen." Ook een probleem is dat ze een enorme tuin heeft en dat schrikt een eventuele koper ook af. De tuin ligt er magnifiek bij , man en vrouw zorgen er voor dat die te allen tijde piekfijn ligt. Voor de man,  veel ouder dan zijn vrouw, begint het onderhoud zwaar te wegen en ze zouden naar een appartement willen verhuizen.

Toen ik haar na de sportnamiddag afzette bij haar woning en doorreed naar mijn huis  reed ik door onze een huis3.jpgwoonwijk en plots zag ik  dat een bungalow die al lang leeg stond ,omdat de bewoners naar een rusthuis waren, compleet weg was.
Geen steen noch een stuk raam of iets anders afkomstig van de bungalow was er te bespeuren. De grond leek zelfs geploegd!! Er zal een nieuwe woning opgebouwd worden want een plakkaat met voorbeeld van een villa stond er op afgebeeld . Deze mensen kende ik en ze zwaaiden altijd als ik er met mijn fiets voorbij reed. De man was als kind opgegroeid in dezelfde straat waar ik als kind gewoond heb en zijn vrouw had nog samengewerkt met mijn moeder in een hotel. Doet vreemd aan om nu die lege plek te zien. Dan denk je " gaan ze dat ook met mijn huis doen".

 

 

bouwen,huis

Beide woningen waren niet zo erg groot .
Nu ze afgebroken zijn lijkt het perceel immens groot. 

bouwen,huis

 

 

22:12 Gepost in knokke | Commentaren (17) | Tags: bouwen, huis |

Commentaren

Dat is ook het lot van mijn ouderlijk huis, want dat staat er 90 jaar. Afbreken en een ander zetten is goedkoper dan te renoveren. Hoe wel het 45 jaar geleden ook wel al verbouwd is blijft het toch een oud gebouw, er ligt nog echte planken vloer boven. Het heeft ook een stevige boogkelder.

Gepost door: liliane | 28-01-14

Reageren op dit commentaar

@Liliane de oude woningen zijn dikwijls steviger gebouwd dan veel prefab die ze gezet hebben 20-30jaar geleden.De woning van mijn ouders gebouwd in 1950 is verkocht in 2005 . Wij hadden zelf al plastiek ramen gestoken en nieuwe rolluiken (één van de zoons heeft er een tijdje in gewoond)en een nieuwe keuken en badkamer geinstalleerd voor hem. Maar aan de indeling van het huis is niet geraakt en er is niets afgebroken of verbouwd. Zo stevig bouwen ze nu niet meer ,zeiden de kopers, en er zijn vele middelen om een huis een andere look te geven zonder dat er echt moet afgebroken worden.

Gepost door: magda | 28-01-14

'Nieuw' is blijkbaar de mode. Spijtig eigenlijk want die oude(re) huizen hebben best wel charme. Maar verbouwen kost geld en je weet waar je aan begint maar niet waar je zal eindigen, herbeginnen blijkt dan de goedkopere oplossing en meteen naar de zin van de eigenaars (en volgens de normen van al die nieuwe bouwwetten).

Gepost door: bea | 28-01-14

Reageren op dit commentaar

@Bea, daar heb je wel gelijk in vooral als je alles moet làten doen! Dan is het echt niet betaalbaar. In het centrum worden veel oude huizen opgekocht , afgebroken en dan komt er een appartementsgebouw in de plaats!

Gepost door: magda | 28-01-14

Als hier oude huizen verdwijen verrijzen er altijd in de plaats een appartementencomplex. Hier weer op wel vijf verschillende plaatsen. Het is hier echt een appartement dorp aan het worden, en niemand kent nog iemand.
Groetjessssssssss en eindelijk is hier de zon, maar met 'n heel koude wind.

Gepost door: greta | 28-01-14

Reageren op dit commentaar

@Greta, in het centrum is dit dikwijls ook: één huis verdwijnt en er komt een appartementsblok in de plaats.

Gepost door: magda | 28-01-14

Ja Magda, hier in het pajottenland is het dezelfde trent, ik vind het zo spijtig dat die oude huisjes verdwijnen, de nieuwbouw huizen lijken allemaal op elkaar, blokkendozen!
Zelfs de mooie gesloten boerderijen van vroeger worden hier omgebouwd tot woonerven, echt erg.
Groetjes

Gepost door: emily | 28-01-14

Reageren op dit commentaar

@Emily, hier komen er ook overal woonerven. Het zijn precies kazerneblokken : drie of vier op een rij en dan liefst in een vierkant gebouwd met midden in garages. Waar ik woon zijn er al twee grote boerderijen verdwenen en de grond is verkaveld voor een achttal villawoningen. Mooi om op plan te zien,maar de stukken grond zijn zo klein dat ze gewoon in elkaars huis kunnen kijken. Ze hebben wel elk een zwemvijver en dat toont chique hé!!

Gepost door: magda | 28-01-14

Het is tegenwoordig een trend dat oude huizen en oude auto's zoveel mogelijk uit het straatbeeld moeten verdwijnen. Dat heeft te maken, denk ik, met zuinig energieverbruik en luchtvervuiling.
Jammer genoeg worden mensen steeds meer in appartementjes en tehuizen gestopt.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 28-01-14

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn, van oude auto's kan ik het begrijpen ,maar van woningen niet. De meeste eigenaars hebben al flink geinvesteerd om hun woning zo veel mogelijk te isoleren ivm het energiegebruik. Waar ik woon moeten ze niet afbreken om er dan een appartementsgebouw op te zetten want dat is hier niet toegelaten! Ik denk dat het meer uit pronkzucht is. Want iedere bestaande woning heeft wel een tijdsstempel. Maar met wat kleine ingrepen kun je een oudere woning er toch ook hedendaagser laten uitzien. Het is waar ik woon ook zo dat de bewoners grijzer en grijzer worden ,hahaha, en dan uitkijken naar een appartement. Ik hoop dat grijzer worden bij mij nog lang te kunnen tegenhouden :-)

Gepost door: magda | 28-01-14

t is wat Magda, hier breken ze ook nog mooie huizen af om er dan een appartement te zetten, t is soms echt schandalig

Gepost door: fotorantje | 28-01-14

Reageren op dit commentaar

@Antje, waar ik woon mogen er geen appartementsgebouwen in de plaats komen! Dat gebeurt wel in het stadscentrum.

Gepost door: magda | 28-01-14

als ik in Knokke ben kijk ik met verwondering naar al die werken..

en toch staan er heel wat woningen/appartementen leeg...

als ik de huur-en verkoopsprijzen bekijk verwondert mij dit niet..

hier in de streek van Gent, moet je je blauw betalen voor een stukje bouwgrond, in de meeste dorpskernen zie je dan ook overal appartementsgebouwen...

een huis en een tuintje zit er voor velen niet meer in..

jammer, maar helaas..

groezten

Gepost door: willy | 28-01-14

Reageren op dit commentaar

@Willy, wij kijken hier ook met verwondering naar al die woningen en appartementen die gebouwd worden, terwijl er overal zoveel te koop staat. In mijn onmiddellijke ( en ik druk op onmiddellijke)omgeving telde ik onlangs twaalf villa's die te koop stonden en dan zijn ze op verschillende plaatsen nog een soort woonerf-villa's aan het bouwen !!! De prijzen zijn om ter zotst . Het is dan ook niet te verwonderen dat er gebouwd wordt en na een paar jaar weer verkocht omdat ze de afbetalingen niet meer aankunnen! De grond zelf kost hier al een fortuin. Toen we hier 45 jaar geleden bouwden hebben we véél geluk gehad met de kostprijs van de grond. Van dan af schoot de prijs de lucht in en werden de lappen grond herleid naar lapjes! Waar ik woon mogen geen appartementsgebouwen neer geplant worden!

Gepost door: magda | 28-01-14

De grondprijzen zullen wel hoog zijn.. dan levert het meer op om er een appartementsblok neer te zetten dan om het oude huis te renoveren.. zo gaat dat. Het gaat allemaal om de centen.. overal en met alles, zo is dat nu eenmaal. Sentimenten spelen bij vastgoedontwikkelaars geen rol hè.
Maar ja.. er wordt nog wat nieuws opgezet.. dat is al wat.. hier ging die hele wijk met sociale woningbouw plat omdat de woningstichting dácht geld te kunnen maken met koopwoningen. Toen stortte de huizenmarkt in en kunnen de vroegere bewoners hun wijkje al jarenlang braak zien liggen..
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 28-01-14

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, die twee stukken grond zullen wel vlug weer bebouwd zijn anders was er geen afbraak geweest.En het zullen geen appartementsgebouwen worden want in deze buurt zijn het enkel alleenstaande woningen. Gelukkig maar! De grondprijzen zijn hier ontzettend hoog en toch zijn het jonge mensen die het kopen. Wellicht met steun van ouders of familie.

Gepost door: magda | 28-01-14

De commentaren zijn gesloten.