04-02-14

Mooi weer om te wandelen.

 

zee.jpg

Het was maandag mooi weer, dus heb ik alles laten vallen en ben eventjes naar de zee gereden. Zon, blauwe lucht, geen wind en aan de einder rechts Cadzand en links Walcheren (meer bepaald Vlissingen ). (De einder ligt wat scheef in het vervolg moet ik daar echt opletten, vooral met het nikonnetje).
Een winterjas had je echt niet nodig want toen ik terug in de auto stapte na de wandeling was ik bezweet!

 zee1.jpg

De zee was erg kalm met kleine golven die op het strand uitrolden.

zee2.jpg

Het was hoogtij en de reden van die tweede wazige foto is, dat je in dat cirkeltje het hoofd van het beeld ziet dat erg ver in zee op een golfbreker staat. Als je goed keek kon je het hoofd af en toe uit het water zien opduiken. Mijn digitaaltje is niet sterk genoeg om zover in te zoomen. De schuimkoppen zijn de golven die op de golfbreker tegen elkaar opbotsen.

zee4.JPG

zee3.JPG

Niet alleen wandelaars langs de vloedlijn!

zee10.JPG

Ik wandelde niet tot in de zwingeul. Ik klauterde de duinen over . Het is nog steeds niet gemakkelijk om over de  duinen die na de recente storm bijna verticaal zijn afgekalfd, te geraken. Na het schransen van de dag ervoor was dit een goeie inspanning om een beetje calorieën kwijt te spelen. Het helmgras heeft de storm goed doorstaan en heeft zeker en vast verhinderd dat er nog meer zand in zee is gesleurd .

zee5.JPG

Ik stak de dijk over en klom een duinenpad op. Aan de rand is een muur opgetrokken met ingepakte stenen in ijzeren netten.  Die ijzeren netten vind je op verschillende plaatsen in de Zwinbosjes terug. Waarschijnlijk om het duingebied te beschermen zodat er niet teveel zand zich zou verplaatsen..

zee7.jpg

De bedoeling was dat ik door het duinengebied zou wandelen tot de bomenrij die je in de verte ziet. Daar ligt het wandel- en fietspad  en ook het wiedauwpad( die we nog allemaal het knuppelpad noemen) om dan vandaar naar de auto te wandelen.

Maar de toegang was vergrendeld en helemaal terugkeren tot in de nabijheid van De Haas van Flanagan zag ik niet zitten. Dus wandelde ik langs de afsluiting zoals andere wandelaars. Het zicht op de duinen deed me beseffen dat de beheerswerken al flink wat resultaat hebben opgeleverd. Er zijn duin- en zandpannen ontstaan. De duindoorn groeit hier overal maar de bessen beginnen langzaam hun rode kleur te verliezen .

zee6.jpg

Hieronder zie je goed de duin- en zandpannen.

zee8.jpg

Ik wandelde op de duinen evenwijdig met de zeedijk en ter hoogte van het eerste appartementsblok was een stenen trap zodat je zonder halsbrekende toeren terug op de zeedijk kwam.
Ik heb deze keer geen schapen, paardjes of langhorns gezien. Maar leven is er wel in de duinen: de konijnenholen waren talrijk en hun keutels, daar kon je niet naast kijken. Ook lagen er veel schelpen en enorm veel spiraalschelpjes.

zee9.jpg

Ik was blij om me te kunnen neerploffen in mijn auto. Het is vermoeiend om in het zand te wandelen en zeker in de duinen. Maar een pracht van een zonsondergang zorgde voor een mooie afsluiter. Op weg naar huis had ik een landweg genomen en daar heb ik onderstaande foto's genomen.  Geen huizen die het uitzicht belemmerden. De zon ging onder en je zag een streep oranje licht. Een paar ogenblikken later stond de hemel in vuur en vlam!

zonsondergang.JPG

zonsondergang1.JPG

 

Commentaren

Je bent veel aan de wandel de laatste tijd hè.. heb je je fiets aan de wilgen gehangen? :-)))
Mooie foto's van het strand zeg.. maar die paarden aan de vloedlijn.. dat zijn toch ook wandelaars eigenlijk hè! :-)))
Zulke schelpjes.. die wenteltrapjes.. die zie je hiér nu weer zelden.. het is hier alleen maar kokkels, zwaardschedes en platschelpjes.. met een enkele mossel ertussen.
Prachtige lucht!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 04-02-14

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, jij merkt ook alles hé! Mijn fiets aan de wilgen hangen! o neen, maar zolang de temperaturen zo laag zijn , maak ik geen fietstochten. Het is al een paar jaar dat ik geen fietstochten meer doe tijdens de winterperiode. Na een tijdje fietsen staan mijn longen precies in brand en het helpt niet dat ik een sjaal voor neus en mond houdt om niet de koude lucht in te ademen. Dus kan ik maar beter wachten tot het boven de 10° wordt. Fietsen hou ik wel langer vol dan wandelen.

Gepost door: magda | 04-02-14

Reageren op dit commentaar

Wandelen is hier alle dagen van de partij met de hond, echt wandelen is nu niet meer het juiste woord, het is meer slenteren omdat ze te oud is . Maar dat is vermoeiender dan wandelen , we doen over een kortere weg een even lang dan vroeger .

Gepost door: liliane | 04-02-14

Reageren op dit commentaar

@Liliane, de dagelijkse wandelingetjes vroeger met onze hond deed ik graag. Je kwam altijd iemand tegen die je kende en dan werd er al eens een babbeltje gedaan.In de winter was het natuurlijk minder leuk. Maar dan hadden we tenminste ook een frisse neus gehaald samen met de hond.

Gepost door: magda | 05-02-14

ideaal weer voor strandwandelingen, en wat geeft het altijd mooie beelden die paarden aan het strand

Gepost door: fotorantje | 04-02-14

Reageren op dit commentaar

@Antje , op dat stuk strand mogen er paarden rijden en mogen de honden los lopen. Ik vind het altijd fijn als ik dit zie. Het geeft je een gevoel van vrijheid.In de duinen zijn er ook paardenweggetjes aangelegd. Fijn voor paard en ruiter en ze storen daar niemand.

Gepost door: magda | 04-02-14

het lijkt bijna alsof ik even met je meegewandeld hebt , ik hoor het ritme van de zee, blijf staan bij die ene schelp zo bijzonder en draai me nog eens om zodat ik het mooie van de zonsondergang niet mis

Gepost door: merel | 05-02-14

Reageren op dit commentaar

@Merel, ik ben blij dat je van de zee kunt genieten al is het dan van op afstand en via mijn blog!

Gepost door: magda | 05-02-14

Wat een heerlijke wandeling, Magda. Het was maandag ook schitterende wandelweer. Aan zee is de natuur ook altijd heel bijzonder. En dan nog kunnen afsluiten met een mooie zonsondergang, wat kan een mens meer willen ?
Nu ikzelf aan huis ben gekluisterd ben ik wel een tikkeltje jaloers hoor.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 05-02-14

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn, tegenwoordig moet je echt alles laten vallen waar je mee bezig bent en gaan wandelen of fietsen. Want het weer slaat zo vlug om. Deze morgen was het mooi weer en nu tegen de middag is het al erg frisjes met dreigende wolken en veel wind( 75 km/uur zegt de weerman)!

Gepost door: magda | 05-02-14

de foto's met de paarden spreken me bijzonder aan Magda, deze van de zonsondergang zijn ook prachtig..

van mooie wandeldagen, moet je profiteren..

zeker begin februari

groeten

Gepost door: willy | 05-02-14

Reageren op dit commentaar

@Willy, zodra ik merk dat het aflandige wind is ben ik naar zee, want op het strand heb je dan bijna geen wind. Het was voor een februaridag uitzonderlijk mooi weer en de zon die wel niet zo fel scheen voelde je toch goed op je gezicht... Die dametjes hadden niet eens in de gaten dat ik een foto trok zo druk waren ze aan het babbelen. Ik ben altijd voorzichtig om van dichtbij foto's te maken van onbekenden.

Gepost door: magda | 05-02-14

Wat ik me zat af te vragen: is er nog nooit iemand geweest die dat verzopen beeld voor een drenkeling aanzag en de hulpdiensten alarmeerde?

Gepost door: Benjamín | 05-02-14

Reageren op dit commentaar

@Benjamin daar vreesden ze aanvankelijk voor ,maar dat beeld staat zo enorm ver in zee dat het bij opkomend water vlug onder water staat. Om het goed te zien heb je bijna een verrekijker nodig! Ik wist op welke golfbreker het staat en ik heb echt moeten turen om het hoofd nog te zien!

Gepost door: magda | 05-02-14

Mooie foto's. Zijn dat echte wenteltrapjes, die schelpjes op de laatste foto. Ongelooflijk hoe veel, normaal zijn die heel moeilijk te vinden.

Gepost door: Myriam | 08-02-14

Reageren op dit commentaar

Myriam het zijn echte wenteltrapjes. En op een bepaalde plaats lagen ze met hopen. Vreemd want die duinen zijn er al zolang en aanspoelen kan ook niet want wegens te ver van de zee.

Gepost door: magda | 08-02-14

De commentaren zijn gesloten.