05-02-14

kerkhof

Gisteren reed ik even de grens over om in Aardenburg( Nl)  het Rooms Katholieke kerkhof een bezoek te brengen. Een groot contrast met de dag ervoor toen ik op het strand en in de duinen ging wandelen. Maar ik reed daarheen met een bedoeling.

De oudste zoon is bezig met vanalles te verzamelen wat te maken heeft met onze familie. Zo mailde hij me oa.de brieven door die mijn neef tijdens zijn legerdienst in Nederlands Indië naar mijn moeder schreef. Mijn moeder had ze aan de oudste zoon gegeven toen hij jaren terug bezig was met het opmaken van de familiestamboom. Hij kreeg ook oude foto's, een legerdiploma van grootvader dd 1918, ik heb nog de grote koekendoos van mijn moeder waarin nog veel dingen steken zoals rantsoenzegels en andere spullen uit wereldoorlog II....Hij wil een  familiegeschiedenis opmaken zodat wij  meer zullen weten over  hen die ons al zijn ontvallen...

Toen dacht ik ,dan kunnen er ook foto's bij van de grafzerken waar de familieleden begraven liggen. Een soort tastbaar bewijs. Van mijn ouders en broer  heb ik foto's van hun graf genomen. Het graf van mijn ouders is reeds geruimd. Verlenging van concessie was niet mogelijk. Ik hoopte dat de graven in Aardenburg er wèl nog zouden zijn, want sommige familieden zijn al héél lang overleden.

 

De Rooms Katholieke Kerk ligt vlak bij het kerkhof.

aardenburg kerk.JPG
Aan de ingang hangt een plan van het kerkhof.
Daar ben je niet veel mee als je niet weet waar je familie begraven ligt.

aardenburg kerkhof.JPG

Blijkbaar worden er in Aardenburg geen grafzerken geruimd. Want ik zag er staan van einde 19e eeuw! Het kerkhof is niet erg groot maar het was toch zoeken om de familiegraven te vinden. Het is een sober kerkhof met een paar grote paden met schelpen bestrooid en tussen de rijen met grafzerken een smal paadje vol schelpen zodat je toch niet teveel in de kleigrond zou zakken.

kerkhof.JPG

Een hoogtewerker was bezig bomen te snoeien.
Een opening is gemaakt naar een nieuw perceel met graven.

kerkhof1.JPG

Oude grafzerken  sommige dateren van einde 19 e eeuw.

kerkhof2.jpg

kerkhof3.jpg

De grafmonumenten van een neef en nicht,
van haar ouders en van tante Regina en nonkel Clement
bij wie ik alle vakanties doorbracht tot ongeveer mijn 14 jaar.
 

kerkhof4.jpg

22:00 Gepost in familie | Commentaren (19) | Tags: kerkhof, aardenburg, familie |

Commentaren

Onze stamboom is was vlug gemaakt. De broer van ons grootvader lans vaders kant is er ooit aan begonnen, ver moest hij niet gaven want we zijn afkomstig van een vondeling, die dan drie zonen had waar van er een in Boom ging wonen, en onze tak aan de boom is. De tweede bleef in Niel, de derde is uitgeweken en die schijven hun achternaam zonder s

Gepost door: liliane | 05-02-14

Reageren op dit commentaar

@LIliane, bij mijn moeder waren ze met 9 kinderen en bij mijn vader waren er 7 zoons ! Begin dan maar eens aan een stamboom! De oudste zoon heeft er veel werk ingestoken. Hij is dan gestopt wegens zijn studies en later wegens zijn werk. Nu hij wat ouder is heeft hij de draad weer opgepakt.

Gepost door: magda | 06-02-14

daar staan heel wat oude monumenten
mijn ma heeft ook ergens een foto van haar van enkele jaren geleden bij de graven van haar grootouders, een tante en nonkel hadden de bijna vergane kruisjes een likje verf gaan geven

Gepost door: fotorantje | 05-02-14

Reageren op dit commentaar

@Antje, hier bij ons is het een echte "park"begraafplaats. Heel mooi met laantjes en veel groen. Daar is het uiterst sober. Er was zelfs tussen de rijen grafzerken geen paadje enkel een smal strookje vol schelpen.Nergens stonden er bloemen ,behalve wat vaste plantjes die er nu niet echt fleurig uitzagen en toevallig bij mijn neef en nicht een bloeiende erica. De meeste graven lagen er verweerd bij . Maar toch was alles erg netjes en er lag iets vredigs over dit kerkhof.Behalve op de begrafenis was ik er nooit in mijn eentje terug geweest.Ik ben blij dat ik dit nu toch gedaan heb. Er ligt nog veel familie daar( oud ooms en oud tantes...) maar er komen zoveel dezelfde familienamen terug dat ik het niet met zekerheid weet . Ik kan het niemand meer vragen ...opzoekingen laat ik aan de zoon over!

Gepost door: magda | 06-02-14

Een heel werk om zo'n stamboom te maken maar wel interessant...al zou ik er zelf geen doen aan zien. Die oude kerkhoven hebben wel iets. Zerken die tegenwoordig niet meer gemaakt worden, bijna een bezienswaardigheid te noemen.

Gepost door: bea | 06-02-14

Reageren op dit commentaar

@Bea, inderdaaad een stamboom maken is een enorm werk en als het een grote familie is dan kun je maar beter met één tak verder gaan.Vroeger kreeg je moeilijker toegang tot registers ,tegenwoordig gaat het minder moeilijk en daarom herbegint hij met de opzoekingen.
Ja oude kerkhoven zijn een bezienswaardigheid aan het worden, want op veel kerkhoven worden zonder pardon na korte tijd de zerken opgeruimd

Gepost door: magda | 06-02-14

die oude grafmomenten hebben wel iets. Goed dat ze ze blijven bestaan.

Gepost door: merel | 06-02-14

Reageren op dit commentaar

@Merel, je staat er vreemd bij te kijken als je als datum 1800 en zoveel ziet staan op die oude grafmonumenten en je vraagt je af of er nog nakomelingen leven.IN elk geval zijn die monumenten hoe oud ze ook zijn en hoe verweerd ze er uitzien,netjes onderhouden.Is er ergens een zerk die er verwaarloosd bij ligt dan staat er een bord bij met de vriendelijke vraag aan eventuele nakomelingen om contact te nemen met de gemeente!Als er niemand afkomt ,zou de gemeente dan de opkuis voor eigen rekening nemen?

Gepost door: magda | 06-02-14

Toch nog weer iets gevonden voor je verzameling Magda. Ja sedert die nieuwe wetgeving van grafconcessies is er veel gewoon zonder vragen aan de nabestaanden zomaar verwijderd. Als er dan nog nabestaanden waren. Hier niet, je krijgt 'n schrijven, en dan ben je vrij te doen wat je wil. Voor die graven van de jaren 1960 die eeuwigdurend waren, die mogen hier door het gemeentebestuur gratis blijven liggen. Wel dienen ze onderhouden en in goede staat te zijn. Ja soms weet je echt niet meer hoe het in elkaar zit, hier mag het, elders dan weer niet.
Ze maken het de mensen echt moeilijk.
Groetjessssss

Gepost door: greta | 06-02-14

Reageren op dit commentaar

@greta, ik heb bij mijn ouders één keer de concessie kunnen verlengen.Toen al kreeg ik de mededeling dat het graf na 12 jaar zou geruimd worden.Geen verlenging meer mogelijk.Na 27 jaar kwam het gevreesde plakkaatje bij hun graf te staan. Nog twee jaar bleef de zerk en toen werd die geruimd. Het graf zelf is niet opgeruimd ,dus mijn ouders liggen er nog en langzaam wordt dit parkdeeltje -na het ruimen van de ene na de andere zerk -een groene oase .Ik kan daar nog steds even langs gaan.Op een dag zal dit parkdeeltje opnieuw klaargemaakt worden voor andere overledenen...Ja zo gaat dat nu eenmaal op een kerkhof dat uit zijn voegen blijft barsten.

Gepost door: magda | 06-02-14

Geen flauw idee wat de regels voor het behoud van die graven zijn, maar gewone mensen zoals in míjn familie, betalen altijd maar voor 15 jaar.. en dan wordt het graf onherroepelijk geruimd. Vooral in grotere plaatsten waar altijd ruimtegebrek is.
Ik zal geen plaats in gaan nemen hoor. ;-)
Heb van m'n oma's graf en van m'n moeders graf ook wel foto's gemaakt.. zomaar, om te bewaren omdat het dus niet blijvend is.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 06-02-14

Reageren op dit commentaar

@Mizzy,ik schreef het al bij Greta. Wegens ruimtegebrek worden de graven hier ook na zekere tijd geruimd. Tegenwoordig zie je meer en meer kleine grafzerkjes waar een urne in geplaatst wordt.En de urne geplaatst in een colombarium groeit spectaculair. Uitstrooien gebeurt ook meer en meer.Opa's urne is geplaatst in een colombarium en zo wil ik het voor mezelf ook, later ... véél later !

Gepost door: magda | 06-02-14

Och.. ik hoef ook geen urn.. ik heb toch geen kinderen die daar bloemen bij zullen gaan zetten of zo. Ik wil eigenlijk wel op een mooie plek uitgestrooid worden.. aan zee of zo.. is met mijn (echte) naam wel toepasselijk. ;-)

Gepost door: mizzD | 06-02-14

Meer en meer mensen verkiezen een uitstrooiing. Voor de familie is dit soms moeilijk. Mijn schoonzus haar ouders zijn uitgestrooid op een strooiweide. Er is niets tastbaar meer van hen ,zei ze en haar rouwproces duurde lang. Ieder moet het voor zichzelf uitmaken natuurlijk en voor jou is een plekje op zee zeker passend ;-)

Gepost door: magda | 06-02-14

@ Magda en MizzD. Hier moet je voor 15 jaar niets betalen, of je nu arm bent of rijk.
Denk maar niet als je kinderen hebt, dat die altijd bloemen plaatsen? Neen ik ken er verschillende, ze vinden het niet nodig zelf op Allerzielen. Maar het is zoals Magda schrijf ieder maakt dat voor zichzelf uit. Ja op zee en waarom niet?! Of in je eigen tuin, maar zeker niet in 'n urn op de schoorsteen, zoals bij mijn vroegere buurvrouw. En hier is dat nogal regelmatig, dat ze dat thuis houden, dat mag tegenwoordig, maar eerlijk ik zou het niet doen, maar daar gaan we weer.... mensen verschillen, en meningen ook.

Gepost door: greta | 06-02-14

Reageren op dit commentaar

@Greta, de begrafenisondernemer regelt alle kosten en op zijn lijstje staat ook een bedrag voor de grafconcessie ! Dat telt voor iedereen. Wil je een eeuwigdurende ( dat is tegenwoordig maximaal 30 jaar) dan betaal je veel meer. Je moet vòòr de begrafenis meedelen wat je wilt: begraven of cremeren. Bij cremeren mag je bepalen wat je met de as wilt doen: begraven, in een columbarium plaatsen of uitstrooien. Ook wordt er aan de familie gevraagd wie een klein kokertje met as van de overledene wil hebben. Dat wordt opgetekend vòòr de crematie . Achteraf kun je niet meer zeggen ik wil ook nog een kokertje. Eén kind heeft een kokertje gevraagd van opa. Voor mij heeft opa zijn laatste rustplaats in een columbarium... Ik wil verder leven met de levenden.

Gepost door: magda | 06-02-14

@ greta..
Ah ja.. je hebt gelijk.. voor een algemeen graf betaal je niks.. maar dat van die 15 jaar klopte wel.. daarna wordt het geruimd.
En nee.. ik denk niet dat kinderen altijd bloemen gaan zetten, ik heb de ervaring dat dat héél verschillend is, maar met een graf geef je ze in ieder geval wel de gelegenheid daartoe.
Nee.. zéker geen urn op de schoorsteen, maar gewoon uitstrooien.. waar dan ook, maar liefst niet op die strooiweide bij de begraafplaats.. als je tóch kunt kiezen dan liever een wat gezelliger plekje! ;-)
@ magda..
Ach ja.. als je nu ook nog ná je dood rekening met anderen moet gaan houden..? nee hoor.. ik kies wat ík wil.. wat m'n nabestaanden daarvan vinden zal me worst zijn eerlijk gezegd. :-)

Gepost door: mizzD | 06-02-14

een bezoek aan een kerkhof brengt altijd herinneren met zich mee...

en het stemt tot nadenken

groeten

Gepost door: willy | 06-02-14

Reageren op dit commentaar

@ Willy,het stemt inderdaad tot nadenken en iedereen wordt vroeg of laat met de dood geconfronteerd.

Gepost door: magda | 06-02-14

De commentaren zijn gesloten.