06-02-14

een gamelle

gamel.JPG

Bij het opzoeken van geboorte-en overlijdensdatums voor de zoon zijn familiegeschiedenis  was ik op zoek gegaan in de kast waar al de albums en fardes  staken. Maar omdat ik alles van de ene kast naar een ruimere kast aan het verhuizen was, ontdekte ik achteraan de eerste kast hetgeen ik al een tijdje aan het zoeken was nl de gamelle van grootvader( aan vaderszijde). Die was wellicht achteraan gevallen tussen de fardes.

Ik had de gamelle voorlopig opgeborgen tot ik een diep kader had gevonden om die daar in te stoppen. Zoiets waar ze vroeger een gedroogd bruidsboeket in staken. Ik had al iets gevonden met enkele schelpen in die ik eruit kon halen maar het kader was een centimetertje te smal of de gamelle een centimetertje te breed.

Grootvader vertelde héél weinig over zijn vier jaar aan het front. De oorlog is voorbij ,zei hij. Maar als herinnering aan zijn jaren aan het front heeft hij zijn gamelle bewerkt tot een sierlijk schaaltje. Het stond jaren in een rekje maar nu wil ik het achter glas bewaren. Ik ga nog eens op zoek naar zo'n diep kader . Ik denk meer succes te hebben op een rommelmarkt of in een kringloopwinkel.

Ongelooflijk dat de ex-gamelle  100 jaar oud is!

Commentaren

Leuk dat je nog zo'n aandenken hebt Magda! Ik heb hier ook nog een paar dingen van mijn grootouders.

Gepost door: emmy | 06-02-14

Reageren op dit commentaar

@Emmy, nu ze alsmaar bezig zijn over de herdenking aan wereldoorlog l dan denk je aan die souvenirs. Luc heeft er al veel meegenomen want ik weet dat ze bij hem veilig zijn.

Gepost door: magda | 06-02-14

Een gamelle?? Was dat een pot waar de soldaten uit aten? Op de foto lijkt het eerder een medaille. Tof dat je dat nog hebt, een eeuweling potverdorie :-)

Gepost door: bea | 06-02-14

Reageren op dit commentaar

@Bea, inderdaad een gamelle is een blik waar de soldaten uit aten. Grootvader heeft die bewerkt met een hamer en spijkers en de opstaande rand van zo'n blik heeft hij omgebogen en er ook een sierrrandje aan gemaakt.

Gepost door: magda | 06-02-14

Die nostalgie van de jaren stilletjes . Zo heb ik nog een foto van mijn vader toen hij bij het leger was met zo een pots met een flos er aan.Best grappig

Gepost door: liliane | 06-02-14

Reageren op dit commentaar

@Liliane, ja zo'n gleufmutsje met een rode flos vooraan dat had ik hier ook nog van grootvader. Maar toen de kinderen klein waren hebben de jongens ermee gespeeld en dat mutsje kende een roemloos einde. Een ijzeren helm ligt hier nog altijd ,daar speelden ze ook mee ,maar dat is niet kapot te krijgen hé,haha!

Gepost door: magda | 06-02-14

Bij Xenos hebben ze ooit wel van die diepe lijstjes verkocht.. heb er hier eentje met schelpen, die ik tijdens een Franse vakantie vond, staan. Maar of ze ze nú nog hebben zou ik niet durven zeggen.. wie weet?
Vind het eigenlijk het mooiste dat die man dat zo mooi bewerkt heeft met slechts spijkers.. bijzonder hoor.. leuker dan de gewone gamel.. al zou dié ook antiek zijn hè.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 07-02-14

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, een goeie tip van je maar de dichtsbije Xenos winkel is in ...Vlissingen en dat is nu niet echt bepaald dichtbij!:-). Ik zie soms Vlissingen vanop het strand maar het via de weg bereiken ....

Gepost door: magda | 07-02-14

Dacht dat Nicole er ooit eens over schreef dat er in Sluis eentje zat.. maar dan vergis ik me zeker.
Heb in ieder geval op hun site gekeken en zo te zien verkopen ze ze toch niet meer.

Gepost door: mizzD | 07-02-14

Magda je hebt nog ' schat aan herinneringen! Je zou het niet durven dromen, dat is nu wel echt 'n heel tastbare. Nu weet ik hoe 'n gamelle eruit zag.Ook veel over gehoord, maar veel later na de tweede oorlog hoorde ik toen mijn vader daar over spreken, wel blij dat ik dat nu kan zien wat het echt was en is.
'n Dierbaar kleinood dat zijn eigen verhaal vertelt.
Wat mijn oma wel had waren van die koperen obussen uit de eerste wereldoorlog, die ze ook net als je opa zo prachtig bewerkten, heb jij zeker wel gekend, ze bestaan nog altlijd. Ik heb er nog twee heel kleine koperen potjes ook hiervan afkomstig , enig souvenier van mijn oma, maar ik doe het voor geen geld van de wereld weg.
Echt mooi meis

Gepost door: greta | 07-02-14

Reageren op dit commentaar

@ Greta door al de aandacht die er tegenwoordig is voor de herdenking aan Wereldoorlog I besteed je zelf meer aandacht aan wat er aan tastbare herinneringen zijn in je eigen omgeving. Die obussen heb ik als kind overal bij de familie zien staan op vensterbanken en schoorsteenmantels.Hele grote werden als paraplubak gebruikt.Ik herinner me nog dat er op de boerderij bij tante Regnia en nonkel Clement in hun boomgaard héél veel van die obussen begraven lagen.Ze zouden die na de oorlog voor het koper verkopen. Het is er nooit van gekomen. Ze waren allemaal uitgegraven en verdwenen!Door wie of wanneer wisten ze niet.Maar ik weet dat er een hele heisa was rond die diefstal.Mijn moeder had een paar kleinere exemplaren en ik denk dat die wel naar de oudste zoon verhuisd zijn.Die kan straks een museum openen! Maar het zijn dan wel allemaal stukken die van de familie komen .HIj schuimt geen rommelmarkten of beurzen af.

Gepost door: magda | 07-02-14

Of hoe men van een simpel etensblik een kunstig voorwerp kan maken. De schrijffout ─ souvenir ─ geeft het ding nog meer charme, vind ik.

Gepost door: Benjamín | 07-02-14

Reageren op dit commentaar

@Benjamin , komt het omdat hij alles in het frans "gebeiteld" heeft? Frans was in die oorlog de taal bij uitstek in het leger!

Gepost door: magda | 07-02-14

Akkoord, maar ook in het Frans is souvenir zonder e.

Gepost door: Benjamín | 07-02-14

dat is inderdaad een mooi aandenken Magda...

een gamelle, zal bij het merendeel van onze jeugd onbekend zijn, vrees ik..

en eigenlijk is dat maar best ook...

groeten

Gepost door: willy | 07-02-14

Reageren op dit commentaar

@Willy, een ijdele hoop want ergens in de wereld is heden ten dage nog oorlog en zouden zij ook niet uit weliswaar moderne gamellen eten?

Gepost door: magda | 07-02-14

Magda goede middag...

mijn gamel - die ik ook nog heb - ziet er anders uit , alleen de letters ABL verraden
waar die afkomstig van is en ABL = Arm Belgisch Leger ! Fijne groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | 07-02-14

Reageren op dit commentaar

@Pepino op de gamelle van mijn grootvader heb ik geen enkele letter gevonden ,wellicht door de bewerking verdwenen?

Gepost door: magda | 07-02-14

heel tof dat je dit aandenken nog hebt, heel bijzonder
zo'n dieptekaders zijn inderdaad moeilijk te vinden maar k denk ook dat je op een rommelmarkt meer kans maakt

Gepost door: fotorantje | 07-02-14

Reageren op dit commentaar

@Antje ,geef je een seintje moest je er eentje zien?

Gepost door: magda | 07-02-14

Mooie souvenier, denk dat die mens die daar vierjaar niets anders dan miserie gezien heeft, daar liever niet aan word herrinerd, kende vroeger nog mensen die dat hebben meegemaakt maar dat tijdperk achter zich hebben gesloten,grt,freddy
fijn weekend

Gepost door: Freddy | 07-02-14

Reageren op dit commentaar

@Freddy, ik heb dat ook nog gehoord. Ze wilden dit hoofdstuk achter zich laten. Grootvader was een filosofisch en nuchter persoon . Ik heb hem gekend als een droogkomiek en altijd in voor een grapje.Maar ja we weten niet wat er in hem omging natuurlijk.

Gepost door: magda | 07-02-14

Wauw, wat leuk zo een aandenken!

Gepost door: cuisine celine | 08-02-14

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.