17-02-14

Appelstraat

 

Vandaag reed ik samen met mijn vriendin die hier een paar dagen logeert naar Oostburg(nl). Voor de familiegeschiedenis die Luc aan het maken is wilde ik foto's maken van het graf van mijn neef en die van zijn vrouw.
Een kerkhof is nu niet de meest aangename plaats om rond te lopen , maar dit kerkhof is triest en aftands. Het is er niet echt rommelig  maar toch is het slordig en je wordt er niet  rustig en vredig  door daar rond te lopen. Dan is de parkbegraafplaats bij ons echt een mooi onderhouden park . Morgen toon ik een paar beelden, nu wil ik het over iets anders hebben.

Toen we het kerkhof in Oostburg(nl) verlieten vroeg mijn vriendin  om eens langs te rijden waar tante Regina en nonkel Clement gewoond hebben. Zij was indertijd meegegaan met mij om op de boerderij te blokken voor ons examen op de Hogeschool.
Op de weg er naar toe ligt een tuincentrum , daar liepen we eerst even binnen en bij het buitenkomen viel mijn oog op een boerderij vlak naast het tuincentrum waar op een wasdraad een hele rij wasgoed wapperde.

kleren op de waslijn1.JPG

Dat deed me denken aan vroeger toen het wasgoed  bij tante en nonkel ook aan een waslijn te drogen hing.
Om de zoveel weken werd de was  met de  hand geschrobt op een wasbord, gebleekt,  gekookt , gespoeld en uiteindelijk op een waslijn- gespannen tussen het huis en de stallen- te drogen gehangen. Daarna werd de was gestreken met ijzeren strijkijzers die op de kachel werden gewarmd. "Operatie was" duurde een hele week en het huis rook immens naar bruine zeep en een soort zout. Iedereen was blij als "operatie was" voorbij was. Dan was het weer een paar weken rustig. Was er veel wind dan waaide het wasgoed dat op het gras lag te bleken weg. Hup rennen om het terug te leggen desnoods met een steen erop. Regende het dan moest je het vlug bijeenrapen en binnen leggen. Dan riep tante nog eens om wat akertjes water te putten uit de regenput met de boodschap "meis hang toch niet zo over de rand van de put ". Ik moest nog op mijn tenen staan om het akertje over de rand van de put te krijgen ! Jaja iedereen was blij als tante het wasgoed terug in de kasten had gelegd!

boerderij.jpg

De boerderij stond op de plaats waar nu rechts op de foto een totaal nieuw huis en stallingen zijn gebouwd.
Met de fiets reed ik samen met tante elke week naar Aardenburg(nl) om boodschappen. Op deze lange rechte weg :de appelstraat. Die noemt nog steeds zo maar toen was het een kasseiweg en met de fiets reed je maar best zoveel mogelijk aan de kant op een aarden strookje tussen de kasseiweg en de grasberm.

boerderij1.jpg

Rondom polders en dijken en op de onderste foto zie je in de verte de toren van de Protestantse Sint Baafskerk van Aardenburg. Jaarlijks wordt daar de Matthaüs Passion gespeeld die honderden toeschouwers lokt.

 

 

Commentaren

Nostalgisch beelden Magda. Wasgoed aan de lijn zie je nu niet meer
Groeten
Marylou
Bedankt voor al je bezoeken aan mijn blog

Gepost door: marylou | 17-02-14

Reageren op dit commentaar

@Marylou, juist daarom stopte ik de auto en nam er foto' van. Wie durft nu nog open en bloot zijn ondergoed op een wasdraad hangen? :-)!

Gepost door: magda | 17-02-14

Vreemd dat er van burn-outs vroeger geen sprake was. Tjonge wat hadden die mensen werk aan iets wat nu zo eenvoudig is. Was die baan niet geasfalteerd, je zou denken dat die foto's uit de tijd van toen waren, zo uitgestrekt dat het daar is. Dat zie je hier niet meer, alles is zowat volgebouwd.

Gepost door: bea | 18-02-14

Reageren op dit commentaar

@Bea, het is een ellenlange rechte weg, je fietst er zeker een half uur over.Daar is echt nog veel ruimte hoor en vol zal het daar wel niet gebouwd worden.De was doen was in die tijd handenarbeid en echt labeur.

Gepost door: magda | 18-02-14

Neen was aan de draad zie je bijna niet meer! Ha eindelijk 'n echt west-vlaams woord " akertje" als je dat hier zegt Magda weet niemand dat je ' n emmer bedoeld.
Heel mooi logje dat zelf mij terugvoert naar mijn kindertijd. Toen ging het er inderdaad zo aan toe Magda. Je had toen ook vrouwen die overal bij de mensen gingen helpen wassen, om iets extra te verdienen. Want het waren toen harde tijden voor velen.
We beseffen soms niet hoe gelukkig wij nu zijn, als je dit dan weer leest;
Groetjessssssssssss

Gepost door: greta | 18-02-14

Reageren op dit commentaar

@Greta, vroeger was wassen,poetsen ...echt handenarbeid . Velen weten dit niet eens. Met een druk op de knop wordt er zoveel automatisch gedaan in een huishouden.

Gepost door: magda | 18-02-14

Net als greta hierboven ben ik uitermate opgetogen over het akertje dat in je tekst opduikt, want zeg nu zelf: het is en blijft een schattig woord.

Ik hang mijn ondergoed nog open en bloot aan de waslijn, maar geen mens die daarop let natuurlijk, want ik woon nogal afgelegen.

Gepost door: Benjamín | 18-02-14

Reageren op dit commentaar

@Benjamin ik heb het woord akertje altijd een erg leuk woord gevonden . Een kleine ijzeren emmer met een hengsel .Bij tante had het akertje een hengsel met een oog en daar hing een ijzeren ketting aan. Dat rammelde zo leuk als je dit in de regenput liet zakken. Opzettelijk . Tante dan weer "doe het een beetje rustig hé".
Ik hang de was ook nog op een wasdraad maar niet in het zicht van de buren of ze moeten over de omheining hangen. :-)

Gepost door: magda | 18-02-14

het was hard werken toen. Ik weet ook nog dat mijn moeder toen ik heel klein was zo de was deed. Wij zouden het nu niet meer kunnen

Gepost door: merel | 18-02-14

Reageren op dit commentaar

@Merel, ik heb het mijn moeder nooit zo weten doen. Zij ging uit werken , de grootste was ging naar de wasserij! En een deel vloog in een miniwash en het fijn spul met de hand.

Gepost door: magda | 18-02-14

In het gewezen dorp van een bekende Kempische zangeres zie ik iedere week zo'n waslijn vol hangen. Ik sta telkens weer versteld hoe ordentelijk de mensen te werk gaan, broek bij broek, lijfje bij lijfje, dat zijn volgens mij Masters in de Huishoudkunde, een titel die ik nooit ofte nimmer zal halen!

Gepost door: speranza | 18-02-14

Reageren op dit commentaar

@Speranza, mijn was hangt ook op een wasdraad maar zeker niet zo geordend !!

Gepost door: magda | 19-02-14

mooi magda,zo foto's zie bekan niet meer

Gepost door: sloeber | 18-02-14

Reageren op dit commentaar

@Sloeber dat zie je inderdaad niet meer zoveel. Het was precies een plaatje van 50 jaar geleden!

Gepost door: magda | 18-02-14

"wassen en plassen" het was een gans gedoe..

zo'n wasdraad wordt toch nog gebruikt..

zelf hang ik mijn vuile (?) was liever niet uitgroeten

Gepost door: willy | 18-02-14

Reageren op dit commentaar

@Willy ,inderdaad zo'n wasdraad heb ik zelf nog. Maar zoals ik bij Sloeber al zei :het was precies een plaatje van 50 jaar geleden.

Gepost door: magda | 18-02-14

Euhmm.. wat is er bijzonder aan was aan de lijn? dat zie je hier nog overal hoor.. en ik doe het zelf ook nog steeds.. het is milieubewuster dan een wasdroger! :-P Maar was op de bleek.. nee, dat is echt wel verleden tijd ja hehe.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 18-02-14

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, hier zie je niet meer zoveel waslijnen,hoogstens een droogmolen. Zelf heb ik ook een paar waslijnen. Een wasdroger gebruik ik zelden. In de winter de was op een droogrek in de keuken en zodra het goed weer is buiten op de waslijnen. Toen iedereen nog thuis was en ik ging werken ,moest ik wel de wasdroger gebruiken wilde ik de was tegen het einde van het weekend terug in de kasten hebben.Maar de was op de foto leek echt op de was zoals tante ze vroeger op de wasdraad hing.

Gepost door: magda | 18-02-14

en toch dwaal ik graag rond op kerkhoven, en zeker als ze dan al heel oud zijn

vooral op de buiten zie je enkel nog de wasdraden

Gepost door: fotorantje | 19-02-14

Reageren op dit commentaar

@Antje, het logje over het kerkhof in Oostburg komt er nog aan . Ik vind het niet triest om op een kerkhof rond te lopen , maar ik vind het intriest als de graven er zo verwaarloosd en kapot bij liggen.
O maar ook hier zie je nog wasdraden in de tuinen. Ook droogmolens.

Gepost door: magda | 19-02-14

De commentaren zijn gesloten.