21-02-14

Het kerkhof

oostburg.jpg

oostburg1.jpg

oostburg2.jpg

oostburg4.jpg

oostburg3.jpg

oostburg5.JPG

Toen we op zoek gingen om het graf van neef en nicht te vinden, dwaalden we over het kerkhof in Oostburg(nl).
Het is altijd droevig  op een kerkhof om de naam van geliefden of bekenden gebeiteld te zien in een grafsteen of geschreven op een houten kruis. Dikwijls geeft het je toch een vredig gevoel om nog even in gedachten tegen hen te praten.

Dit kerkhof straalt zoveel vergankelijkheid uit dat je er echt droevig van wordt. Veel grafstenen zijn stuk, ornamenten liggen omver, ergens een grafje onder een struik  of verloren midden in een grasveld, letters die niet meer leesbaar zijn want het mos groeit erin en zerken bedekt met mos. Een herdenkingssteen wellicht voor het einde van wereldoorlog  II staat er groen te wezen op een verloren plaats, omringd door met mos begroeide stenen, zo groen alsof ze één willen worden met het gras..

De herdenkingsstenen voor de urnen staan in rijen en in perken. Het zijn  hoge vijfhoekige kiezelpilaren . Sommige zijn zo overdadig versierd met allerlei prullaria...dat het rommelig wordt. De dreef met in vorm gesneden struiken oogt  wel mooi.

Achteraan het kerkhof is er een uitbreiding en daar liggen de graven in dichte rijen. Grafzerken...hoge , lage ,verschillend in vormen en materialen. Met smalle kiezelstrookjes als paadjes. Geen rustgevende plaats omdat alles zo dicht opeen ligt.

We verlieten het kerkhof met gemengde gevoelens en keken nog eens achterom. Het kon mooi en sereen zijn, maar dat was het niet. Het was wel netjes onderhouden , want ik wil hier niet de indruk wekken dat het er vuil en slordig was... Het is nu wel niet de periode dat er veel bloemen op een kerkhof staan, maar toch, hier was er weinig groen en nog minder kleur te bespeuren bij de grafstenen. Ik zal eens teruggaan tijdens de zomermaanden.

12:00 Gepost in familie | Commentaren (17) | Tags: familie, kerkhof, oostburg |

Commentaren

Ik vind dit nog een mooi kerkhof, wel wat rommelig en niet zo goed onderhouden, maar bij ons is het kerkhof nog rond de kerk, en de graven liggen daar allemaal naast elkaar zonder plaats tussen, je moet op het graf kruipen om het te onderhouden, echt lelijk en zeker niet een plaats van rust, want het kerkhof ligt dan nog aan een drukke weg.
groetjes

Gepost door: emily | 21-02-14

Reageren op dit commentaar

@Emily, ik denk dat ik teveel vergelijk met onze parkbegraafplaats en het woordje park is hier echt op zijn plaats.Maar een nederlandse vriendin vindt ook dat het onderhoud door de gemeente beter kan.

Gepost door: magda | 22-02-14

het ene kerkhof is het andere niet...

die gebroken of bijna verdwenen grafzerken, stemmen een mens triestig...

maak er een fijne dag van Magda

ps: het valt niet mee om op een skynetblog te reageren

Gepost door: willy | 21-02-14

Reageren op dit commentaar

@Willy, een net kerkhof vind ik toch een eerbetoon aan de overledenen.

Gepost door: magda | 22-02-14

Ik zie dit soort begraafplaatsen 1000x liever dan die rechte strakke doodsakkers zoals waar m'n moeder ligt. Dit heeft tenminste karakter.. je ziet er de vergankelijkheid van het leven zelfs na de dood des te beter.
En die 'prullaria'? die mensen mogen hun overleden geliefde eren zoals zij dat goed vinden vind ik hoor.. een lieve kleinigheid dat aan opa of oma (vader/moeder/kind/) herinnerde bij die urn zetten.. of tekeningen van kleinkinderen (ook al weet je dat dat smur wordt door de regen).. alles heeft vaak een reden waarom het er ligt en een ieder doet het op zíjn manier en niemand zou daar een oordeel over moeten vellen.
Groetjes.

Gepost door: mizzD | 21-02-14

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, iedereen is vrij om zijn verdriet te verwerken op zijn eigen manier. Daar heb ik zeker niets op aan te merken. Maar ik vind dat de gemeente mag zorgen dat de begraafplaats er netjes bij ligt en dat monumenten geplaatst door de gemeente goed onderhouden mogen zijn. Het is een soort eerbetoon aan de overledenen. En ik ben ervan overtuigd dat de nabestaanden dit zeer zullen waarderen en er zullen aan meewerken.

Gepost door: magda | 22-02-14

Ik had het over datgene dat je met 'prullaria' aanduidde.. en dat weet je best. Als je nú (in je tegenreaktie) bedoelt te zeggen, dat, als de gemeente beter voor de door hen opgerichte monumenten zorg draagt, de mensen geen persoonlijke spulletjes meer bij de graven van hun dierbaren gaan zetten (wat jij dat maar rommelig vindt zoals je schreef en ( wat ik daaruit dan opmaak) liever niet ziet) zul je bedrogen uitkomen vrees ik.. het één heeft niks met het andere te maken.

Gepost door: mizzD | 23-02-14

Ik blijf kerkhoven niet echt leuk vinden ;-)

Gepost door: cuisine celine | 21-02-14

Reageren op dit commentaar

@Celine, ik denk dat niemand graag op een kerkhof loopt waar je dierbaren liggen.

Gepost door: magda | 22-02-14

Hoop dat vandaag lukt Magda, gisteren niet op je blogje te komen.

Dat is dan ook de reden Magda, dat er zoveel asverstrooing is. Wij hebben het in onze jonge jaren, anders gezien van onze ouders, en werd er tegen vele zaken anders aangekeken. Vandaar dat wij met bepaalde dingen het helemaal niet eens zijn, er anders over oordelen, maar andere tijden, andere gewoonten, maar niet altijd beter, maar soms ook niet slechter.Groetjessssssssss

Gepost door: greta | 22-02-14

Reageren op dit commentaar

@Greta, er wordt zachtjes in de richting van verbranden gestuurd: je kunt vragen om uitstrooiing ,bijzetten in een colombarium of in een grafje. Dit wordt ook ingegeven wegens plaatsgebrek. Ook worden de graven tegenwoordig veel vlugger geruimd dan vroeger. Zo kunnen ze er niet vervallen bijliggen.

Gepost door: magda | 22-02-14

aan de ene kant jammer van het slecht onderhoud maar aan de andere kant heeft het veel charme vind ik

Gepost door: fotorantje | 22-02-14

Reageren op dit commentaar

@Antje, toevallig had ik een nederlandse vriendin vandaag op bezoek die dit kerkhof kent. De vreemde verdeling op dit kerkhof komt voort omdat er een deel voor de Rooms katholieken is en een deel voor de Protestanten. Dit verklaart al veel. Maar ze vindt ook dat het onderhoud best wat beter kan.

Gepost door: magda | 22-02-14

aah hier is het gelukt om te reageren op een skynetblog, bij Mizz lukt het van geen kanten,

Gepost door: fotorantje | 22-02-14

Reageren op dit commentaar

@Antje ik heb gisteren de boel dichtgegooid. Ik kon niet eens op mijn eigen blog reageren!

Gepost door: magda | 22-02-14

Mooi om nu eens de vrouw achter de foto's te zien en haar verhaal te lezen.

Gepost door: Han | 22-02-14

Reageren op dit commentaar

@Han ,fijn om je hier tegen te komen!

Gepost door: magda | 22-02-14

De commentaren zijn gesloten.