23-02-14

Vrije loop

Toen we begin de voorbije week van Oostburg kwamen en via Aardenburg over Sluis naar huis toereden, zagen we honderden witte kippen lopen in de weiden rond een boerderij. Ik kon niet even halt houden want we reden op een snelweg. Naast de snelweg ligt een ventweg en een paar dagen later zijn we terug gereden naar die boerderij via de ventweg.

kippen4.JPG

Waar de kippen begin de week dicht bij de straat rondscharrelden zaten de kippen nu allemaal redelijk veraf. Het nikonnetje kan niet zover inzoomen ,vandaar niet al te scherpe foto's.

In de ene wei liepen ze overal verspreid...

kippen.JPG

...in een andere wei troepten ze samen...

kippen1.JPG

...dichter bij de boerderij zelf scharrelden ze rond in snoeihout.

Ik vernam van een nederlandse vriendin die in deze omgeving woont, dat dit eigen is aan kippen en dat je op boerderijen met heel veel kippen in vrije loop zo'n hoopjes hout zult aantreffen.

kippen2.JPG

kippen3.JPG

Ik vernam ook van haar dat deze boerderij in 2010 overgeschakeld is op het kweken van biologische leghennen. De voorwaarden tot het kweken van deze leghennen zijn uitermate streng. Momenteel lopen er zo'n 10.000 leghennen rond. De stallen zijn zo ingericht dat de kippen over vier verschillende weiden verspreid zijn en de kippen van elke weide hebben elk toegang tot een eigen ruimte waarin ze 's avonds en tijdens vorst- en uitermate natte periodes verblijven. Veel eieren worden te koop aangeboden in een plaatselijke discountwinkel en de rest gaat naar de veiling. Anderhalf jaar mogen de kippen eitjes produceren. Dan gaan de kippen naar de slachterij en komen er nieuwe jonge leghennen.

19:43 Gepost in dieren | Commentaren (18) | Tags: aardenburg, leghennen |

Commentaren

ik zie ze liever buiten lopen dan zoals je soms op TV ziet in een stal allemaal dicht tegen elkaar aan, deze hier hebben tenminste een kippen leven.

en duim je mee dat de reactie erdoor komt duimduimduim

Gepost door: merel | 23-02-14

Reageren op dit commentaar

@Merel, ja die hebben zoveel plaats om rond te scharrelen dat een mens die kort woont er jaloers zou op worden. Je reactie kwam er door en nu nog de mijne! Want zelf op eigen blog gaan de reacties ook moeilijk. Ik heb het voor deze avond op gegeven! Je blijft maar bezig .

Gepost door: magda | 23-02-14

Dat is goed vlees Magda van kippen die zo rondlopen, en die eieren die hebben tenminste smaak. Wie weet kan je er daar niet 'n paar kopen voor de diepvries? Ik koop nooit meer kip in de supermarkt. Hier komt niets meer van kip op tafel. Ja wel als het bij iemand is die net als hierboven zo kippen heeft, en alles plaatselijk verkoopt. Sinds ik dat gezien heb op de Nederlandse televisie, over die plofkippen, - ik heb echt geen twee keer ernaar gekeken - gewoon afschuwelijk, en nu A.H. in België zit met zijn supermarkt kom ik er helemaal niet binnen. Deze kippetjes hebben tenminste nog iets aan hun al korte leven!
Maandagse groetjes

Gepost door: greta | 24-02-14

Reageren op dit commentaar

@Greta, de eieren van deze leghennen kun je kopen in een discount winkel in Aardenburg zelf. Maar het kippenvlees dat weet ik niet. Ik heb kippen die door een buurvrouw worden gekweekt! Het verschil met kippen uit de winkel smaak je wel. Ik koop wel kippenborsten als ik wok of kip verwerk in een gerecht. Ik doe wel mijn voorraad op bij die buurvrouw en kan er twee keer per jaar kopen bij haar. Maar ja ik kan nu ook mijn diepvries niet volstoppen met kip hè ! Ook maandagse groeten vanuit een zonnige kust.

Gepost door: magda | 24-02-14

Vrije uitloop- kippen en - eieren.. we zouden die allemaal moeten kopen.. weet je tenminste dat die beesten een goed leventje hebben gehad! Maar ik heb al gelezen, dat de hand gelicht wordt aan die etiketten in de supermarkten.. dat je dénkt vrije uitloopeieren te kopen en dat ze daar dan zich niet aan al die strenge regels hebben gehouden.. zucht, je kunt gewoon nergens van op aan meer hè! En ik heb echt niet zo'n boerderij in de buurt waar ik dat zou kunnen kopen!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 24-02-14

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, ik vertrouw die etiketten niet in de supermarkt . Je betaalt véél meer voor eieren van vrije uitloop maar je bent inderdaad niet zeker of dat ook zo is. Ik heb in elk geval garantie dat de eieren die ik van buurtjes heb wel scharreleieren zijn ;-)

Gepost door: magda | 24-02-14

Hallo Magda
Bedankt voor je bezoeken aan mijn blog. Die kippetjes zullen wel gelukkig zijn. Die hebben ruimte en pikken elkaar niet tot bloedens toe. Zo maar in de natuur. Zalig toch!

Gepost door: marylou | 24-02-14

Reageren op dit commentaar

@Marylou, neen die kippen pikken niet naar elkaar, ze hebben werk genoeg om in het gras te pikken . Ze zagen er allemaal zo smetteloos wit uit alsof ze pas een douche hadden genomen,hahahah! Ik kom graag langs bij je ;-) Greta vindt het een goed idee om met zijn drietjes eens het Zwin te verkennen,doen hé!!

Gepost door: magda | 24-02-14

Het zal wel aan mij liggen maar ik smaak geen verschil tussen een ei van een kip die vrij kan rondlopen of een ei van een kip uit een legbatterij, een ei is een ei....al zeggen de meesten die ik ken dat het niet zo is :-) In ieder geval hebben de kippen die je zag een veel schoner leven dan die dutsen in een legbatterij. Geen enkel dier zou zo gehuisvest mogen worden, schandalig gewoon.

Gepost door: bea | 24-02-14

Reageren op dit commentaar

@Bea, er is werkelijk een groot verschil hoor. Ik moet het niet zeggen aan de kinderen of het een eitje is van de kippen van de buurtjes of eentje uit de Carrefour.De dooier is ook dieper gekleurd. Het deed me plezier om al die mooie hagelwite kippen te zien rondlopen. Het is inderdaad wat anders dan die vervloekte legbatterijen.

Gepost door: magda | 24-02-14

prachtig dat die kipjes un loop hebben

Gepost door: sloeber | 24-02-14

Reageren op dit commentaar

@Sloeber, en ze staan mooi op de foto hé!

Gepost door: magda | 24-02-14

je zult als kip maar in zo'n hokje zitten...

laat die maar de vrije loop..

ehh, een "ventweg" vond ik maar een vreemd woord, ik stelde er mij iets anders bij voor

fijne avond Magda

Gepost door: willy | 24-02-14

Reageren op dit commentaar

@Willy, kan het denken wat je dacht,hahaha! Maar het is echt een bestaand woord hoor al vind ik het geen erg mooi woord.

Gepost door: magda | 24-02-14

Deze kippen genieten niet alleen een fortuinlijk leven, maar ze zien er ook verbazend goed uit. Meestal vertonen kippen blote konten en verderloze nekken, omdat ze mekaar niet met rust kunnen laten en kaal pikken, maar dat lijkt hier niet het geval te zijn.

Gepost door: Benjamín | 24-02-14

Reageren op dit commentaar

@Benjamin ,ze pikken liever in het gras dan in de konten van andere kippen. Dat brengt niks op en in het gras vinden ze wel iets lekkerder!,hahaha!

Gepost door: magda | 24-02-14

De kippen hebben het goed, daar op die boerderij en hun eitjes zullen heerlijk smaken. Maar na anderhalf jaar is het uit met de pret en moeten ze naar het schavot. Je zal maar een leghen zijn.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 25-02-14

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn, je mag er niet bij stilstaan, ik zou het niet over mijn hart krijgen om ze weg te doen . Maar ja zo gaat het niet hé! En of je het proeft dat merk ik aan de eieren die ik van de buurtjes mag meenemen zolang ze niet thuis zijn.

Gepost door: magda | 01-03-14

De commentaren zijn gesloten.