24-02-14

sara

sara.JPG

sara1.JPG

Ik bracht gisteren mijn vriendin naar de tram. Na een weekje vakantie bij mij  kreeg ze de kriebels om terug naar huis te gaan. Over een paar weken komt ze terug, zegt ze...Best leuk, we schieten goed op met elkaar hoewel we totaal verschillend zijn. Ik ben het sportieve type en zij het stadsmadammeke. Maar ze vindt het fijn om door mij op sleeptouw genomen te worden. Een beetje actie in haar leven doet haar zeker deugd en ze geniet ervan. Er wordt gelachen en gepraat maar ook de stille momenten tussen ons zijn aangenaam. Dat moet kunnen bij vriendschap.

Toen ik terugreed naar huis zag ik bovenstaand tafereeltje. Ik heb de auto aan de kant gezet en wat foto's genomen. Toevallig ken ik de vrouw die hier 50 jaar( Sara ) is geworden. De pop lijkt sprekend op haar, tenminste haar kapsel is zo  Lachen. Ze werkt als bediende in een ziekenhuis en ik zie haar zo voor me bezig op haar computer.
Het is de eerste keer dat ik in onze streek zo'n tafereeltje zag.

Dat doet me denken aan een tafereeltje dat ik jaren terug zag toen ik in Bocholt bij mijn vriendin logeerde. In de voortuin van een woning stond een grote polyester stier. Ik heb de tekst die ik toen opschreef op mijn blog gekopieerd : 

koe.jpg

Een gebruik uit de streek vond ik ook grappig . Een man die op zijn dertigste nog vrijgezel is mag zich verwachten aan een os in zijn tuin! Een polyester beeld (zie daar maar eens een levende os staan ).
En nog een gebruik , als man of vrouw bij hun veertigste nog niet gehuwd zijn, kunnen ze zich verwachten aan 40 !!!! oude deuren in hun tuin!! Dit  gebeurt nog regelmatig , zegt de vriendin. Dan zie je in de krant berichtjes staan van “40 deuren te koop of gevraagd”  Dan kun je al eens met slaande deuren weg gaan !haha

21:05 Gepost in grappig | Commentaren (24) | Tags: sara, pop, vriendin |

Commentaren

Ha ha ha ,Wie verziend toch zoiets , best grappig.

Gepost door: liliane | 24-02-14

Reageren op dit commentaar

@Liliane, ja dat mag je wel zeggen "wie verzint nu zoiets." Bij de foto van de koe had ik nog een andere foto (maar ik vind die nu niet zo vlug) van een heleboel pakken stro die gestapeld aan de voordeur lagen. Je moest eerst het stro wegdoen wilde hij in zijn huis geraken. :-))

Gepost door: magda | 24-02-14

Dat van een os kennen ze dat bij jou dan niet ? Hier zie je vaker foto's langs de weg met de naam van de persoon 'die of die (naam dus) is os. Wil dus zeggen dat hij 30 is geworden en nog geen vrouw heeft

Gepost door: merel | 25-02-14

Reageren op dit commentaar

@Neen Merel dat van die os kennen we hier niet. Ik heb wel weet dat er soms feestjes worden gegeven als er iemand 30 jaar wordt en nog geen lief heeft ,maar meer niet. Het is de eerste maal dat ik Sara zie en toevallig is het dan nog de vrouw van een jongere oud collega.De pop is bijna haar evenbeeld(overdreven natuurlijk ,hahahaha). Er worden wel kaartjes gestuurd als iemand 50 jaar wordt met Sara of Abraham op.

Gepost door: magda | 25-02-14

Reageren op dit commentaar

Ik heb het de eerste maal gezien bij MizzD, maar verder nooit iets gezien, zeker hier niet zowel in het Antwerpse als in bepaalde streken in Oost-Vlaanderen.
Denk dat het echt iets voor Nederland is Magda.
Hmm die dieren he, vroeger waren er veel zo'n gebruiken bij oude vrijsters enz...
maar gelukkig bestaan velen ervan niet meer, want sommige waren toch wel heel
onaangenaam voor diegene die het aan zijn deur kreeg.( misschien 'n idee voor 'n logje Magda over oude volksgebruiken)
Nu vooral die koeien zie ik soms bij boerderijen staan, in de voortuin al verwijzing naar het melkbedrijf. Maar Nederland is de trendsetter voor het vervaardigen van die dieren, en eerlijk van ver lijken ze net echt, en ook betaalbaar!
Zonnige dag gewenst,

Gepost door: greta | 25-02-14

Reageren op dit commentaar

@Greta, mijn limburgse vriendin die nu al een paar jaar overleden is, woonde niet ver van de nederlandse grens. Vandaar misschien die gebruiken in haar streek. Wat hier wel gedaan wordt(maar allangsom minder,wegens geluidsoverlast) is kanonschoten op de vooravond van een trouwfeest door vrienden van de bruidegom.

Gepost door: magda | 25-02-14

Ik kom ze steeds vaker tegen, die koeien van polyester, en ik weet echt niet wat daar de functie van is.
Maar goed, het beest op jouw foto lijkt me toch geen koe te zijn, of ben ik niet goed voorgelicht?

Gepost door: Benjamín | 25-02-14

Reageren op dit commentaar

@Benjamin ,ik denk dat ik niet goed voorgelicht ben, hahahaha! Maar ze spraken ginds wel over een koe, zou het woord stier een beladen woord zijn ?! Ik zal het woord maar wijzigen .

Gepost door: magda | 25-02-14

Lig hier dubbel van het lachen Magda met Benjamin, die man heeft oog voor detail...nu ik het echt goed bekijk zou die koe niet 'n fors-uit-de-kluiten-gewassen stier zijn? Mooi logo voor zo'n bedrijf, heb dat hier bij 'n schaapherder ook al gezien. Maar dan 'n paar schaapjes natuurlijk voor de deur in het gazon.

Dat schieten is hier ook helemaal verdwenen, maar vroeger was er zo weinig vertier voor de mensen dat ze reikhalzend uitkeken naar zo'n gebeurtenis, die -uitgezonderd de jaarlijkse kermis - zowat het hele dorp op de been bracht!
Zoveel folklore die uit onze samenleving helemaal verdwenen is.
Wel jammer maar de 'nieuwe tijd' zoals ze dat nu zo mooi benoemen.

Gepost door: greta | 25-02-14

Reageren op dit commentaar

@Greta , hahaha ik heb er vlug een stier van gemaakt!

Die stier stond wel niet vòòr een bedrijf ,maar wel in een piepkleine tuin van een villa!
Veel oude gebruiken zijn verdwenen en dat kanoschieten is verdwenen wegens klachten van buren! In het begin dat we hier woonden moest je de hele nacht niet slapen van die kanonschoten. Dat was overdrijven, met gevolg dat het niet verwonderlijk was dat het verboden werd. Ook het kanonschieten de hele nacht om de vogels te verdrijven van pas gezaaide akkers is verboden geworden.

Gepost door: magda | 25-02-14

Sara ken ik wel. Een gebruik dat vooral bij onze noorderburen in ere wordt gehouden, denk ik. Maar van de os en de 40 deuren had ik nog nooit gehoord. Twee merkwaardige gebruiken. Maar wel grappig.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 25-02-14

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn ,ik kende het gebruik van die os en de 40 deuren ook niet! Wel grappig als je dat dan tegenkomt . Aan een Sara en een Abraham wordt hier een kaartje gestuurd en wellicht houdt de betrokkene voor familie en vrienden een feestje.

Gepost door: magda | 25-02-14

Magda nu lees ik Os, ga een kijken wat het verschil is tussen 'n stier en 'n os, hahaaaaaaa, neen weet ik niet echt...maar mijn dag kan niet meer stuk, ondanks de tandarts die wacht....
Groetjess 't was echt plezant dat hier te lezen!

Gepost door: greta | 25-02-14

Reageren op dit commentaar

@Greta, een os is een gecastreerde stier. :-)

Gepost door: magda | 25-02-14

In de Zuiderkempen zie je bijna wekelijks uitnodigingen om naar een ossen feest te gaan.(Er zijn er hier blijkbaar veel!) Sara's & Abrahams ook zijn er ook ! En bij een gouden jubileum zitten zowel man als vrouw (poppen) op hun stoel voor de deur, meestal met een spreuk boven hun hoofd met voor hen een oprij laan soms met speciaal daarvoor geplante sparretjes en het geheel met crêpe papieren bloempjes versierd.

Gepost door: speranza | 25-02-14

Reageren op dit commentaar

@Speranza, toch wel een plezierige gewoonte! En als je die mensen kent kun je een grappig cadeautje geven!
Lang geleden werden gouden jubilarissen hier ook letterlijk in de bloemetjes gezet door de buren. Als kind heb ik er in de straat waar mijn ouders woonden drie meegemaakt. Hun huis werd versierd met erebogen en linten met spreuken op. Heel de straat verzamelde voor de woning en de jubilarissen kreeg dan een gezamenlijk geschenk van de buurt. Voor de nodige drank zorgden de buren zelf, hahaha!

Gepost door: magda | 25-02-14

Dat vorige postje van jou over die os herinner ik me nog wel, maar dat gebruik is hier helemaal niet bekend.
De Sarahs en Abrahams natuurlijk wel, daar postte ik al vaker over. Vooral dat er foutief geprobeerd wordt om de pop op de jubilaris te laten lijken.. dat is helemaal de bedoeling niet. De 50-jarige zíét Sarah of Abraham.. ze zijn het niet zelf.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 25-02-14

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, het is best grappig als je dat ziet . En zeker omdat we zoiets hier niet gewoon zijn.Het zou goed kunnen dat het navolging krijgt in de kringen van 50 jarigen !

Gepost door: magda | 25-02-14

Die gebruiken zijn hier compleet onbekend maar ik vind ze wel heel grappig. Vooral dat met die stier/os en die deuren....alhoewel het eigenlijk wel triest is voor de betrokkenen, openbaar met de neus op de feiten geduwd :-)

Gepost door: bea | 25-02-14

Reageren op dit commentaar

@Bea , langs ons kanten zijn die gebruiken ook niet bekend of niet meer bekend. Triest zou ik het niet noemen want misschien geraakt die vrijgezel op die manier toch aan een lief ,hahaha. En ach, ouder worden doen we allemaal,we kunnen het dan maar beter ludiek oppakken.
Ik herinner me nog dat ik een kaartje kreeg van een nederlandse nicht toen ik 50 jaar werd. Ik snapte er niks van, daar bleek het een gebruik te zijn om kaartjes te sturen en ze was verwonderd dat we dit niet met een groots feest vierden!

Gepost door: magda | 25-02-14

een gebruik dat ik helemaal niet ken..

ik herinner me wel dat een getrouwde man zonder kinderen, vroeger wel eens een os genoemd werd...

Gepost door: willy | 25-02-14

Reageren op dit commentaar

@Willy, in onze streek kennen we die gebruiken ook niet.Maar het lijkt toch over te waaien met dit tafereeltje hierboven. Nu kun je in de boekhandel ook kaartjes kopen met Sara of Abraham op , vroeger zag je dat enkel in winkels over de grens.

Gepost door: magda | 25-02-14

k heb hier eigenlijk nog nooit zo'n tafereel gezien
haha gelukkig heb ik geen tuin anders al die deuren

Gepost door: fotorantje | 25-02-14

Reageren op dit commentaar

@Antje ,roep maar niet te luid ,zie dat ze 40 miniatuurdeuren voor je deur komen zetten ,hahahah!

Gepost door: magda | 25-02-14

De commentaren zijn gesloten.