03-03-14

Eerste zondag van maart...

 

...Elk jaar op de eerste zondag van maart komen de afgestudeerde meisjes -jaargang 1959 van het Koninklijk Lyceum in Brugge -samen. Dat doen ze nu al 55 jaar !
In het begin was het ergens in een tearoom in Brugge een koffietje drinken .Maar op den duur leek een etentje onder elkaar een beter idee dan konden we een paar uurtjes langer met elkaar babbelen. Tot heden gebeurt het nog steeds zo. Alleen hebben we er sedert een aantal jaren een wandeling bijgenomen . Eén van de " meisjes" is gids  en zij zorgt elk jaar voor een thema wandeling. Dit jaar was het de Hanze wandeling.(Een hanze  was een samenwerkingsverband van handelaren en steden tijdens de middeleeuwen.Meer uitleg (klik) ).
Afspraak om te starten met de wandeling was 11 uur vòòr het postgebouw op de markt in Brugge. We liepen langs het Gouvernement richting schouwburg en wandelden twee uur lang doorheen Brugge.

 

markt.jpg

De schouwburg, een majestueus gebouw met op het pleintje ervoor het beeld van Papageno en op een reling een kikkertje,verwijzend naar de kunstenaar nl Dhr Depuydt.

schouwburg.jpg

Wat velen van ons niet wisten was dat de panelen op het pleintje aan de andere kant van de straat een deel van de partituur bevat van de Vogelhandelaar !

de toverfluit.jpg

Brugge is rijk aan mooie gevels en mooie gebouwen. Ik heb er hier een paar geplaatst. Bij vorige wandelingen in Brugge nam ik ook veel foto's : klik klik klik

gevels.jpg

gevels1.jpg

De Saaihalle of de Genuese loge. Boven de ingangsdeur van het huidige Frietmuseum: Joris en de draak.

saaihalle.jpg

Huis ter Beurse waar in de middeleeuwen financiële transacties gebeurden. In het kleine kadertje de enige originele steen van dit gebouw dat gerestaureerd is. Wat ook opvallend is dat aan veel van deze mooie grote gebouwen ijzeren staven aan de muur hangen. Deze staven dienden om bij feestelijkheden prachtige tapijten uit te hangen. En hoe rijker hoe groter de tapijten....

ter beurze.JPG

Dit heel mooie gebouw is de Poortersloge ( waar vroeger het Rijksarchief gevestigd was)

rijksarchief.JPG

het Tolhuis op het Van Eyckplein

tolhuis.JPG

In dit gerenoveerde gebouw aan de Spiegelrei zou indertijd  Georges Rodenbach gelogeerd hebben.

rodenbach.JPG

Van de gids vernamen we dat Brugge niet de titel had van Hanzestad maar kooplui van andere Hanzesteden kwamen wel naar Brugge met hun koopwaar en overal in Brugge zijn er nog sporen van  Consulaten van verschillende steden uit Europese landen en ver daarbuiten, voornamelijk terug te vinden in hotels die de gebouwen aangepast hebben voor hun uitbating. De kooplieden logeerden niet in de Consulaten maar hoofdzakelijk in kloosters.

consulaten.jpg

De segways reden in de stad rond met een gids. Er is nogal  polemiek hierover. Velen vinden die storend en zelfs gevaarlijk in het centrum van Brugge. 

segway.jpg

 De buurt van plezier toen Brugge veel kooplieden in hun stad kregen. Op een afgebladderde muur kun je nog lezen" Hof van Plezance."

ciné lumiere.jpg

Het steegje kronkelde verder. Overal stonden fietsrekken tegen de muur. Het leek me storend in dit pittoreske steegje.

ciné lumière1.jpg

Maar eenmaal verder lopend zag ik dat het een fietsparking voor fietsers was die naar de bioscoop  gingen. De dubbele deur rechts leid je binnen in Ciné Lumière, een bioscoop in hartje Brugge.

ciné lumière2.jpg

Maar we mogen de vele kantwinkels in Brugge niet vergeten!

kant.JPG

En na een paar uur wandelen en luisteren naar de gids, hadden we echt honger gekregen. We gingen naar het restaurant waar we al enkele jaren héél goed bediend worden en waar de niet-wandelaars ( zij die van veraf komen) al op ons zaten te wachten.
Hieronder een keuze wat er gegeten werd. Ik at als voorgerecht  verse belgische asperges met garnaaltjes en mousselinesaus, en als hoofdgerecht een stuk tarbot, met zeekraal en linguini, als dessert een dame blanche.
Anderen kozen voor een duifje, een visbrochette, lamskroontje. In plaats van ijs waren er die kozen voor chocolade mousse of crème brulée.
In de late namiddag namen we afscheid van elkaar, maar niet voor een jaar...eind augustus trekken we met zijn allen voor drie dagen terug naar Londen !  

eten.jpg

 

Commentaren

Met zo een verslag is het of ik er bij was, maar ik heb mijn diepvries schoon gemaakt iets dat ik al een paar weken had uitgesteld. (snif)

Gepost door: liliane | 04-03-14

Reageren op dit commentaar

wat fijn om even terug meisje te zijn en dat het ook blijft duren, zo veel jaren reeds , fantastisch.

Gepost door: merel | 04-03-14

Reageren op dit commentaar

deed mijn tante ook: elk jaar samenkomen met studievriendinnen, tot de laatste drie: toen waren ze al bijna 90 jaar oud. Leuk als je het zo lang kan volhouden, 55 jaar al is niet niks.

Gepost door: oma moetje | 04-03-14

Reageren op dit commentaar

Of het nu voor die bioscoop is of niet.. het is een verschrikkelijk gezicht daar in dat straatje, die spuuglelijke fietsenrekken. Daar hadden ze toch wel wat beters op kunnen verzinnen?
Brugge.. ja, een heel mooie stad.. trouwens ook zónder een goeie gids ( maar in het goede gezelschap van een lieve Brugse vriendin) heb ik er al heel wat van gezien hoor.
Groetjeesss!

Gepost door: mizzD | 04-03-14

Reageren op dit commentaar

We moeten naar Brugge niet meer gaan Magda, hier staat het bijzonderste! En je doet mij eraan terugdenken dat ik ook asperges moet halen, zag eergisteren 'n bord hangen bij iemand die ze hier zelf kweekt.
Hopelijk blijft je groepje nog lange tijd samen, van mijn jaar zijn we nog met drie, als er ondertussen noch niemand overleden is die ik niet weet. En we waren met 18 toen het allemaal begon....
Mooi logje Magda ik heb echt van genoten, van zo'n weerzien met Brugge.

Gepost door: greta | 04-03-14

Reageren op dit commentaar

bekende en niet-zo-bekende hoekjes van Brugge, maar altijd mooi en een blij weerzien

Gepost door: fotorantje | 04-03-14

Reageren op dit commentaar

Jullie hadden er zo te zien fraai weer bij.
Die segways zijn echt een vloek in het straatbeeld. Van mij mogen ze die afschaffen. En die fietsrekken … Wie is er in vredesnaam op dat idee gekomen?

Gepost door: Benjamín | 04-03-14

Reageren op dit commentaar

Dat is leuk zo'n hete band met je oude klasgenoten, en aan praatstof hadden jullie zeker geen gebrek?

Gepost door: Han | 04-03-14

Reageren op dit commentaar

dat is fijn dat jullie nog doen ,en dan nog brugge zo dat het daar is

Gepost door: sloeber | 04-03-14

Reageren op dit commentaar

Heel knap verslagen foto's Magda.
Ik kom dit jaar samen met de studiegenoten in Gent.
Groeten
marylou

Gepost door: marylou | 05-03-14

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.