03-04-14

Helikopter

 

Gisteren en vandaag was er de hele dag een helikopter aan het rondvliegen. Ik let er niet zo op als hij niet over het huis vliegt ( ik kijk altijd als er eentje zo laag boven ons huis vliegt ) maar zoonlief maakte me er attent op dat het wel een héél speciale helikopter is met een grote cirkelvormige ring die er onder aan hing.(Hij is werkzaam in de buurt van de helihaven).

Dus vandaag lette ik er wel op, ik zag de helikopter opstijgen vanop de helihaven  en zag ook die cirkelvormige ring maar een foto maken was echt een geduldwerkje . Telkens was die cirkelvormig ring verdwenen achter een kraan, een boom of een huis. Ik woon nu ook niet echt met mijn neus op de helihaven. Ik had wel mijn fiets kunnen nemen en een onbelemmerd zicht hebben bij de helihaven zelf. Alleen was ik bezig met de drukspuit om de paadjes aan twee kanten van het huis af te spuiten en de tuinmeubels ook een beurt te geven en had geen zin om dit werkje te onderbreken.

Maar het lukte me in de namiddag eindelijk omdat de helikopter wat dichter bij mijn huis kwam vliegen en het lawaai ook merkelijk luider was dan anders. Mijn broodnodig middagdutje werd onderbroken, maar de camera lag naast me op de terrastafel ;-) en de foto lukte. Spectaculair om zien.

 

helikopter.JPG

Aan de helikopter bengelt een ‘hoepelvormige meetsonde', die via elektromagnetische straling de verziltingsgraad van het grondwater in kaart brengt. Dat betekent dat de verhouding wordt geregistreerd tussen zoet, brak en zout water. De helikopter vliegt tegen 30 kilometer per uur op een hoogte van 65 meter; de sonde hangt op ongeveer 30 meter hoogte.

Het gaat om een helikopter die voor de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) de verziltingsgraad van het grondwater onderzoekt met behulp van elektromagnetische straling. De VMM raadt aan paarden in de regio op stal te houden. De helikopter vliegt van woensdag tot en met zaterdag - als de weersomstandigheden het toelaten - boven het oostelijke deel van de kustvlakte. “Dat betekent dat de helikopter boven Knokke-Heist, het Zwin, delen van Damme, Brugge en Nederland zal vliegen”, aldus de VMM in een persbericht.

heli.png

heli1.jpg

beide foto's van Nieuwsblad.be

22:09 Gepost in Actualiteit | Commentaren (14) | Tags: helikopter, meetsonde |

Commentaren

Als ze hier vliegen is het meestal een politiehelikopter, maar ik vind het altijd leuk om er naar te kijken. Ik heb al eens met een helikopter mee gevlogen, en met een luchtballon gevaren ( wat dat is niet vliegen) maar waarom varen ? Dat weet ik niet.

Gepost door: lilianel | 03-04-14

Reageren op dit commentaar

@Liliane, ik hoor er hier dagelijks overvliegen en telkens kijk ik even op. Het fascineert me mateloos. Maar zelf eens meevliegen heb ik nog niet gedaan. Het is wel een duur grapje voor een halfuurtje rondvliegen! En een ballonvaart deed ik ook nog nooit. Dat moet een prachtige ervaring zijn .

Gepost door: magda | 04-04-14

amai Magda, heb dat plots boven je huis hangen :-)

Gepost door: fotorantje | 03-04-14

Reageren op dit commentaar

@Antje de mensen in de gemeente waren op voorhand verwittigd over die meetsonde. Het deed toch vreemd aan als je die hoepel zo laag zag hangen.

Gepost door: magda | 04-04-14

Op de meest onverwachte momenten heb je de de meest geslaagste foto's Magda;)
Juist nu onze tuinen er zo mooi in bloei bij staan, is sedert deze morgen de regen en de koude hier weer de spelbreker.
Hou je droog Magda!

Gepost door: greta | 04-04-14

Reageren op dit commentaar

@Greta, nog geen regen gezien, heb de plantjes water mogen geven! De hele dag is het erg fris en zelfs wat nevelig. Geen weer om buiten te werken.

Gepost door: magda | 04-04-14

daar had ik geen idee van Magda...

hopelijk kunnen ze iets doen met de resultaten..

prettige dag

Gepost door: willy | 04-04-14

Reageren op dit commentaar

@Willy, het kan van groot belang zijn voor de boeren die rond het Zwin landbouwgrond hebben. Er is sprake dat ze onteigend worden om het Zwin uit te breiden. Er zal nog wel veel zout -en ander- water over en weer spoelen ...

Gepost door: magda | 04-04-14

Dat is iets echt specifieks voor aan de kust dus.. zo'n meetsonde.. wel apart om te zien.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 04-04-14

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, ik weet niet of het typisch is voor het kustgebied, wellicht kunnen ze er ook andere dingen mee meten. De meetsonde komt van Duitsland.

Gepost door: magda | 04-04-14

Zo'n hoepel … dat is om problemen vragen. Let op mijn woorden!

Gepost door: Benjamín | 04-04-14

Reageren op dit commentaar

@Benjamin, tot nu toe nog niets gehoord van problemen .Morgen is de laatste dag dat die hoepel hier rondvliegt.

Gepost door: magda | 04-04-14

Heel merkwaardig, Magda. Wat ze tegenwoordig allemaal niet kunnen.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 05-04-14

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn, toch maar vreemd dat de paarden binnen moesten blijven ! Voor de stralingen wordt beweerd !

Gepost door: magda | 17-04-14

De commentaren zijn gesloten.