26-04-14

Een paar schoenen ?

Shoes or no Shoes? is een museum met internationale ambities. Het museum heeft een unieke schoenencollectie en is ondergebracht in een ruim en modern gebouw. Het is een museum dat je verbluft op alle mogelijke manieren: een prachtig architecturaal gebouw, verscholen in de glooingen van de Vlaamse Ardennen, en een ongelooflijke schoenencollectie.(klik) Hier zie je een filmpje,en krijg je een ruimer idee van het museum(klik)

Het ene deel van de collectie vertelt het verhaal en de evolutie van de schoen bij verschillende etnische culturen en volkeren, van de eerste geschoeide voetstappen van de mens tot vandaag: Etnographic collection: 2700 paar schoenen uit 155 landen, de persoonlijke verzameling van de Nederlander Willem Habraken, die voor zijn werk op de meeste verafgelegen plekken kwam.

Het tweede deel van de collectie dompelt je onder in de wereld van de moderne kunst, benaderd vanuit een heel verrassende invalshoek :De Artist Collection toont 1200 paar schoenen, bewerkt door kunstenaars van over de hele wereld, een uit de hand gelopen passie van het verzamelduo Pierre Bogaerts en Veerle Swenters. Elk schoenenpaar is door de kunstenaar bewerkt en gesigneerd.

Als kers op de taart: de designerscollectie, met unieke schoenen ontworpen en bewerkt door onder andere Salvatore Ferragamo, Christian Louboutin en Manolo Blahnik.
( Bron Vlaanderen Vakantieland)

~~~~~~~~~~

Het museum ligt op een heuvelrug een stuk buiten Kruishoutem richting Waregem. Als je op een rotonde komt in het centrum van Kruishoutem waar in het midden een groot ei als beeld staat( zie foto hieronder rechtsboven) dan neem je richting Waregem. Dit schoenenparadijs is ondergebracht in de gebouwen van een voormalige kunstgalerie . Midden in een rustig en open landschap staat het gebouw en vlakbij het gebouw heeft de eigenaar een landingsplaats voor zijn heli. Jammergenoeg kwam hij er net niet aanvliegen! In het onthaal word je héél vriendelijk ontvangen en krijg je uitgebreid uitleg over de tentoonstelling van ruim 3000 paar schoenen!!

Fotorantje heeft er een tijd geleden een mooi log over gemaakt en gezien we -om naar ons vakantie adres te rijden -niet zo ver  uit de buurt waren, wilde ik dit museum eens met eigen ogen zien. De kinderen pruttelden aanvankelijk  "bah wat er is nu te zien aan schoenen" maar wanneer we ter plaatse waren heb ik ze moeten voortsleuren . Twee volle uren hebben we rondgelopen  elk met een audiofoon. Nergens konden we op een bankje onze rug wat rust geven. Sébastien ging op een bepaald ogenblik gewoon op de grond zitten om te kijken naar al die glazen kasten en te luisteren welke verhalen er verteld werden over bepaalde schoenen.

 

frasnes 2014 125.jpg

frasnes 2014 113.jpg

frasnes 2014 110.jpg

pasen,vaantie,kleinkinderen,kruishoutem,museum,sons

De artist collection was grappig en soms echt hilarisch hoe de schoenen toegetakeld waren.Je moet er maar aan denken om een twintig centimeter lange spijker door een schoen te slaan,of een 20 tal eieren onder de zolen te lijmen, of een kasseisteen op een paar schoenen te leggen, of met parasolletjes een exotisch strand uit te beelden of een theepot in stukken slaan en als klompen aan elkaar te lijmen. Er stond vermeld dat al deze schoenen van bekende kunstenaars kwamen. In elk geval waren we onze stramme benen en pijnlijke rug vergeten en konden ze ons waarschijnlijk in het hele gebouw horen lachen. Het waren nl. allemaal open ruimtes. (we waren daar op een bepaald ogenblik de enige bezoekers, dus stoorden we niemand,hahaha!)

frasnes 2014 112.jpg

pasen,vaantie,kleinkinderen,kruishoutem,museum,sons

In de designercollectie waren pareltjes te zien ,maar of je echt met die schoenen kan wandelen....maar ja er zijn vrouwen die zich in bochten zouden wringen om een designerschoen aan hun voeten te hebben. 

frasnes 2014 111.jpg

De jongens beklaagden zich dit museumbezoek niet ! Het was de moeite waard vonden ze en begrijpen jullie nu dat ze niet veel fut hadden om daarna in de Brielmeersen op het speelplein te ravotten. "Laat ons maar naar huis rijden" .
Fotorantje bedankt voor de tip, het is de moeite waard een ommetje te maken om al deze schoenen te aanschouwen.

 

Commentaren

Daar ga ik zeker eens moeten zien, alé in Kruishoutem, nooit kunnen denken. Hoeveel kéér ik langs daar vroeger naar Wannegem-Lede geweest ben naar 'n tante, maar toen was er enkel de jaarlijkse verkiezing van de eierkoningin en verder niets. Toen veel later heeft Peter Goosens het op de kaart gezet. Maar het waren vroeger en nog eigelijk zo'n stille dorpen verscholen tussen het groen.
Groetjessss en 'n rustige zaterdagavond verder!

Gepost door: greta | 26-04-14

Reageren op dit commentaar

@Greta ik zie dat mijn reactie niet doorkwam.
Kruishoutem is nog altijd een dorp waar je doorrijdt om de N60 te bereiken of omgekeerd richting Aalter. Op het dorpsplein aan de rotonde waar dit ei standbeeld staat pauzeerden we even op een terrasje van een frituur ( het museum ging pas na de middag open dus konden we beter een lekkere friet eten-deze frituur had een prijs gewonnen als een van de beste zijnde!). In dat uurtje dat we er op het terras zaten zagen we weinig beweging! Onderweg naar Kruishoutem zagen we de pijlen al naar het restaurant van Peter Goossens ,maar naar het schoenmuseum was het wel even goed uitkijken naar de straatnaam waar je moest afslaan. Gelukkig heb ik nu een gps!! Een bezoekje aan SONS is uniek in zijn genre.

Gepost door: magda | 27-04-14

ojaaaa die schoenen, dat jij dat nog wist, stond nog op m'n oude blog :-)
ik kan geloven dat de kinderen nadien niet veel zin meer hadden in spelen
maar is echt wel de moeite waard van een bezoek

Gepost door: fotorantje | 26-04-14

Reageren op dit commentaar

@Antje ,ik wilde verwijzen naar je logje maar vond het niet. Nu snap ik het, het stond op je oude blog! Het is zeker de moeite om daar eens rond te lopen en niettegenstaande er schoenen genoeg staan, krijg je toch zere voeten van het rondlopen,hihihi!

Gepost door: magda | 26-04-14

een verrassend museum Magda...

ik wist niet eens dat het bestond..

ik dacht dat je ons naar het museum van " Deinze en de Leiestreek" zou brengen, dat aan de Brielmeersen gelegen is..

prettige zondag gewenst

Gepost door: willy | 27-04-14

Reageren op dit commentaar

@Willy, dat zal voor een volgende keer zijn, want we waren op de laatste vakantiedag na het bezoek aan SONS wel verzadigd van wandelen en kijken :-) Nog een zonnige zondag!

Gepost door: magda | 27-04-14

Ik had het nooit kunnen denken Magda daar 'n schoenmuseum aan te treffen, daar vooral de streek van Izegem de bakermat was voor de vele schoenmakerijen, en dat bleef zo tot de jaren 1970. Vanaf dan begonnen ze daar meubels te maken. Maar Kortrijk bleef de meubelstad, met De Coene, U wel bekend he!
Hier in Izegem is ook 'n schoenmuseum, maar daar in Kruishoutem dat hadden wij nooit verwacht. Weer iets ze dat wij dankzij de blogs weten.
Mooie zondag gewenst, mooie foto's en leerlijk logje Magda

p.s even geklikt bij Fotorandje, maar niets erover gezien, wel andere héél mooie foto's zag ik er staan, echt om zo in 'n kadertje in te lijsten.

Gepost door: greta | 27-04-14

Reageren op dit commentaar

@Greta, ik herinner me nog goed het logje van fotorantje , ik vond het echter niet terug .Het blijkt op haar oude blog te staan. Ik moet bekennen dat ik me niet aan zo'n enorme collectie verwachtte. Echt het zien waard.Ja ik dacht ook meer aan Izegem, helemaal niet aan de eierstad Kruishoutem. Het is ook een persoonlijke collectie en Izegem was de stad waar al de schoenen vandaan kwamen.Welke westvlaming kende indertijd De Coene niet! Prachtige meubels.Bij mijn Limburgse vriendin stond er een unieke eetkamer komende van De Coene. Ik ben benieuwd wat er met die meubels zijn gebeurd na haar overlijden.

Gepost door: magda | 27-04-14

Ah ja.. ik herinner het me nog, dat fotorantje daarover postte. Maar als ik zo hier nu die opstellingen zie, dan lijkt het me toch wel héél veel van hetzelfde.. weet niet of het míj lang zou kunnen boeien hoor.. ik ben toch al meer van het praktische waar het schoenen betreft hehe.
Maar jullie hadden er een mooie uitstap aan en dat is het belangrijkste hè! :-)Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 27-04-14

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, ik denk wel dat die etnische collectie je zou boeien.Ongelooflijk wat je daar ziet en ook waarom bepaald schoeisel er zo uitziet of met welke middelen het gemaakt is.Aan veel schoenen hangt ook een geschiedenis zoals aan de oranje schoenen linksboven in de derde collage: dit zijn de dansschoenen van prinses juliana!!En de steltschoenen van een halve meter hoog voor kindbruidjes in Oosterse landen. Het kindbruidje moest bij haar bruiloft zo groot zijn als haar man!! Zeker weten dat je geinteresseerd zou rondlopen! Ik had er wel méér willen overschrijven maar het zou me te ver leiden. Liever eens zelf gaan kijken zou ik aanraden.

Gepost door: magda | 27-04-14

Het is maar op een boogscheut van waar ik woon en ik kom bijna dagelijks in Kruishoutem en toch ben ik nog nooit in dat schoenmuseum geweest. Ik moet daar eens hoogdringend werk van maken.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 28-04-14

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn, rep je maar om dit goed te maken.Het is echt de moeite waard om de collectie etnische schoenen te bekijken. Het gebouw op zich is al een bezoekje waard. En de buitenomgeving is ook zo mooi!

Gepost door: magda | 28-04-14

De commentaren zijn gesloten.