24-04-14

Wandelen en museumbezoek

Terwijl we in le Pays des Collines op vakantie waren wisselden we de wandelingen af met een bezoek aan het Ecomusée van Lahamaide. Een dorp een schortje groot, zoals er zoveel van die afgelegen dorpjes zijn in deze streek.
Toen we het in het Maison d' Accueil binnenstapten bleek het museum pas open te gaan met Pasen, maar gezien het bureau toch open was zouden ze de deuren wel openmaken van de verschillende gebouwtjes en overal de lichten aansteken! Olala wat voelden we ons een stelletje VIP's :-). In het hoofdgebouw zagen we hoe bijen werden  gekweekt en honing gemaakt, hoe de melk werd afgeroomd en gekarnd, hoe de smid  en de zadelmaker werkten, hoe de vrouwen borduurden en naaiden...Het oude klaslokaal vonden ze beiden boeiend. Cédric raakte niet uitgekeken op de met de hand geschreven ( en dan nog in schoonschrift) geschiedenis- en aardrijkskunde schriften

frasnes 2014 105.jpg

In het huisje van een reeds lang geleden overleden bewoonster kon je zien hoe er vroeger gewoond en gewerkt werd. Het was een interactief museumpje waar je zelf mocht koffie malen ( en dan rook het zo lekker), hoe  al de spulletjes die er in het winkeltje verkocht werden uit een lang vervlogen tijd stamden. Een korset vond Sébastien maar een raar gedrocht. De leuvense stoof was het pronkstuk van het huisje. In de achterkeuken stond een wastobbe met erbovenop een uitwringrol.

frasnes 2014 104.jpg

In één van de "kotjes" achter  het huisje zag je hoe tabak werd gedroogd en in een ander gebouw was een hele tentoonstelling hoe bier werd gebrouwd .De kurken stopper had de meeste aantrek! Het WCkotje met de plank en een gat erin  vonden ze hilarisch. Nochtans geen eeuw geleden was het algemeen in gebruik.

frasnes 2014 106.jpg

Buiten stonden allerlei werktuigen die vroeger werden gebruikt. Die werden eens uitgeprobeerd . We konden een streekbiertje drinken in het oude caféetje ,maar ik verkoos een viertal pintjes te kopen en dan in gezelschap van buurtjes uit te drinken op ons logeeradres.

We werden uitgebreid uitgenodigd om zeker nog eens terug te komen tijdens de zomermaanden wanneer het dorpsfeest was! Dat zou best wel eens leuk zijn.

frasnes 2014 124.jpg

De hoofdbrok van ons verblijf was wel de heksenwandeling in Ellezelles. Het weer was ideaal:zonnig en een beetje wind. We startten de wandeling die ruim twee uur duurt aan het Maison du Pays des Collines. Eerst een uitgebreide filmvoorstelling van de streek in het gebouw zelf. Die is zo opgebouwd dat je telkens van kamer naar kamer moet gaan. Lekker griezelig met allerlei geluiden en lichten die uitgaan en deuren die dichtgaan achter je terwijl een deur vòòr je opengaat. Ondertussen wordt het verhaal verteld over het ontstaan en de evolutie van de streek.
Daarna trokken we de natuur in. Vanuit het dal was het klimmen en dat was best vermoeiend .Langs boswegeltjes, smalle paadjes, langs landerijen, door weiden... op de hele wandeling word je hier en daar verrast door griezelige beelden en gedrochten.Watkyne(klik) is de bezieler van dit wandelpad met een 35 tal beelden in allerlei materialen. Na zijn dood zorgen vrienden van de kunstenaar dat er af en toe nog beelden bijkomen. Een wandeling die je nooit beu geraakt.

frasnes 2014 109.jpg

frasnes 2014 107.jpg

De wandeling slingert door het landschap en telkens word je door het uitzicht verrast. Op het ogenblik dat wij er wandelden stonden veel bomen in bloei.

frasnes 2014 122.JPG

frasnes 2014 108.jpg

frasnes 2014 123.JPG

 

 

Commentaren

Dat zijn het soort dingen waar je ons vrouwtje uren en uren kan verliezen, ze vind zo'n dingen altijd prachtig om te zien. Kan me héél goed voorstellen dat hij een corset maar iets héél raar vond. Deze zomer zijn we ook naar Bokrijk geweest mijn man zijn kinderen konden hun ogen ook niet geloven toen ze sommige dingen zagen.

Gepost door: Chesko, Shanti en Chris | 25-04-14

Reageren op dit commentaar

@Chris,Shanti en Chesko,ik vind het altijd dubbel genieten voor mij als ik zie hoe de kleinkinderen genieten van de kleine dingen van het leven. En dan te weten dat ze dit niet voor de eerste keer zien. Iedere keer ontdekken ze wat nieuws. Zoals dat korset, De kleine man stond er maar beteuterd naar te kijken zoals "heeft die mevrouw dat ècht gedragen!". En overal mogen aankomen vonden ze ook zo leuk. Waar mag je dat nog doen, meestal steekt alles in glazen kasten of staat er "niet aanraken aub" !Iedereen is in deze streek ook erg vriendelijk ,niks opgejaagd zoals hier in het seizoen .

Gepost door: magda | 25-04-14

heel leuk allemaal en zeker die wandeling, jullie hebben het daar goed gehad!

Gepost door: fotorantje | 25-04-14

Reageren op dit commentaar

@Antje ,en of we het er goed hebben gehad; We plannen al om deze zomer nog eens een paar dagen te gaan!

Gepost door: magda | 25-04-14

Kinderen van nu kunnen zich niet indenken dat wij dat zelf ook meegemaakt hebben Magda, daar val je gewoon van het éné uiterste in het andere, 'n totaal andere wereld. Haha wéér eens 'n schoon woord "kotje, ja alles was en is nog in vlaanderen 'n kotje he, zelfs 'n klein huisje.
Echt ongelooflijk die streek daar van Ellezelles, Vloesberg, moet je met de mannen eens teruggaan rond de tijd van de grote vakantie, dan staat het dorp op zijn kop, met de heksenverbranding, die ze hier nog zovele jaren later nog héél levendig houden.
En Ronse ligt vlakbij ook 'n bezoek waard Magda.

Gepost door: greta | 25-04-14

Reageren op dit commentaar

@Greta, we maken zeker plannen om deze zomer nog eens terug te gaan.Er is in de omgeving nog zoveel moois te zien en het loopt er ook niet over van de toeristen.Daar houden de twee kinderen ook niet van ,dat heb ik gemerkt de laatste dag toen we nog eens teruggingen naar de Brielmeersen.Ronse staat ook nog op het programma hoor,als je tips hebt laat het maar eens weten.

Gepost door: magda | 25-04-14

Dat was echt een leuke uitstap (naar dat museum zal ik ook eens gaan tijdens de zomer), terug in de tijd, heel interessant vind ik. Zo'n wc hadden mijn grootouders (langst moeders kant) ook. Ik vond dat vreselijk en haatte het als ik daar naar toilet moest. Tijdens de winter bevroor je zowat en tijdens de zomer gonsden de vliegen rond je billen, afschuwelijk!

Gepost door: bea | 25-04-14

Reageren op dit commentaar

@Bea, de kinderen keken hun ogen uit naar die "ouderwetse" dingen.Die wc vonden ze supervies en ze konden zich niet voorstellen dat je daar boven je eigen kak zat.Moesten ze dan die vliegen in de zomer en je ijskoude poep in de winter eens meemaken,hahaha!

Gepost door: magda | 25-04-14

Een mooie en leuke wandeling gecombineerd met een interessant museumbezoek, da's ook helemaal mijn ding hoor ! Schitterende uitzichten heb je daar, zo te zien en de kunstenaar maakt er natuurlijk iets heel bijzonders van. Geen wandeling voor watjes, me dunkt. Maar jij had gelukkig twee stoere knapen aan je zijde.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 25-04-14

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn, we deden de wandeling deze keer behoorlijk vlug. Droge paden en nergens slijk dat helpt al een heel stuk. Onderweg hebben we op het hoogste punt van de wandeling gepicknickt, zo konden we er weer tegen.Je hebt er zo'n mooie kijk op de omgeving ,zelfs de twee jongens bleven soms staan om rond te kijken.

Gepost door: magda | 25-04-14

Een museum helemaal voor jullie alleen: da's niet gering! En die heks die zich daar in die holle boom verschuilt, is zo te zien ook niet te onderschatten.

Gepost door: Benjamín | 25-04-14

Reageren op dit commentaar

@Benjamin hahah , ze daagden oma uit en dat moet je echt neit doen. Oma kroop in de holle boom want Sebastien durfde niet omdat hij spinnenwebben had gezien en Cédric klom als alternatief in één van de bomen in de nabijheid. Lachen geblazen natuurlijk!Ach foto's genoeg maar het is echt een héél werk om de foto's eerst op een usb stick te zetten en dan weer over te zetten op de laptop (daar staat vista op en ik kan er niet zo vlot mee werken als met windows 7 op de vaste pc . 'k Zal nog een paar dagen geduld moeten hebben eer de vaste pc is hersteld.Maar voor foto's heb ik gelukkig geen internet nodig zodat ik met windows 7 kan werken)
Inderdaad een museum voor ons alleen en weet je dat er een mevrouw was opgetrommeld om in het huisje van die overleden vrouw vlug te stofzuigen tegen dat we daar gingen binnenkijken!We hebben er dan ook uitgebreid rondgelopen en genoten.

Gepost door: magda | 25-04-14

Oh, wat ben je dicht bij mij geweest! :) Het is daar zo een mooie streek he!
En die geschriften, ik vind dat ook wel leuk! Behalve de tijd in het eerste leerjaar als ik het zelf moest schrijven ;-)

Gepost door: cuisine celine | 25-04-14

Reageren op dit commentaar

@Céline, dan woon je wellicht in deze streek. Voor ons mensen van de kust is het echt genieten van het glooiende landschap. We gaan er zeker nog eens naar toe en dan bezoeken we ook eens Ronse. Nu reden wer er telkens linea recta door. Dan zoeken we dat eetadresje eens op dat je vermeldde op je blog ;-)

Gepost door: magda | 27-04-14

Leuk, zo'n wandeltocht.. zéker met kinderen.. je loopt dan ongemerkt die kilometertjes hè!
Maar helemaal alleen in zo'n museum.. hmm.. ik zou me niet op m'n gemak voelen eerlijk gezegd, maar dat is iets persoonlijks hoor hehe. Het museum zélf lijkt me wél heel erg de moeite.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 26-04-14

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, dat we er alleen rondliepen ,daar hebben we alledrie niet bij stilgestaan.Een deel was in het gebouw zelf waar het bureau d'acceuil was en de rest in gebouwtjes errond en er buiten.

Gepost door: magda | 27-04-14

De commentaren zijn gesloten.