07-05-14

weer verwarming !

CHAUFFAGE.jpg

Een paar dagen terug vertelde ik over al de tegenslagen van de laatste tijd . Met de drukspuit en de grasmachine is het nu in orde. De pc zal wellicht binnenkort weer in orde zijn en de chauffage is pas vandaag terug aan het draaien.

Maandag kwam de man terug die de chauffage had gekuist. Hij kreeg het niet voor elkaar om die te herstellen. De brander telt ook al een dik aantal jaartjes. Er zat niets anders op dan een nieuwe te plaatsen. Dus bleef ik nog een paar dagen aangewezen op het petroleumvuur. Gelukkig viel het weer mee en hoefde ik enkel's avonds het vuur aan te steken.
Vanmorgen kwam de chauffageman met een kartonnen doos onder de arm aanbellen. De nieuwe brander. Hij zou dit werkje in een uurtje wel klaar krijgen. De uren regen zich echter aan elkaar en ik zag de jongeman van de zenuwen steeds maar roder en roder in zijn gezicht worden . Hij pendelde voortdurend tussen het chauffagekotje en de thermostaat in de living. De ene keer was er geen contact met de chauffageketel en de andere keer was er kortsluiting. Hij belde een collega op die hem om een nieuwe thermostaat stuurde in een winkel hier dichtbij en per telefoon gaf hij instructies . Niets hielp.
De moed zonk al in mijn schoenen. Straks moest de boel nog opengegooid worden en ik zag al doemscenario's van opengekapte muren en vloeren...

De collega kwam zelf en het bleek de man te zijn die hier al ettelijke jaren zorgde voor de goede werking van ketel en brander en schoorsteen. Hij had een jongere collega als versterking gekregen... Op een half uurtje tijd was alles in orde. Het was een ernstige kortsluiting in de ketel  zelf en zijn jonge collega had het niet gezien. Kan gebeurd zijn door het reinigen van de ketel en brander. Misschien had ik niet eens een andere brander nodig gehad. Foei van me om zoiets te denken, de startdatum van de oude brander bleek 1984 te zijn...

21:19 Gepost in werken | Commentaren (12) | Tags: brander, chauffage, reparatie |

Commentaren

gelukkig toch gelukt want het wordt wat frisser
een oud beestje al, alhoewel ik totaal niet weet hoelang zoiets eigenlijk moet meegaan

Gepost door: fotorantje | 07-05-14

Reageren op dit commentaar

@Antje, inderdaad een oud beestje en ik schrok er in feite ook van. Het is enkel de brander die stuk is en niet de ketel.Het zou me anders nog véél meer kosten.

Gepost door: magda | 08-05-14

Een klein geluk ondanks uw tegenslag is dat het geen putje winter was ;-)
Een mens zou zijn hart vasthouden als er iets mis gaat met de verwarmingsketel, zelfs al is het na dertig jaar te verwachten dat het er eens van komt ;-) Mijn vorige ketel was 37 jaar oud toen hij hier werd vervangen voor een zuiniger exemplaar. Behalve dat hij het gas er doorjoeg alsof het gratis was, werkte hij nog prima. De installateur zei dat ze nu zo geen goeie installaties meer maken. Dat beloofd....al hoop ik dat de nieuwe (nu 3 jaar) het op zijn minst twintig jaar volhoudt :-)

Gepost door: bea | 08-05-14

Reageren op dit commentaar

@Bea, de ketel zelf is nog goed( was al eens vernieuwd) enkel de brander is oud ( dat rode geval vooraan de ketel). Ik heb er achteraf sterk mijn twijfels over of die brander ècht kapot was ,gezien die jongeman bij de nieuwe brander ook kortsluiting had en een oudere collega had gezien dat dit voortkwam uit de ketel zelf! MIsschien te hard gestofzuigd bij de onderhoudswerken !! In elk geval is dertig jaar al een mooie leeftijd voor een brander en nu kan ik weer lange tijd gerust zijn(tenminste als er nu maar niks gebeurt met de ketel zelf( het oranje geval)!

Gepost door: magda | 08-05-14

Goeie morgen Magda heeft toch niet altijd met ouderdom te maken, gewoon met gebrek aan kennis van die jonge mannen. Maar U krijgt wel de rekening. Echt je krijgt angst als er iets misloopt in je huis, gelukkig heb ik hier 'n héél handige zoon. Goed dat het iets is wat je in de zomer laat doen, maar die uurlonen die swingen bij sommigen echt de pan uit.
Hoop van harte dat je nu voor 'n tijd van alles gespaard blijft, want u
hebt al zoveel op je bordje gekregen de laatste tijd, dat wat rust méér dan welkom bij U is.

Gepost door: greta | 08-05-14

Reageren op dit commentaar

@Greta, er is altijd wel iets in een huis dat aan "verzorging " toe is maar als alles op een hoop komt dan zou je wel grijze haren krijgen( die heb ik al hahaha). En die mannen zie je wel afkomen maar achteraf krijg je een rekening om U tegen te zeggen.Dus dat is twee keer in je haar krabben!

Gepost door: magda | 08-05-14

Na 30 jaar mag zo'n brander al eens vervangen worden hé ? Gelukkig gebeurde dit euvel niet in het putje van de winter. Hopelijk is alles nu weer piekfijn in orde ten huize Magda en blijf je nu een hele tijd van defekten gespaard. Want als het één keer begint dan weet het soms niet meer van ophouden en blijft er van alles kapot gaan. Ik kan erover meespreken.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 08-05-14

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn,ik heb pech gehad de laatste tijd maar het goede nieuws is dat ik deze maand terugkrijg van de belastingen en daar ben ik verdomd blij mee,hahahah!

Gepost door: magda | 08-05-14

Je opmerking "Kan gebeurd zijn door het reinigen van de ketel en brander. Misschien had ik niet eens een andere brander nodig gehad" is eigenlijk zo dwaas nog niet. De kortsluiting is ontstaan door het reinigen en dan is de persoon of het bedrijf die de reiniging uitvoert verantwoordelijk. De brander werkte goed voor de reiniging, dus is het maar normaal dat dit ook na de reiniging zo is. In jouw plaats zou ik daar toch niet zo licht overheen gaan, maar ik heb me natuurlijk niet met jouw huishouding te bemoeien.

Gepost door: Benjamín | 08-05-14

Reageren op dit commentaar

@Benjamin, daar heb ik te laat aan gedacht.Die gedachte kwam pas toen de oudere collega de oorzaak van de kortsluiting heeft gezien.Ik moet eerlijk zijn dat na het kuisen van de brander de chauffage wèl werkte want ik stond erbij toen hij de brander terug in gang stak. Het is pas achteraf -toen hij al weg was- dat de boel als het ware ontplofte ( een beetje overdreven maar het gaf toch echt een knal). Het is ook een feit dat de brander 30 jaar oud is. Neen ik denk niet dat ik gelijk zal halen. Er is beloofd dat de rekening van het kuisen en daaropvolgend aankoop nieuwe brander zal bijeen genomen worden. We zullen het zien.

Gepost door: magda | 08-05-14

als iets stuk gaat, weet je pas wat je mist...

en die jongeman moest nog leergeld betalen...
maar zo leert hij het vak..

groeten

Gepost door: willy | 08-05-14

Reageren op dit commentaar

@Willy, ik ben allang blij dat alles weer in orde is. Het was nu wel geen winter maar het huis was toch al voelbaar afgekoeld!

Gepost door: magda | 08-05-14

De commentaren zijn gesloten.