28-05-14

Rijsel (2)

oud rijsel.JPG

Een klein straatje in het oude gedeelte van Rijsel waar het nu nog kalm was .Veel winkeltjes en cafés waren nog dicht .
Via dit smalle straatje kwamen we aan de Neogotische Kathedraal Notre-Dame de la Treille.

Jaren geleden was ik daar ook maar toen waren de bouwwerken nog volop aan de gang. Nu is het plein mooi aangelegd en is de gevel van de kathedraal afgewerkt.

" De kathedraal stond vroeger op een eilandje omgeven door hekkens(treille) .Toen O.L.Vrouw  verscheen- waarschijnlijk in de 13e eeuw- werd er een beeldje gemaakt en achter een hekken geplaatst. Vandaar de naam van deze kathedraal. De straten van Vieuw-Lille liggen als een cirkel rond de Kathedraal en zijn herkenbaar aan de kasseiwegen" (bron:reisgids Lille)
Wat bijzonder aan deze kathedraal is, is dat het bouwen ervan meer dan 150 jaar gekost heeft. De bouw werd begonnen in 1854 en is onlangs in 1999 afgerond.

kathedraal.JPG

kathedraal3.JPG

 

kathedraal.1.JPG

kathedraal2.JPG

Naast de kathedraal is er een park en daar staat nog een klokkentoren uit 1874, Le Campanile, overeind.

campanile.JPG

Als je in dit park even doorloopt kom je op een mooi plein omrand met kleurrijke huisjes en daar staat het smalste huisje van Rijsel. 

smalste huisje.jpg

Je waant je even in Engeland met al die kleine voortuintjes . Met een auto geraak je hier niet en tussen al die oude gebouwen staat een monumentaal nieuw gebouw waar een notaris associatie is gevestigd. Je komt via een bruggetje door een kleine gaanderij terug in een drukke straat!

notaris.jpg

Behoefte aan boeken? Elke dag is er op deze binnenkoer een boekenmarkt.

boekenbeurs.jpg

We zagen  in een etalage hoe merveilleux  ambachtelijk werden gemaakt. Geen tijd om er eentje te kopen :-(  maar toen we eindelijk op een terras onze benen wat rust konden gunnen heb ik een streekbiertje gedronken! Herinner je nog de film les Ch'tis (klik). Het verhaal speelt zich af in het stadje Bergues(klik). Daar dronk ik voor de eerste keer dit lekkere biertje.

snoep.jpg

  een biertje.JPG

Er valt nog zoveel te vertellen over deze mooie stad die ook bekend staat als de minst groene stad.
Dit tekort is te wijten aan de dure prijzen indertijd . Elk vrij plekje werd benut om een huis op te bouwen. Had een eigenaar een tuin dan zette hij er een kleine woning op om te verhuren. Maar dit tekort wordt gecompenseerd door de talrijke mooie gebouwen . En groen is er aan de rand van de stad waar de kleine Zoo is en het Bois de Boulogne( waar we jammergenoeg niet in gewandeld hebben wegens het onweer in de voormiddag)(bron:reisgids Lille)

terugreis.jpg

Maar het was tijd om op de afgesproken plaats in de nabijheid van Gare Lille de Flandres te wachten op onze dubbeldekker . De terugreis verliep vlot . In onze rijrichting was het erg kalm !!!

 

20:07 Gepost in Vrije tijd | Commentaren (0) | Tags: rijsel, senioren, wandelen |

De commentaren zijn gesloten.