11-06-14

Een reis langs soldatenkerkhoven(1)

Zondag 8 juni vertrok vanuit Knokke-Heist een bus senioren naar Ieper.
We waren niet alleen in Ieper het was een nationale trefdag aangeboden door de koepelorganisatie LinX+ . Er was voor elk wat wils: wandelingen, museumbezoek, fietsroutes naar de begraafplaatsen...allemaal in het kader van 100 jaar wereldoorlog I 
500 mensen kwamen samen in de feestzaal Fenix te Ieper gelegen in de nabijheid van de Menenpoort.

Knokke- Heist had gekozen voor een rondrit met een bus-begeleid door een gids- naar de verschillende soldatenkerkhoven in de omgeving van Ieper. We kregen allemaal een lunchpakket mee om ergens te picknicken en om half zes was het verzamelen geblazen voor een bbq. Daarna waren er nog velen die de Last Post gingen bijwonen.
De hele dag verliep vlekkeloos. Petje af voor de organisatoren en zeker voor al de vrijwilligers die alles in goede banen leidden. 

De verwelkoming gebeurde volgens het thema van de dag !

verwelkoming.JPG

We bezochten eerst de begraafplaats waar John Mccrae de gewonde soldaten verzorgde in bunkers. Hier ligt ook de jongste gesneuvelde soldaat. Pas veertien ( had leeftijd verzwegen)toen hij in het leger ging en gesneuveld toen hij 16 jaar oud was. Er liggen veel gedenkkruisjes op zijn graf.

Het gedenkkruis bij de ingang.

de ingang.JPG

johnmccrae.JPG

in flandres fields.JPG

kanaaldijk.JPG

Bunkers waar de gewonden werden verzorgd door Dr John Mccrae.

bunkers.JPG

Het graf van de 16 jarige soldaat

jongste soldaat.JPG

een gedenkzuil boven op de heuvel.

gedenkzuil.JPG

gedenkzuil1.JPG

We verlieten onder de indruk dit kerkhof. Allemaal zo'n jonge mensen.

grafjes.JPG

Bij elke ingang van een soldatenkerkhof is in een muur een kastje waar een boek ligt met uitleg over het kerkhof en de namen van allen die er liggen en waar hun graf te vinden is.

boek.JPG

Terwijl we met de bus naar het Duitse soldaten kerkhof gingen in Langemark-Poelkapelle zagen we midden de velden nog kleine  kerkhoven . Foto's vanuit de bus getrokken. Allemaal zijn ze ommuurd en hebben een groot kruis staan bij de ingang. Indertijd is beslist dat alle soldaten kerkhoven gelijk moesten zijn. Alleen deze kerkhoven die een groot aantal graven hebben mogen een gedenksteen plaatsen waarop staat " their name liveth for evermore" . Als een soort toegeving dat niet alle gestorven soldaten katholiek waren.

in het veld.JPG

in't veld.JPG

their name.JPG

Toen was het middag en vooraleer we het Duitse kerkhof binnengingen  aten wij en ook de mensen van andere bussen die er toekwamen onze picknick op een muurtje bij de ingang.

picknick.JPG

Morgen gaan we dan binnen in het Deutscher Soldatenfriedhof.

friedhof9.JPG

De ingang van het kerkhof. Het was niet mogelijk om een foto te maken zonder publiek.

friedhof10.JPG

22:49 Gepost in Actualiteit | Commentaren (11) | Tags: ieper, kerkhoven, senioren |

Commentaren

Dat zal een indrukwekkende uitstap geweest zijn.
Maar jammer dat er voor de picknick niet een wat prettiger plek gevonden kon worden hè?
Groetjess!

Gepost door: mizzD | 11-06-14

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, de tijd ontbrak om ergens een terrasje te zoeken, de picknick was wel niet in het kerkhof maar aan een groot grasplein er vlakbij. Daar konden de bussen en auto's parkeren. Ga maar eens zitten op het gras dat vochtig was van de voorbije nachtelijke plensbuien! Het was op dat ogenblijk ontzettend warm en lang bleven we daar ook niet.

Gepost door: magda | 11-06-14

Reageren op dit commentaar

Hallo Magda
Was er een tijdje geleden ook om dezelfde reden. Prachtige reportage. We mogen dit nooit vergeten

Gepost door: marylou | 12-06-14

Reageren op dit commentaar

@Marylou, iedereen was geweldig onder de indruk dat dit na 100jaar nog zo in ieders geheugen ligt! Alle kerkhoven zijn ook prachtig onderhouden.

Gepost door: magda | 12-06-14

boeiende rondrit zal dat geweest zijn
als kind reden m'n broer en ik met ons fietsje naar de kerkhoven in onze omgeving (ieper) en schreven dan altijd iets in die boeken
de last post hoorden we vaak tot bij ons in de tuin en dan salueerden m'n broer en ik als soldaten :-)

Gepost door: fotorantje | 12-06-14

Reageren op dit commentaar

@Antje ,het was zeker een boeiende rondrit en met een gids erbij kom je toch altijd meer dingen te weten dan hetgeen in de folder staat. Alleen jammer dat we nergens erg lang konden blijven.

Gepost door: magda | 13-06-14

Laat ik nu toevallig diezelfde zondag naar Passendale gefietst zijn om daar Tyne Cot te bezoeken.

Gepost door: Benjamín | 12-06-14

Reageren op dit commentaar

@Benjamin ,o ik heb een meneer op zijn fiets gezien. Had je geen rugzakje mee vol drank . Ik veronderstel dat het frisdrank was ;-) want het was erg warm die dag hé!

Gepost door: magda | 13-06-14

Nee, geen rugzakje. Ik voer mijn hele hebben en houden mee in twee fietstassen (onder veel meer minikoelboxen met drank en mondvoorraad).

Gepost door: Benjamín | 14-06-14

Het zijn stuk voor stuk, allemaal indrukwekkende oorlogsmonumenten, daar in de Westhoek. Bij de één wordt je al wat stiller dan bij het ander.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 12-06-14

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn , inderdaad stuk voor stuk zijn al die monumenten en graven indrukwekkend. Je wordt er stil van en het is ontroerend hoe alles met zorg en respect onderhouden wordt! Een stille dank u wel aan hen die hun leven lieten voor onze vrijheid.

Gepost door: magda | 13-06-14

De commentaren zijn gesloten.