13-06-14

Een reis langs soldatenkerkhoven(2)

Soldaten Friedhof in Langemark

friedhof.JPG

Een muurtje omgeeft het Deutsche Soldatenfriedhof

friedhof1.JPG

Wanneer je door de ingangspoort gaat zie je onmiddellijk een heleboel kransen liggen.

friedhof2.JPG

Van alle provincies werden de gesneuvelde Duitse soldaten naar de paar Duitse kerkhoven in België overgebracht. In Vladslo is ook een Duitse maar kleinere  begraafplaats . Daar staat het treurende ouderpaar van Käthe Kollwitz en vlak vòòr hen ligt het graf van de gesneuvelde zoon Peter van Käthe.

 

friedhof11.JPG

Hier zie je een gids, een andere dan de onze, vertellen. Er was veel volk maar nergens storend. Iedereen liep discreet en ingetogen rond.

friedhof12.JPG

Op de grafstenen kun je soms een tiental namen van gesneuvelden lezen die op die plaats begraven liggen..

friedhof3.JPG

Op deze gedenkstenen worden nog steeds namen ingebeiteld wanneer en stoffelijke resten van Duitse soldaten worden gevonden. Zij worden bijgezet in het massagraf ( foto waar al de kransen nu liggen).

friedhof4.JPG

friedhof5.JPG

friedhof6.JPG

Het is bij de joodse bevolking gebruikelijk dat er een steen wordt gelegd als ze een graf van een dierbare bezoeken als teken dat ze "op bezoek" zijn gekomen. Ook vind je houten stokjes met de Davidster en een poppy erop.

friedhof7.JPG

Op de  begraafplaats staan 4 meer dan levensgrote bronzen beelden van militairen naast elkaar op een hardstenen plaat. Met neergeslagen ogen en de helm in de hand brengen zij een laatste eerbetoon aan de gesneuvelden. Kunstwerk van de hand van Emil Krieger, München (ontwerper-beeldhouwer)

friedhof8.JPG

Het is een sobere begraafplaats met allemaal platte enigszins ruw afgewerkte herdenkingstenen, hoge bomen en overal gras. Het ruisen van de bladeren is het enige geluid dat je hoort. Nochtans liepen er veel mensen rond. Het doet iets met je als je daar rondloopt en al die namen leest .

22:43 Gepost in Actualiteit | Commentaren (16) | Tags: ieper, kerkhoven, senioren |

Commentaren

Ik was onlangs op het Duits soldatenkerkhof van Vladslo, waar het beroemde 'treurend ouderpaar' van Käthe Kollwitz staat. Ik was daar helemaal alleen.

Gepost door: Benjamín | 14-06-14

Reageren op dit commentaar

@ Benjamin een paar jaar terug was ik samen met de oudste zoon en diens vrouw op het kerkhof in Vladslo. Het sprak me meer aan, misschien omdat dit voor de eerste keer was dat ik een soldatenkerkhof bezocht. Het is er groener met nog een intensere stilte. We waren er toen ook alleen.

Gepost door: magda | 15-06-14

daar kan je alleen maar stil bij worden

Gepost door: fotorantje | 14-06-14

Reageren op dit commentaar

@Antje, hoewel er veel mensen rondliepen, was het er erg stil.

Gepost door: magda | 15-06-14

Indrukwekkend, steeds weer opnieuw, zoveel jonge leven die verloren gingen.

Ik wens je een fijn weekend toe, groetjes

Gepost door: Chrisje | 14-06-14

Reageren op dit commentaar

@Chrisje, inderdaad het zijn voornamelijk jonge mensen die op al die kerkhoven liggen die nog een héél leven voor zich hadden.

Gepost door: magda | 15-06-14

Ook al is het honderd jaar geleden, het is altijd actueel gebleven bij de mensen Magda. Maar nu lijkt de jeugd er ook intresse in te vinden. Dankzij televisie is het wel nog méér bekend en bezocht geworden. Gisteren nog eens naar de cd van Willem Vermandere met zijn mooi weemoedig lied van 'Duizend soldaten' geluisterd, zou prachtig bij je mooie foto's en tekst passen.Groetjesssss

Gepost door: greta | 14-06-14

Reageren op dit commentaar

@Greta, ja Willem Vermandere kan het mooi onder woorden brengen. En het is goed dat er zoveel aandacht besteed wordt aan de 100 jarige herdenking zodat de jeugd ook- al was het maar een klein beetje- besef krijgt welk leed er toen veroorzaakt is met deze oorlog( en met uitbreiding alle oorlogen).

Gepost door: magda | 15-06-14

Ik ben er al verscheidene keren geweest, Magda, al is het intussen al even geleden.
Het is, net zoals dat in Vladslo, een sobere maar toch zeer indrukwekkende begraafplaats.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 14-06-14

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn ,ik schreef het al bij Benjamin dat ik het kleinere kerkhof van Vladslo "mooier" vind.

Gepost door: magda | 15-06-14

Vladslo heb ik ook al bezocht Magda...

al die militaire begraafplaatsen in de Westhoek stemmen tot nadenken..

voor wie?..voor wat ?

vraag ik me dan af..

prettige dag

Gepost door: willy | 14-06-14

Reageren op dit commentaar

@Willy, al die militaire begraafplaatsen doen je inderdaad verzuchten " voor wie? voor wat?" Al die jonge levens! En het verdriet voor de familie.

Gepost door: magda | 15-06-14

Moet heel indrukwekkend zijn ben nog nooit op zo'n kerkhof geweest

Gepost door: Merel | 14-06-14

Reageren op dit commentaar

@Merel, je moet het echt eens doen te beginnen met In Flanders Field in Ieper zelf( dat deden we al eens vorig jaar)en dan een rondrit langs de voornaamste kerkhoven. Indrukwekkend is nog te weinig om het gevoel dat over je komt uit te drukken.

Gepost door: magda | 15-06-14

Het blijft tot de verbeelding spreken,zo indrukwekkend.

Gepost door: lilianel | 15-06-14

Reageren op dit commentaar

@Liliane, het is niet te bevatten wat er zich toen heeft afgespeeld. Want velen die terugkeerden uit deze oorlog hebben er nooit willen over vertellen. Ook mijn eigen grootvader niet. Dachten ze dat we die gruwel niet zouden geloven ? Of wilden ze er niet meer aan herinnerd worden?

Gepost door: magda | 15-06-14

De commentaren zijn gesloten.