14-06-14

Een reis langs soldatenkerkhoven(3)

We verlieten de Duitse begraafplaats en reden naar het volgende doel. Onderweg zagen we dit standbeeld (foto getrokken vanuit de bus )

The Brooding Soldier


is een Canadees oorlogsmonument nabij de Belgische plaats Sint-Juliaan tussen Langemark en Zonnebeke. Dit monument is opgedragen aan de meer dan 2000 Canadese militairen die het leven lieten bij de eerste gasaanval tijdens de Tweede Slag om Ieper in de Eerste Wereldoorlog.

canadese soldaat.JPG

canadese soldaat1.JPG

We reden naar het kasteeldomein van Zonnebeke waar het Memorial Museum Passchendaele 1917 is ondergebracht. Hier wordt de herinnering levendig gehouden aan de slag van Passendale waarbij in 1917 op 100 dagen tijd een half miljoen mensen het leven verloren. En dat allemaal voor amper 8 km terreinwinst . Een bezoek meer dan waard : het verblijf ondergronds en de loopgraven en eveneens het mooie kasteeldomein.

zonnebeke.JPG

zonnebeke1.jpg

zonnebeke2.jpg

 Vervolgens reden we naar Tyne Cot CemeteryHet is een Britse militaire begraafplaats van de Eerste Wereldoorlog gelegen in het Belgische dorp Passendale en met het grootste aantal Britse gesneuvelden op het Europese vasteland. Bijna 12 000 grafstenen. Het terrein heeft een oppervlakte van 34941 m² en de Commonwealth War Graves Commission zorgt voor het onderhoud. De achterzijde van Tyne Cot bestaat uit een muur met 35.000 namen van vermiste soldaten . In de Menenpoort kunnen er geen namen meer gegraveerd worden en daarom worden ze hier begraven en vernoemd telkens er in de grond van de Westhoek nog menselijke resten worden aangetroffen.

 

tyne cot.jpg

tyne cot3.JPG

tyne cot1.jpg

tyne cot2.JPG

Wanneer het niet geweten is welke geloofsovertuiging de gestorvene had wordt er een kruis op het grafmonument aangebracht. Anders wordt de Davidster of helemaal niets.

tyne cot4.JPG

Het Zilveren kruis in Boezinge is een herdenkingskruis voor de eerste gasaanval in 1915 

zilveren kruis.JPG

zilveren kruis1.JPG

Vlak vòòr het monument in een historische boerderij is een wijnboer begonnen met de aanleg van wijngaarden en de productie van wijn. Hij vertelde over het zilveren kruis  aan de andere kant van de straat en de geschiedenis van de boerderij die  toen ook in de oorlogsbrokken deelde. Voor ons een welkome afsluiter met een glas lekker witte wijn van een indrukwekkende rondreis in de Westhoek !

zilveren kruis2.JPG

En toen was het tijd voor de BBQ...

 

 

21:47 Gepost in Actualiteit | Commentaren (10) | Tags: ieper, kerkhoven, senioren |

Commentaren

Heel mooie fotoseries.. ik vind die begraafplaatsen altijd bijzonder indrukwekkend.. je kunt bijna niet bevatten hoe het geweest moet zijn, maar de enorme omvang.. de vele levens die het kostte.. wordt zo wel heel erg duidelijk hè.
Je laatste zinnetje klinkt er wel een beetje cru onder hehe.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 15-06-14

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, inderdaad cru, we keerden terug naar de werkelijkheid en hadden het wel nodig na een hele dag rondtoeren en geconfronteerd worden met de waanzin van de oorlog en met het besef dat die waanzin tot heden nog niet is opgehouden.

Gepost door: magda | 15-06-14

ppfff t blijft indrukwekkend en ook beangstigend

Gepost door: fotorantje | 15-06-14

Reageren op dit commentaar

@Antje, vooral beangstigend omdat die waanzin elders in de wereld blijft bestaan!

Gepost door: magda | 15-06-14

Op de eerste foto zie ik wellicht de fietser met het rode rugzakje, waarvan sprake in een eerdere commentaar. Dat ben ik dus niet, maar ik heb diezelfde dag wel op precies dezelfde plek gestaan om de The Brooding Soldier te bewonderen.

Gepost door: Benjamín | 15-06-14

Reageren op dit commentaar

@Benjamin ,ik was dus toch niet zo mis hé met de man met het rugzakje. Het had jou kunnen zijn, alleen ontbrak je grote voorraad drank :-)

Gepost door: magda | 15-06-14

Magda het doet toch iets met 'n mens weet je. En dat die gruwel nog altijd zelf nu nog ergens erger bezig blijft. Als je zoveel leed ziet, wel dan kan ik ook zo'n opkikker gebruiken, alhoewel ik anders zelden drink. Want ieder verhaal die je daar te horen krijgt is echt een melancholische trip van wat vreselijks daar toen is gebeurd.
Groetjesssssssss

Gepost door: greta | 15-06-14

Reageren op dit commentaar

@Greta, hier breng ik enkel een fotografisch verslag met hier en daar wat uitleg. De gids vertelde héél veel méér en dan ben je wel echt onder de indruk dat al die soldaten het zo lang hebben volgehouden aan het front.

Gepost door: magda | 15-06-14

om stil bij te worden Magda..

fijne zondag

Gepost door: willy | 15-06-14

Reageren op dit commentaar

@Willy, eerlijk... we waren allemaal wat aan de stille kant die dag. Maar toch een zeker gevoel van blij zijn om dit allemaal gezien te hebben en tevens een soort homage aan al die gesneuvelden.

Gepost door: magda | 15-06-14

De commentaren zijn gesloten.