15-06-14

De Last Post

 

bbq.jpg

Na een vermoeiende dag, was de bbq een welkome afsluiter. Het was de hele dag erg warm geweest( tot 30°). Gelukkig deden we de verplaatsingen met een bus met luchtkoeling.
Ongelooflijk hoe vlot deze bbq verliep. Doe het maar eens voor 500 mensen. De keuze groenten en vlees was enorm. En het ijsje dat we als dessert  mochten halen bij een ijskar sloeg niemand af. 

~~~~~~~~~~~~

 

Toen naderde het uur dat velen zich op weg begaven naar de Menenpoort om de Last Post bij te wonen.

menenpoort.JPG

Onderweg kwamen we deze  Canadese soldaten tegen.
Zij zouden de ceremonie opluisteren met een lied.

Het betrof de Queen's  Own Rifles of Canada and St Andrew's College, Canada.
De vrouw die zong behoorde eveneens bij deze groep.

menenpoort1.JPG

 

 

 

Niettegenstaande de Last Post elke avond om stipt 20 uur begint was het tegen half acht al behoorlijk druk.

menenpoort2.JPG

De soldaten die we eerst nog in hun hemdsmouwen tegenkwamen kwamen nu in uniform post vatten onder de Menenpoort.

menenpoort3.JPG

Ook de brandweermannen die elke avond de Last Post spelen stelden zich op. Op de foto hieronder bedankt de zangeres de klaroenblazers en ook de soldaten kwamen de hand geven aan hen.

menenpoort9.JPG

Bij het neerleggen van de kransen stellen de klaroenblazers zich opzij op.

menenpoort4.JPG

De soldaten zongen een lied en daarna kwam een dame die met een heldere stem een lied zong en tevens met gebarentaal haar woorden uitbeeldde.

menenpoort5.JPG
Eén van de militairen was een meisje dat samen met de brandweermannen de Last Post blies

menenpoort7.JPG

Ook een trommelaarster had zich erbij gevoegd.

menenpoort8.JPG

Na het neerleggen van kransen vertrokken de militairen en ook de brandweermannen .

menenpoort6.JPG

"De Last Post is oorspronkelijk het klaroengeschal dat in het Britse en andere legers het einde van de werkdag aankondigde. In de context van de Last Postplechtigheid staat het voor een definitief vaarwel aan de gesneuvelden.

Gelijkaardig is het met de Reveille, die traditioneel gespeeld werd bij het aanvang van de dag, om de troepen wakker te maken en hen tot de plicht op te roepen. In de context van de Last Postplechtigheid symboliseert de Reveille niet enkel het terugkeren naar het dagelijkse leven na de plechtigheid, maar eveneens de wens van eeuwige rust voor de gesneuvelden."( Internet)

Het neerleggen van een krans is niet willekeurig dit moet aangevraagd worden aan de Last Post Association. Er wordt gevraagd om een gebed, een lied ,een dankwoord voor te dragen en daarna worden de bloemenkransen  neergelegd op de trappen midden onder de Menenpoort.

Ik wil een dankwoord schrijven voor de Australische heer die mijn camera overnam en voor mij een paar foto's maakte. Hij had dezelfde camera en zag dat ik met gestrekte arm in de lucht foto's nam( waarvan er toch verschillende gelukt zijn). Zijn vrouw had hem teken gedaan en daarna hadden we nog een fijne babbel met het echtpaar. Zij waren op rondreis en hen werd door vrienden op het hart gedrukt om deze korte plechtigheid bij te wonen.

Pas achteraf ben ik te weten gekomen dat de oudste zoon en zijn vrouw op dat ogenblik aan de andere kant van de Menenpoort stonden te kijken en te luisteren naar deze Last Post !

Met deze opeenvolgende logjes heb ik op mijn manier de herdenking beleefd van Wereldoorlog I die nog dikwijls genoemd wordt "Den Groote Oorlog"

~~~~~~~~~~~~

Commentaren

Moet echt wel indrukwekkend zijn om daar te zijn.
Ik ben er nog nooit geweest, maar zou er zo graag eens naartoe gaan!

Groetjes :)

Gepost door: cuisine celine | 16-06-14

Reageren op dit commentaar

@Celine, ik denk dat iedereen kippenvel krijgt als de Last Post galmt onder de gewelven van de Menenpoort. Geen geroezemoes, je kunt er een speld horen vallen!

Gepost door: magda | 16-06-14

Het hoogtepunt van deze dag is voor mij het bijwonen van de ‘Last Post’. Het is een korte maar indrukwekkende plechtigheid.
Mooi verslag Magda, en bewondering voor de mensen die de bbq verzorgden, en dat bij zo'n warm weer, je moet het maar doen!
Groetjesss

Gepost door: greta | 16-06-14

Reageren op dit commentaar

@Greta, normaal is het een kort ritueel maar zodra er kransen gelegd worden duurt het al vlug een halfuur. Zoals ik beschreef moet er voldaan worden aan een zeker ritueel. Dat maakt het ook zo plechtig en indrukwekkend.

Gepost door: magda | 16-06-14

maar goed dat de mensen blijven komen iedere avond weer, het is iets dat nooit vergeten mag worden

Gepost door: merel | 16-06-14

Reageren op dit commentaar

@Merel, ik ben er eerder toevallig al een paar keer geweest met jaren tussenin en telkens weer zie je hoe ontroerd de mensen allemaal zijn. Het leeft onder de mensen van de Westhoek en nog veel meer bij mensen van over de hele wereld die hier familieleden hebben die gesneuveld zijn in WereldoorlogI. Er is ook een enorme zoektocht om familieleden te vinden en in dit digitale tijdperk worden die opzoekingen ook wat vergemakkelijkt. Bij iedere begraafplaats ligt er in een kastje een boek waar je kunt inkijken in een namenlijst en ook staat er bij waar het graf van die persoon terug te vinden is.

Gepost door: magda | 16-06-14

Jullie hebben de meest boeiende en indrukwekkende oorlogsgedenkplaatsen van de Westhoek bezocht, Magda. En op het einde van zo'n dag is de Last Post een absoluut hoogtepunt.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 16-06-14

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn , naar Zonnebeke ga ik zeker nog eens terug ,want dat was een veel te kort bezoek om alles te zien. En dan zijn er beslist nog plaatsen die ik wil zien en misschien minder bekend zijn. Hoewel ik van de zoon hoor die in de Westhoek woont dat er overal een inspanning wordt gedaan om te tonen aan de mensen wat er zich heeft afgespeeld in Wereldoorlog I . Dat zilveren kruis( in Boezinge) bv ,dat rij je zomaar voorbij en dan denk je " nog een plaats waar doden vielen". Maar het is een belangrijke plaats want daar gebeurde de eerste gasaanval. Ook aan die wijnboerderij is een hele geschiedenis verbonden.

Gepost door: magda | 16-06-14

een boeiende rondrit
veel volk op de bbq en bij de last post
lang geleden dat ik die nog meemaakte, vroeger zo vaak gezien

Gepost door: fotorantje | 16-06-14

Reageren op dit commentaar

@Antje ,gelukkig reden we rond met een bus, want per fiets( dat kon ook) is het niet te doen qua afstand. In het kader van de herdenking zou ik je aanraden er toch nog eens heen te gaan. Overal is alles netjes opgeruimd en zijn er veel inspanningen gedaan zoals parkings aangelegd, uitstekende wegbewijzering ,prachtige aangelegde parken... Maar druk zal het de komende tijd wel altijd zijn.

Gepost door: magda | 16-06-14

de "last post" heb ik nog niet meegemaakt Magda

het uur en de afstand naar huis, weet je wel..


ik vind het verbazend dat men deze plechtige in ere weet te houden..

het is wat anders dan éénmaal per jaar een krans neer te leggen aan de Congreskolom in Brussel ..

groeten

Gepost door: willy | 16-06-14

Reageren op dit commentaar

@Willy, ware het niet dat we met een bus waren om huiswaarts te keren ,het zou ook niet haalbaar zijn met openbaar vervoer of je moet met je eigen auto gaan. Maak er eens een weekendje van Willy. Het loont zeker de moeite. In de Westhoek leeft wereldoorlog I nog enorm. Er worden ook nog altijd veel munitie en menselijke resten gevonden. De mensen van de brandweer maken er een erezaak van om daar elke avond weer of geen weer, volk of geen volk de Last Post en de Reveille te spelen. Kun je dat voorstellen dat dit sedert 1928 elke avond gebeurt ( met uitzondering van de oorlogsjaren 40-44)

Gepost door: magda | 16-06-14

Je stond duidelijk aan de betere kant.. míjn foto's waren een stuk minder.. niet alleen omdat het toen ook enorm druk was, maar ook omdat ze tegen het licht in genomen moesten worden. Als ik er ooit nóg eens kom, ga ik ook aan de andere kant staan hoor! :-)
Maar het blijft hoe dan ook heel indrukwekkend, het hele ritueel.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 16-06-14

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, ik stond redelijk vooraan maar toch zie je hoofden en cameraatjes. Ik had het geluk dat een Australische heer mijn camera overnam en wat foto's voor mij maakte. Hij was een heel stuk groter dan ik. De foto van het meisje heb ik zelf genomen en beleefd aan de paar mensen voor me gevraagd of ze even wilden bukken ,hihi, wat ze heel bereidwillig deden.
Kort of lang ritueel ( naargelang de aanvragen voor het leggen van kransen) het blijft heel indrukwekkend. De muziek galmt onder de Menenpoort en je krijgt er zowaar kippenvel van.

Gepost door: magda | 16-06-14

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.