16-06-14

Wilde bloemen ?

 

papaver1.jpg

papaver2.jpg

papaver3.jpg

koningskaars.jpg

Zij die hier al geruime tijd komen lezen weten dat ik bijna twintig jaar getuinierd heb op een groot stuk grond een honderd meter van mijn huis. Een stuk bouwgrond waarop we aanvankelijk met vier op tuinierden. De eigenaar zelf en nog drie buren uit onze straat. Uiteindelijk bleven de eigenaar en ik over. Ik bewerkte een lap grond van ruim 250 m2 . Ik kweekte mijn eigen voorraad aardappelen , want om daar allemaal sla, spinazie, wortelen enz... op te zaaien en te planten was toch echt te veel. De kinderen hielpen en later de kleinkinderen. De eigenaar en ik wisselden zaden, plantjes die we teveel hadden enz. Teveel tomaten, en andere groenten werden aan elkaar gegeven. We kwamen heel goed overeen hierin.

De eigenaar (weduwnaar) kreeg- toen ik al jaren tuinierde- een vriendin en die kon het niet hebben dat ik gratis de grond gebruikte. Onder het mom dat haar vriend méér privacy wilde op zijn "eigendom" mocht ik ophoepelen. De man zelf durfde me niet eens onder ogen te komen. Jeetje, zat die onder de sloef toen. De vriendin is ondertussen al jaren terug overleden en de man is nadien zelf komen vragen of ik de aalbessen en de stekelbessen ( struiken die ik zelf geplant had)  wilde komen plukken. In ruil geef ik hem dan enkele potjes  confituur. Niettegenstaande hij alleen is blijft hij maar massa's groenten kweken. Regelmatig liggen er dan een bloemkool, spruiten, sla, boontjes, wortelen ....aan mijn voordeur.
Gezien zijn leeftijd (85 jaar) kan hij de lap grond van 900m2 niet echt onkruidvrij houden. Een deel heeft hij beplant met klimop en op een ander deel plant hij struiken en zaait hij bloemen.

Maar waar ik vroeger tuinierde staan er dit jaar massa's dubbele roze papavers. Een weelde om te zien. Jaren hebben die zaadjes gesluimerd en nu na die zachte winter komen ze overal te voorschijn. Hij wil dat ik er boeketten van pluk maar dat weiger ik want papavers moet je met rust laten.
Ook de koningskaarsen staan dit jaar weelderig te pronken. Een typische duinenplant die ik indertijd geplant heb in die tuin. Dit najaar ga ik jonge plantjes meenemen naar mijn tuin.
Ik geniet er nu van in de tuin  van de man zelf waar ik regelmatig voor flappy, het konijn van buurtjes, paardenbloemstruikjes ga plukken want dat groeit daar ook weelderig. Meteen help ik de man met wieden in zijn tuin:-)
Terug daar gaan tuinieren zit er niet meer in. Ik heb nu naast het huis een kleine moestuin en dat volstaat ruimschoots om mijn energie kwijt te geraken !

 

Commentaren

Dat zijn geen wilde bloemen natuurlijk.. want ze zijn er gezaaid door mensenhanden.. ze zijn hooguit vérwilderd. Maar mooi zijn ze sowieso.. vind papavers zulke prachtige bloemen!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 16-06-14

Reageren op dit commentaar

@Mizzy,neen het zijn geen wilde bloemen, daarom het vraagteken. Ik tuinier daar al jaaaaaren niet meer en plots komen die papavers die ik indertijd gezaaid heb massaal boven! Ook staat er daar nu een héél donkerpaarse stokroos waar ik indertijd zo fier op was want het was een speciale kleur... Zeker weten dat ik in het najaar zaadbollen zal verzamelen. In mijn tuin nu zijn er enkel rode wijnkleurige. Ook de roze zijn weggebleven.

Gepost door: magda | 16-06-14

Het is dan ook ideaal weer voor planten en bloemen.Geen strenge winter en een goed voorjaar. Hier in de tuin is het ook volop genieten

Gepost door: lilianel | 17-06-14

Reageren op dit commentaar

@Liliane,en na jaren niets gezien te hebben van papavers komen ze nu ineens allemaal te voorschijn! Voorbij wandelende mensen blijven gewoon staan om naar die kleurenpracht te kijken.

Gepost door: magda | 17-06-14

Naar het schijnt beginnen papavers pas te groeien als de grond is omgewoeld. Zo kan het gebeuren dat je er jaren geen ziet en eens je in de aarde gewroet hebt zijn ze daar.
Ik las dat ergens in een artikel van de eerste WO. Blijkbaar is dat de reden dat de papaver zo massaal aanwezig was omdat de grond toen goed dooreengeschud was door de bommen. Fabel of niet...ik geloof het graag :-)

Gepost door: bea | 17-06-14

Reageren op dit commentaar

Vergat er nog bij te schrijven dat er natuurlijk papaverzaad in de grond moet zitten, zonder dat mag je al wroeten wat je wil er gaan geen papavers komen :D

Gepost door: bea | 17-06-14

Reageren op dit commentaar

@Bea, inderdaad er moeten eerst papavers gestaan hebben want het helpt niet om de grond te omwoelen als er geen zaad is achtergebleven. ;-). Ik heb over de papavers in de Westhoek ook zo'n artikel gelezen en omwoeld is de grond daar 100 jaar geleden zeker en vast.

Gepost door: magda | 17-06-14

Prachtige bloemen zijn het, die dubbele papavers. De natuur kan wonderbaarlijk uit de hoek komen. Maar om onze energie kwijt te geraken hebben we niet zoveel tuingrond meer nodig hé ?
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 17-06-14

Reageren op dit commentaar

@hahaha Fluwijn ik ben wel nog kwiek maar zo'n lap grond bewerken( naast mijn eigen tuin bij het huis) is nu niet meer voor mij!

Gepost door: magda | 17-06-14

Wat een mooie bloemen, en nu weet ik ook dat die roze bloemen die bij ons langs de grachtkant groeien papavers zijn, ik wist niet welke mooie bloem daar zo bloeide.
groetjes

Gepost door: emily | 17-06-14

Reageren op dit commentaar

@Emily, probeer eens wat zaadbollen te verzamelen als ze uitgebloeid zijn. En gooi het zaad in een hoekje van je tuin. Wie weet heb je volgend jaar of het jaar erop een hele hoop bloeiende papavers.

Gepost door: magda | 17-06-14

Nu zit ik me af te vragen waarom men papavers met rust moet laten, zoals jij schrijft. In de regio waar ik woon, noemt men ze ook kankerbloemen, of ook nog slaapbollen. Heeft dat er iets mee te maken?

Gepost door: Benjamín | 17-06-14

Reageren op dit commentaar

@Benjamin, met rust laten daar bedoel ik eigenlijk mee dat je ze beter kunt laten bloeien waar ze staan. Knip je er een boeket van dan liggen ze de andere dag in je vaas slap naar beneden. De man gaf me gelijk want hij had het zelf geprobeerd .

Ja vroeger zeiden ze daar kankerbloemen tegen en de rijpe zaadjes werden gekookt om als slaapmiddeltje te geven aan kleine kinderen. De kinderen kankerden dan niet meer. Misschien slaat het daar op.

Op vakantie bij mijn tante en nonkel op de boerderij zag je hele velden met papavers staan gekweekt voor de medische industrie ( bevat codeïne en morfine). Wordt ook gebruikt als maanzaad op broodjes. Stiekem heb ik veel van die rijpe bollen opengebroken en gegeten. Ik ben nochtans nooit in slaap gevallen :-)

Gepost door: magda | 17-06-14

Hebben die dubbele papavers niets met drugs te maken?
Mijn opa droogde die bollen en trok er sterke spoel thee van tegen tand pijn.

Gepost door: speranza | 17-06-14

Reageren op dit commentaar

@Speranza, het hoeven niet enkel dubbel papavers te zijn om als drugs gebruikt te worden. Opium, morfine en heroine wordt er uit getrokken. Zoals ik schreef bij Benjamin werden vroeger die zaadjes gekookt en als slaapmiddel gegeven aan kleine kinderen en het zal ook wel als middel tegen tandpijn geholpen hebben !

Gepost door: magda | 17-06-14

De commentaren zijn gesloten.