20-06-14

bessen plukken

 

Vandaag nog wat verder gesnoeid nu aan de achterkant van de tuin. Het was in elk geval héél wat beter weer dan gisteren en dan lijkt het allemaal ook vlotter te gaan. Maar daar had ik in feite verleden jaar al drastisch gesnoeid en was het nu niet zo zwaar. Morgen nog een stukje verder doen en dan is de achterkant van de tuin ook gedaan.

Binnenshuis hoefde ik me niet veel aan te trekken. De poetshulp was vandaag miss Proper. Je kon maar best uit haar buurt blijven. Maar samen hebben we toch op het terras een pauze ingelast en koffie gedronken en ik had nog een stukje taart voor haar weggezet. Ze heeft het moeilijk de laatste weken nu haar man in chemobehandeling is. Een opkikkertje kon ze wel gebruiken en ik heb haar toch enkele malen aan het lachen gekregen met mijn gekke buien.

Ik ben dan naar de grote moestuin verhuisd waar ik een soort bessen ben gaan plukken. Tja toen ik daar stopte met tuinieren kon ik moeilijk allerlei planten en struiken overbrengen naar mijn huis zoals rode en witte aalbessen, frambozen, braambessen  en een  kruising van een ouderwetse blauwe bes met  stekelbes. Die ouderwetse blauwe bes lusten veel mensen niet omdat ze een ietwat bittere nasmaak heeft . Maar gekruist met een stekelbes is het een heerlijke vrucht en als gelei is het gewoonweg super. De eigenaar van de grond is me komen vragen of ik de bessen zelf wil komen plukken. Eigenlijk wel fijn dat hij al die struiken niet heeft weggegooid maar voor hem alleen is het toch allemaal te veel. Een potje confituur dat ik hem in ruil geef neemt hij dankbaar aan. Ruilhandel doen we en zo blijft de vriendschap ook langer duren.

Om een idee te geven hoe die bessen eruit zien heb ik een foto gemaakt waarop ze nog niet echt rijp zijn. Nu zie je dat ze lijken op stekelbessen. Eenmaal volledig rijp zijn ze effen donkerblauw. Maar een dagje of twee open leggen op een plateau en ze worden donkerblauw en zijn heerlijk van smaak. Er hangen er zoveel dat ik een flinke voorraad zal hebben om gelei te maken. De vogels lusten die ook en de struik is in een net gewikkeld !

blauwe bes.JPG

blauwe bes1.JPG

 

23:11 Gepost in tuin | Commentaren (4) | Tags: tuin, bessen |

Commentaren

ze zien er inderdaad uit als stekelbessen
een mooie ruil met de eigenaar

Gepost door: fotorantje | 21-06-14

Reageren op dit commentaar

@Antje,op de foto zijn ze nog niet helemaal rijp en liever de eigenaar te vriend houden en zo mijn voorraad vitaminen opslaan.

Gepost door: magda | 21-06-14

ik dacht spontaan stekelbessen Magda

in ieder geval ben je beter af met een goede buur dan een verre vriend..

prettig weekend

Gepost door: willy | 21-06-14

Reageren op dit commentaar

@Willy ,inderdaad hier zien ze er echt uit als van die rode stekelbessen en ze smaken ook in die zin. Maar als ze echt rijp zijn zien ze er effen blauw uit en komt de smaak van die bessen naar boven. Het lekkerst van al is de gelei ervan.

Gepost door: magda | 21-06-14

De commentaren zijn gesloten.