13-07-14

de fonteintjes

 

Toen we van de tram stapten in Blankenberge om langs het strand tot Zeebrugge te wandelen, moesten we eerst door een natuurgebied . Het is er heel mooi wandelen en het mag gezegd worden dat Natuurpunt er alles aan doet om de wandelpaadjes zo comfortabel mogelijk te maken.

"Tussen Blankenberge en Zeebrugge ligt, geprangd tussen strand en kustweg het bijzondere natuurgebied De Fonteintjes (20 hectare). Het bestaat uit een smalle duinengordel die duinplassen, duinstruweel en vochtige duinpannen aan elkaar rijgt en drie centrale laagtes : de Rietfontein, het Bosfonteintje en het Orchisfonteintje, stuk voor stuk natuurlijke laagtes gevuld met grondwater dat opborrelt uit een zoetwaterbel onder de duinen...."( meer over dit natuurgebied  : klik )

de fonteintjes.jpg

In één van die waterplassen mag er gevist worden.

de fonteintjes1.jpg

Je moet er wel op de paadjes wandelen. Enkel met een gids mag je op bepaalde plaatsen binnen de omheining wandelen om de dieren en planten te bekijken. Om de duinen te beschermen zijn er houten duinovergangen.

de fonteintjes4.jpg

Dat is natuurlijk leuk om daar over te wandelen!

de fonteintjes5.jpg

Het was de dag dat we er wandelden nevelig zoals je op de foto's kunt zien.De haven van Zeebrugge, de Pier van Blankenberge en het hinterland met in de verte het vakantiecentrum Duinse Polders.

de fonteintjes3.jpg

De houten duinovergang gezien vanaf het strand.

brug.JPG

Commentaren

Ik heb tientallen, ja zelfs honderden keren de weg tussen Blankenberge en Zeebrugge gebruikt. Ik heb nooit geweten dat zich daar tussen strand en kustweg een natuurgebied uitstrekte. Nu weet ik het wel en het is dus heel goed mogelijk dat ik daar eerlang eens aan zal wippen. Nu ja, wippen …

Gepost door: Benjamín | 13-07-14

Reageren op dit commentaar

@Benjamin, het is de moeite waard om daar eens te wandelen.Je hoeft niet persé de duinovergangen te nemen .Je kunt tot in Zeebrugge wandelen of in omgekeerde zin ook natuurlijk.Eigenlijk ongelofelijk dat er vlak achter de duinen allemaal zoetwater meertjes zijn! Ik heb er al verschillende keren gewandeld en het mag gezegd worden dat Natuurpunt ervoor gezorgd heeft dat je er comfortabel kunt wandelen. Ik heb het nog anders geweten. Ik vond het toen wel avontuurlijker: smalle paadjes ,bijna ondoordringbaar door netels en braambessen ,hoge struiken...Maar zelfs na de opkuis ben je niet in een wip van Blankenberge in Zeebrugge hoor.

Gepost door: magda | 13-07-14

ik doe daar wel een een strandwandeling, maar dat natuurgebied is mij onbekend...

bij een volgende gelegenheid, ga ik beslist eens kijken

groeten

Gepost door: willy | 13-07-14

Reageren op dit commentaar

@Willy ,het is echt de moeite waard om daar eens te wandelen. Je kunt het best starten ter hoogte van het vakantiedomein Duinse Polders (aan de kant van de duinen). Daar zie je de plakkaten staan.Het mag dan al straffe wind zijn op zee,achter die duinengordel heb je er geen last van ;-)

Gepost door: magda | 13-07-14

heb al langs de duinen van Blankenberge naar Zeebrugge gewandeld maar helaas nog niet in dat mooie gebied met die vijvers, volgende keer toch eens doen

Gepost door: merel | 13-07-14

Reageren op dit commentaar

@Merel ,het is b ijna niet te geloven dat je zo'n strook natuur en water hebt vlak achter de duinen. Een ongewone scheiding van zee en land. Zeker eens doen. Deze keer heb ik maar een stukje erdoor gewandeld want de kleine man wilde op de eerste duinenovergang naar zee.

Gepost door: magda | 13-07-14

dat is mooi Magda, heb zelf nog nooit tot die waterplassen gewandeld
de duinovergang op de laatste foto's ken ik wel

Gepost door: fotorantje | 13-07-14

Reageren op dit commentaar

@Antje ,de volgende keer moet je dat beslist eens doen,liefst als het eens te koud is op zee,daar is het dan rustiger,hihihi!

Gepost door: magda | 13-07-14

Super wandelen is het daar blijkbaar, mooi dat je het met ons bloggers deelt. Grtjes

Gepost door: emily | 14-07-14

Reageren op dit commentaar

@Emily, dat zijn van die stukjes natuur die de laatste jaren flink zijn opgeknapt en aantrekkelijker gemaakt met panelen en uitlegbordjes en opgekuiste paadjes. Vroeger vond ik het zelfs wat griezelig met die wilde begroeiing als netels, braambessen, kleefkruid...

Gepost door: magda | 17-07-14

Magda je moet toch daar wonen om het te ontdekken, maar als je maar nu en dan voor 'n paar dagen komt ga je er zo aan voorbij, maar jij kent wel héél mooie verborgen plekjes die ik nooit zonder U had leren kennen. Je ziet wij leren nog iedere dag bij, maar wel op 'n héél leuke manier.
Fijne dag nog, en hopelijk eens zonder regen

Gepost door: greta | 14-07-14

Reageren op dit commentaar

@Greta, zolang ik werkte had ik geen tijd om hier en daar op uitstap te gaan. Ik ging wel met de kinderen oa. naar zee in Zeebrugge en wist van het bestaan van dit natuurgebied. Alleen was het toen niet zo verzorgd en wegens bepaalde individuen die daar hun gelijke probeerde te vinden, ging je daar echt niet gaan wandelen als vrouw ! Sedert natuurpunt aan de opkuis is begonnen evenals in de zwinbosjes bij ons en ook nog op andere plaatsen , is het helemaal anders geworden. Er zijn overal informatiepanelen aan te treffen en er wordt meer ruchtbaarheid gegeven aan die natuurgebieden.

Gepost door: magda | 17-07-14

Alles bijgekeken en -gelezen.. het waren alweer heel mooie zomerdagen zo te zien.. weer of geen weer! :-)
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 14-07-14

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, ja we hebben het hier al een hele tijd naar onze zin! Maar dat is ook ten koste van blogland. Er schiet te weinig tijd over om dagelijks mijn blogwandeling te doen.

Gepost door: magda | 17-07-14

Ik ben er ook al geweest, het is daar prachtig he!

Gepost door: cuisine celine | 14-07-14

Reageren op dit commentaar

@Celine, toch iemand die de fonteintjes kent! Je kunt er een mooie wandeling maken tot in Zeebrugge hé.

Gepost door: magda | 17-07-14

Schitterend, zo'n wandeling in de natuur, daar aan de kust. Zo zie je maar dat zelfs met wat minder zon, de kust heel leuk kan zijn.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 15-07-14

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn, de laatste jaren doen de kustbewoners echt inspanningen om niet enkel met zee en strand de mensen naar de kust te lokken. Overal aanleg van fietspaden, aanleg van het Zeebos tussen Blankenberge en Zeebrugge , het wandelpad vlak achter de duinengordel tussen Blankenberge en Wenduine.. en zo kan ik de kustlijn aflopen waar er allerlei initiatieven zijn om ook eens achter de duinen te gaan kijken .

Gepost door: magda | 17-07-14

De commentaren zijn gesloten.