23-07-14

puffen maar...

 

...ja het was opnieuw erg warm vandaag. Geen weer om veel te doen. Ook zat het nog wat in onze benen van gisteren. We zijn met de tram naar Oostende gereden . We wilden oa.ook eens wandelen op de nieuwe westelijke havendam. Ik moet de foto's nog wat sorteren. Er zijn erg veel foto's genomen . Maar als je wilt zien hoe het met deze havendam is , ga eens kijken bij Willy(klik). Hij heeft er twee mooie logjes aan gewijd!

Het was helemaal niet koud maar er was wel veel wind en het was erg nevelig. Ik vreesde deze morgen even dat ik een sinusverkoudheid had opgedaan want mijn hoofd stond op barsten. Gelukkig bleef het bij wat niezen en hoesten en na een tijdje dreef de hoofdpijn weg .Oef ! Sébastien was gisterenavond naar huis want vandaag kwam een vriendje bij hem thuis spelen. 
Cedric was gebleven en deze voormiddag werkte hij in de groentetuin. Uien en sjalotten in bakjes gelegd en een paar rode kolen( die voorlopig in bloempotten waren geplant wegens gebrek aan plaats) werden uitgeplant . Hij stelde vast dat verschillende ranken van de snijbonen verflenst waren en zag dat ze  gewoon doorgebeten waren onderaan! We hadden al zoveel moeite gehad met die snijbonen en we hebben ze al een paar keer opnieuw moeten leggen en nu dit :-( We hebben gaas gespannen rond de snijbonen en hopen nu dat de rest onaangeroerd mag blijven. Wie de daders kunnen zijn is me een raadsel.

Na het middageten stelde Cédric voor om de hele zeedijk eens af te fietsen. Op dat ogenblik wees de thermometer aan de achterdeur 28 ° . We hebben het toch een uurtje uitgesteld. We dachten dat het wel te doen zou zijn omdat er wat wind was. Maar het was warme wind en het was pas een beetje aangenaam op de zeedijk.

We stapten even van de fiets ter hoogte van de plaats waar we al eerder naar zee gingen en gingen eens tot aan het water. Op het droge zand kon je  blootvoets bijna niet lopen . Het was ook behoorlijk druk op dit open strand in vergelijking met vorige week.

Toen fietsten we door tot het einde van de zeedijk . Na een rust en drinkpauze , fietsten we terug. Eenmaal weg van de zeedijk was het veel en veel te warm om te fietsen. De warme wind en de felle zon maakten het zwaar en de rit huiswaarts had niet veel langer mogen duren ... We gaven het toe ...geen fietsweer. Alleen aan de rand van het water en op de zeedijk was het te doen omdat er een  zeebries was.

Het zomerseizoen is nu ècht begonnen. Alle straten staan vol met auto's. En honderden fietsen staan geparkeerd aan de rand van de zeedijk. Gezien de zeedijk tijdens de twee zomermaanden grotendeels autovrij is, is dit het enige middel om je te verplaatsen op de meer dan 10 km lange zeedijk als je dit niet al wandelend wil doen.

fietsen.jpg

De hitte zorgde ervoor dat de open plaatsen dicht tegen de zeedijk leeg waren. Het zand is er veel te warm en de strandkabientjes bleven aan de zonzijde eveneens dicht. De strandterrassen doen gouden zaken. Je ziet rechts op de foto nog een stukje van zo'n strandterras.

strand.jpg

Het strand ter hoogte van de Lekkerbek ziet er niet meer zo verlaten uit. Veel catamarans liggen nu  aan de rand van het water.

strand1.jpg

Het was eb en de meeuwen waren tussen de rotsen voedsel aan het zoeken. Kinderen vangen krabbetjes met een touwtje waar een stukje mossel aanhangt en dat ze tussen de rotsen laten hangen

strand2.jpg

Deze kinderen werden uit het water gefloten door een monitrice. Ik hield mijn hart al vast toen ik ze zo dicht bij de golfbreker zag spelen. Wellicht leerling surfers want ze hadden allemaal een zwemvest aan. Het is zo gevaarlijk om te spelen vlakbij een golfbreker. Ikzelf stond op hun hoogte aan de andere kant van deze golfbreker  op het droge ( al was het zand wel nat :-) ) Hier kwamen ze al uit het water maar ze zaten er aanvankelijk allemaal tot boven hun borst in !

strand3.jpg

Cedric wandelde aan de rand van het water . Wat had hij er spijt van geen zwembroek te hebben meegenomen.
En met kleren en al het water in springen zag hij ook niet zitten want deze keer moest hij  met de fiets naar huis.

strand4.jpg

We stapten terug de fiets op en reden tot aan het Zwin . De gekleurde vlek tussen het lichtgroen zijn de befaamde zwinneblommen die nu in bloei staan ( Lamsoor) . Ik heb het nog geweten dat de hele vlakte paars kleurde!! Toen mocht iedereen die in het Zwin wandelde voor zichzelf een boeketje plukken. Maar dat is al lang verleden tijd!

't zwin.JPG

Commentaren

hoogzomer Magda met alles wat er bij hoort...

de zwinneblommen waren indertijd befaamd, maar voor mij is dat toch al een tijd geleden..

het Zwin bezoek ik liever vanuit Cadzand, waar je zwinmonding hebt en het zicht wisselt met de getijden

prettige dag

Gepost door: willy | 24-07-14

Reageren op dit commentaar

@Willy, de tijd dat we elk een boeketje mochten plukken ligt ook allang achter me ;-) Eigenlijk gaan we ook meer gaan wandelen in het Zwin aan de kant van Cadzand. Maar tegenwoordig vinden de kinderen het leuk aan de Lekkerbek of op het einde van de Meerlaan. Vooral omdat ze in de zee willen spelen en qua afstand is het goed haalbaar met de fiets van bij mij thuis.

Gepost door: magda | 24-07-14

Heel wat te beleven op het strand en de zeedijk, Magda. Maar als het erg warm is, is fietsen niet zo aangenaam. Een beetje verkoeling in het zeewater kan dan deugd doen. In het het zwin lijkt het heel wat rustiger te zijn.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 24-07-14

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn aan zee zelf was het aangenaam. Het was toen wel al half vier. Ik mag er niet aan denken om op het middag uur daar te liggen bakken aan zee!! Maar eenmaal van de zee weg was het echt niet te doen . De straten straalden gewoon warmte uit en er waren geen bomen die wat verkoeling gaven. Het Zwinreservaat is momenteel niet zo goed bereikbaar ,toch niet met de auto. Enkel met de fiets of de Lijn wegens de werken in het reservaat zelf. Dat heeft ook zijn gevolgen voor het Zwin zelf.

Gepost door: magda | 24-07-14

Ahja.. dat lamsoor.. dat herinner ik me nog wel van die ene keer járen geleden dat ik eens in het Zwin was.. dacht abusievelijk dat het statice was.
Veel te warm om te fietsen.. dat lijkt me zomerweer algauw.. het fietsen gaat nog, heb je altijd wel wat rijwind, maar dan moeten stilstaan.. nee echt, niks voor mij!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 24-07-14

Reageren op dit commentaar

@Mizzy ,erg veel lamsoor bloeit er niet meer in het Zwin. Het Zwin raakt niet meer zo dikwijls volledig onder zeewater en die plantjes zijn zoutminnend. Die dag was fietsen goed langs de zeedijk waar er een zeebriesje was maar eenmaal weg van de zeedijk was het niet te doen van de hitte. De warmte voelde je gewoon omhoog komen uit de straatstenen. Neen, ik schreef het al, het was echt geen fietsweer, maar ja we moesten toch naar huis hé!!

Gepost door: magda | 01-08-14

duidelijk hoogzomer aan het aantal fietsen te zien :-)
de jeugd riskeert zich soms ver, denken dat hen niks kan overkomen, maar sommige volwassenen zijn net zo ;-)

Gepost door: fotorantje | 25-07-14

Reageren op dit commentaar

@Antje, de fietsen zijn tijdens de zomermaanden ver uit in de meerderheid hier aan de kust. De jeugd kent de gevaren van de zee niet. Het is aan de leiding om op te letten. Ten andere zaten ze ook niet in een bewaakte zone anders waren ze er al lang uitgehaald door de reddingsdienst. Daar tussen twee strandhoofden wordt er vooral gesurft en gezeild en die gastjes waren na de les wellicht nog met een soort reddingsvest aan nog eens in zee gegaan. Dichter bij het strandhoofd kon niet meer en daar zijn de meeste draaikolken. Moest er niemand hen er uitgeroepen hebben ,ik ging er zelf naar toe ,echt waar.

Gepost door: magda | 01-08-14

De commentaren zijn gesloten.