02-08-14

Naar Nieuwpoort

Dinsdag was het weer na de stormachtige dag van maandag nog niet helemaal uitgeklaard en de plannen om naar Vlissingen te gaan werden voorlopig opgeborgen. Stel je voor dat het nog eens zo'n slecht weer werd en de boot aan de ketting ging terwijl we nog aan de overkant waren...

We kozen dan voor Nieuwpoort ,want die stad stond nog op het lijstje van te bezoeken steden. Deze keer namen we niet de tram want die doet er bijna twee uur over en met de auto deden we er nog geen uur over via de autostrade.
In Nieuwpoort stad kun je nog gemakkelijk parkeren in de straten rond de vismijn en dan nog gratis!!

De vismijn zelf bezochten we niet maar het plein ervoor is een aantrekkingspunt en zoals je ziet wordt er hier dikwijls tussen de fonteintjes gefietst. De vlaggen van de Europese lidstaten wapperden fel. Er was een strakke wind en we vreesden zelfs dat het zou regenen met al die donkere wolken . 

nieuwpoort1.jpg

Eerst wilden we naar het standbeeld van Koning Albert om dan via de lift boven een mooi uitzicht te hebben over  Nieuwpoort. Wat ik niet wist was dat er serieuze werken bezig zijn en dat de site niet alleen opgeknapt wordt maar dat er ook een mooi bezoekerscentrum zal komen. Dus wordt het wachten tot de werken klaar zijn en dat lijkt me toch nog wel eventjes te zullen duren als je de omvang van de werken ziet.

nieuwpoort2.jpg

We zouden dan maar rond het sluizencomplex  "de  ganzepoot" wandelen.

nieuwpoort6.JPG

nieuwpoort3.jpg

nieuwpoort4.jpg

nieuwpoort5.jpg

Op een onopvallende plaats aan de kant van de weg staat een herdenkingsplaat met de datum wanneer de streek in 1914 onder water is gezet. Iets wat zo belangrijk is geweest voor België verdiende toch wel een meer zichtbare en respectvolle plaats.

nieuwpoort7.jpg

Eenmaal de ganzepoot rondgewandeld zagen we op de gevel van een huis de naam  Geeraert staan .De man die de sluizen heeft opengezet. Was dit misschien de woning van die man?

nieuwpoort8.jpg

Op verschillende plaatsen rond de ganzepoot staan gedenktekens aan de wereldoorlog.

oorlog.JPG

oorlog1.JPG

oorlog2.JPG

Toen besloten we om de tram te nemen in Nieuwpoort stad om naar Nieuwpoort bad te rijden.  We hadden al een flinke wandeling achter de rug en de afstand tussen stad en bad vonden we te groot om heen en terug te wandelen.

nieuwpoort.jpg

Vooraleer de terugweg aan te vangen was even rusten, drinken en een wafel eten welkom. Vanuit het raam zagen we een woelige zee ,weinig baders en veel zeilscheepjes.

wafel.JPG

nieuwpoortbad.JPG

Commentaren

Hendrik Geeraert heeft ' heel grote rol gespeeld door het openen van de sluizen, maar helaas nu ook hoor je zijn naam niet eens meer vernoemen. Wel stond hij op het vroegere groene bankbiljet van 1000 frank afgebeeld, jammer voor 'n man die zoveel heeft beteken voor ons land. Ik geloof dat dit zijn geboortehuis was Magda, heb dit gezien op schoolreis, maar ik kan ook totaal verkeerd zijn. Blij dit hier nog even terug te zien.
Zondagse groetjesssssssss

Gepost door: greta | 03-08-14

Reageren op dit commentaar

dag Greta, op school werd er enkel van Karel Cogge gesproken. Het is maar de laatste jaren dat de naam Geeraert nu ook meer ter sprake komt. Hij speelde inderdaad een cruciale in wereldoorlog I. Behalve de vermelding op dit huis staat er niet bij of hij daar gewoond heeft of dat het zijn ouderlijke woonst was.

Gepost door: magda | 03-08-14

"de ganzepoot", een site die de moeite meer dan waard is Magda..

en je bent er niet zo rap rond..

Hendrik Geeraert en Karel Cogge, die elkaar niet kenden, speelden beiden een grote rol bij het onderwaterzetten van het gebied; naar verluid is dit in meerdere fasen gebeurd.... en niet op één dag

groeten

Gepost door: willy | 03-08-14

Reageren op dit commentaar

@ Willy, inderdaad je bent er niet zo vlug rondgewandeld en ondertussen heb ik hen ook verteld over Karel Cogge en dat iedereen spreekt dat Karel Cogge de ijzervlakte onder water heeft gezet en er lange tijd niet gesproken werd over Hendrik Geeraert. De onderwaterzetting was niet volledig en dan zou Geeraert zijn oversten zover hebben gekregen hebben om de sluizen nogmaals te openen. De nazaten van Geeraert hebben geijverd dat de naam van Geeraert ook zou vernoemd worden. Dat wordt nu ook gedaan.

Ik heb met hen vòòr de sluizen gestaan en hen uitgelegd hoe dat in zijn werk ging . Er zijn veel foto's genomen en op de blog is er een summier deel van gepost. Zie de jongens zitten op de bank bij het standbeeld voor de oorlog slachtoffers.
Ze waren moe!!!! Daarna gingen we naar de tram richting Nieuwpoort bad.

Gepost door: magda | 03-08-14

De bloggers wandelen achter elkaar aan de laatste tijd hè.. had ik vóór vorige week nog nooit over die Ganzenpoot gehoord.. nu las ik er al bij Fluwijn over en hier nu ook weer! :-) En dat er gewerkt wordt bij het Memorial! hehe. Interessant stukje Vlaamse geschiedenis, dat wel. En foto's zijn altijd weer anders hè!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 04-08-14

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, tijdens de zomermaanden is er langs de kust veel te doen en nu zeker met de start van de 14-18 herdenkingen. Met de kusttram geraak je overal héél gemakkelijk. Nu nam ik de auto om tijd te sparen. Ik ken de weg aldaar een beetje .Oudste zoon woont er in de omgeving,hé!

Gepost door: magda | 05-08-14

Heel bekend terrein voor mij, Magda. Blijkbaar kiezen bloggers tegenwoordig vaak dezelfde bestemmingen. Maar da's niet erg. Want iedereen bekijkt de dingen op z'n eigen manier en zo krijgen we telkens een mooie aanvulling.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 04-08-14

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn ,inderdaad we lopen elkaar achterna en dan nog zonder het te weten ! Maar zoals je schrijft ieder ziet het op zijn manier en we leren er zelf nog van bij! En de kust is voor mijn ideaal om met de tram te doen, hoewel ik nu de auto nam om tijd te sparen.

Gepost door: magda | 05-08-14

leuk, t zelfde maar toch anders van bij Fuwijn
je kan heel wat afstanden afleggen aan zee
vrijdag wandelde ik op het strand met een vriendin van de haan naar wenduine, t was ver genoeg haha, gelukkig bestaan er trams voor de terugweg

Gepost door: fotorantje | 04-08-14

Reageren op dit commentaar

@Antje ,ik wandelde al eens van Wenduine tot Blankenberge( eerst met de tram naar Wenduine) met de kleinkinderen en daar dan de tram op terug naar huis. Ideaal om te doen hé!

Gepost door: magda | 05-08-14

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.