03-08-14

Nieuwpoort-bad

Toen we de tearoom verlieten werden we bijna van onze sokken geblazen. De wind was fel en we wilden zo vlug mogelijk de promenade bereiken.

"Langsheen de Havengeul is recent een volledig nieuwe fiets- en wandelpromenade aangelegd, die een perfecte verbinding vormt tussen het historische centrum en de Kaai enerzijds, en de badplaats anderzijds. Daarmee heeft Nieuwpoort één van de mooiste stukjes wandel- en fietsroute langsheen de Kust. De promenade is gedeeltelijk in hardhout aangelegd (het wandelgedeelte) en een gedeelte in roze kasseitjes (fietsgedeelte). " Toerisme Nieuwpoort.

Veel wind, donkere wolken en nevel in de verte. Niet zo aangenaam om  te wandelen.

bad1.JPG
bad4.JPG

Veel volk op het staketsel. De nieuwsgierigheid van de jongens was gewekt en ze wilden wel eens zien wat er daar gaande was.

bad.JPG

Er werden garnalen gevangen. Je kon zo'n "schepnet" huren dat met een katrol vastgemaakt was aan de reling. je kon dan het net ophalen en neerlaten. De vangst bij velen was niet al te groot. De fun des te groter als er een paar garnalen in het net spartelden!

bad7.JPG

garnaal.jpg

Het zeewater klotste nogal fel over een nabijgelegen golfbreker.

bad3.jpg

Tegen de wand van de havengeul zaten meeuwen beschut voor de wind. Ik zag tussen de stenen een bosje ...zwinneblommen ( lamsoor). Een eikenhouten beeld de "blauwvoet" staat opgesteld aan de havengeul. Hij zou  de voorbijvarenden voor onheil beschermen

bad2.jpg

De zee was erg woelig en een heleboel kleine zeilbootjes maakten halsbrekende toeren bij het binnenvaren van de havengeul. Zij voeren onder begeleiding van twee bootjes die rond hen voeren.

 

bad5.JPG

bad6.jpg

Ondertussen wandelden we met de wind in de rug op de promenade.

bad9.jpg

Toen zagen we de zeilbootjes aanmeren .Het waren jongeren die zeilinitiatie gekregen hadden.

bad10.jpg

Aan de andere kant van de promenade zagen we schattige chalets waar de jongeren van de zeilinitiatie logeerden. Iets verder een hele groep kinderen samen met hun begeleiders midden een grote groene plek tussen de bomen.

bad11.jpg

Achterom kijkend : veel nieuwe appartementsblokken omgeven door veel groen.

bad17.JPG

bad26.JPG

We hadden al een flink stuk gewandeld en een kleine rustpauze was welkom. We konden ook wat genieten van het uitzicht. Morgen wandelen we verder richting Nieuwpoort stad.bad16.JPG

Commentaren

als ik ergens graag wandel, is het wel daar Magda..

naargelang het getij is het steeds anders en je ziet er altijd wat..

prettig dag

Gepost door: willy | 04-08-14

Reageren op dit commentaar

@Willy, ik was er een paar jaar terug al eens, maar het is toch telkens anders en ondertussen is er al veel bijgebouwd en mooie parken aangelegd. Deze keer niet lang aan zee gebleven, teveel wind en helemaal niet aangenaam. Veel beweging in de havengeul!

Gepost door: magda | 05-08-14

Ik zag eens zo'n zeilklasje op de Reeuwijkse Plassen bij Gouda.. en op de Kralingse Plas hier in het Kralingse Bos toevallig ook! IK blijf daar altijd wel eventjes naar staan kijken.. zo'n mooi gezicht hè al die witte zeiltjes! :-) Maar dit was zeezeilen natuurlijk.. weet niet of dat veel anders is.
Garnalen vissen waar geen garnalen zitten dus.. ik weet wel wie de hardst lachende partij zal zijn..! ;-)
Mooie wandeling hoor.. afwisselend!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 04-08-14

Reageren op dit commentaar

@ Mizzy, die zeiljachtjes haalden nogal acrobatisch toeren uit. Ik hield soms mijn hart vast en het water was dan ook nog zo woelig! Er zitten momenteel juist wèl veel garnalen maar als er zo'n tiental schepnetten naast mekaar zijn lijkt me niet dat je veel vangst zult hebben. Het water is de hele tijd in beroering ,niet ideaal voor garnalenvangst.

Gepost door: magda | 05-08-14

Vorige vrijdag deden wij identiek dezelfde wandeling in omgekeerde richting, Magda. Na onze wandeling rondom Nieuwpoort wilden we graag nog eens die hele promenade doen tot aan de zee.
Dat je zo'n garnaalnet kon huren wist ik niet. Zo leert een mens altijd wat bij.
Wij hadden iets meer geluk met het weer. De zon was ook van de partij toen wij er waren.

Gepost door: Fluwijn | 04-08-14

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn ik leerde bij jou wandeling door Nieuwpoort ook heel wat bij. Van dat Kattensas was ik veel vergeten . We waren er een paar jaar terug met de senioren, tja ik was toen fotograaf van dienst en dan hoor je niet altijd wat de gids allemaal vertelt :-)
Heen en terug van stad naar bad is al een ferme wandeling en jullie hadden dan ook al uitgebreid gewandeld . De toeristische dienst raadt aan om de tram te nemen en je auto in stad te parkeren. Dat hebben we ook gedaan en zo was het haalbaar. Rond die ganzepoot wandelen neemt ook al veel tijd in beslag en we zagen het niet meer zitten om heen en terug op de promenade te wandelen.!

Gepost door: magda | 05-08-14

na Fluwijn en jouw wandeling van nieuwpoort bad naar stad of omgekeerd krijg ik ook veel zin daar te gaan wandelen, t ziet er heel aangenaam uit

Gepost door: fotorantje | 04-08-14

Reageren op dit commentaar

@Antje ,moet je beslist eens doen . Het is zeker haalbaar als je eenmaal de promenade doet en de heen of terugreis met de tram.

Gepost door: magda | 05-08-14

De commentaren zijn gesloten.