06-08-14

In de kerk en op de kerk

 

Het was beloofd dat we  de kerktoren zouden beklimmen en het kon niet rap genoeg gaan nu we eenmaal aan de kerk kwamen. Maar eerst nog eens in de kerk kijken want daar stonden ook beelden. De kunstwerken waren opgesteld aan de zijkanten en  ook vooraan de kerk. Teveel om hier te tonen maar enkele heb ik hier geplaatst. De mooie kleurige glasramen, grappige robotjes, sierlijke beelden en het meest actuele  was wel een  herdenking aan WOI met aan de ene kant klaprozen, in het midden een slagveld en ernaast grafstenen....

 

in de kerk3.JPG

in de kerk2.jpg

in de kerk1.jpg

in de kerk.jpg

En dan naar buiten op zoek naar de ingang van de kerktoren. Aan het poortje dat toegang gaf naar de toren zat een vriendelijke man. Voor 1 euro per persoon en voor Sébastien een halve euro mochten we beginnen aan de klim van de toren. Ik heb de treden niet geteld  maar ik weet dat de toren 50 meter hoog is.
Gemakkelijk was het niet en af en toe werd een pauze ingelast. Hoge betonnen treden afgewisseld met uitgesleten blauwsteen treden. Zelfs de jongste voelde zich op den duur duizelig van al de rondjes die we moesten klimmen.    

de toren2.jpg

Toen we aan het einde van de wenteltrap kwamen moesten we langs een houten schutting lopen naar een andere trap.We zagen door spleten in het houtwerk de kerkklok en klokjes hangen. Cedric strekte zijn arm boven het houtwerk en trok deze mooie foto op het gevoel .

de klok.JPG

Toen moesten we een houten deur openen en langs een houten trap nog een paar rondjes naar boven klimmen. Sébastien verwelkomde me al en toen ik het deurtje opende trok Cedric een foto van een puffende oma.

de toren.JPG

de toren1.JPG

Het uitzicht vanop de kerktoren was adembenemend.

Hieronder een zicht op de achterhaven

uitzicht.JPG

uitzicht1.JPG

Aan de einder de bekende torens van Brugge
Vooraan de windmolens en de industriezone  Blauwe toren .

uitzicht2.JPG

De  weg vanuit Lissewege naar Dudzele( Herdersbrug).

uitzicht3.JPG

Het dorp Lissewege
Midden onderaan het Lisseweegs Vaartje ( waar de groen luifel is).
De straat leidt naar het station en vlak vòòr het station zie je een rij bomen ,
die hebben een gebreid jasje aangekregen.

uitzicht4.JPG

Moest je het niet onmiddellijk zien: bovenaan zie je de zee en een paar containerschepen !
De rij lantaarnpalen is de expresweg eindigend in Zeebrugge.
Het spoor is de verbinding Brugge- Zeebrugge.

uitzicht5.JPG

Boven nog eens de expresweg en een nieuwbouw wijk in Lissewege.
Waar die auto geparkeerd staat daar staan wij aan de overkant (juist uit het zicht)

uitzicht6.JPG

Letterlijk geparkeerd onder de kerktoren.
Een deel van de tentoongestelde beelden.

uitzicht7.JPG

Vanuit de toren zagen we een  groen plein waar ook beelden stonden. Ik vermoed dat de ingang langs het Lisseweegs vaartje was. Daar zijn we niet meer naar toe gegaan. De jongens hadden hun portie cultuur gehad :-) Maar die bomen daar wilden ze wel nog naar toe... dus wees gewaarschuwd... 

uitzicht8.JPG

Het was de moeite waard om eens bovenop de kerktoren te staan en de streek van bovenuit te bekijken.

uitzicht9.JPG

 

Commentaren

Fantastisch uitzicht! De klim meer dan waard ;-) Het afdalen van die trap zal ook wel in de kuiten gekropen hebben, volgens mij is dat nog lastiger dan stijgen. Gelukkig hebben de jongens een kranige oma :D

Gepost door: bea | 07-08-14

Reageren op dit commentaar

@Bea het uitzicht over je eigen streek is de moeite waard en het was dan nog redelijk helder weer zodat je ver kon kijken. Neen het dalen was gemakkelijker dan het omhoog klimmen. De treden waren hoog en dat vroeg toch een inspanning. Zelfs de kleinkinderen vonden het lastig klimmen.

Gepost door: magda | 07-08-14

je zag er nog fris uit Magda bij het boven komen :-)
wat een uitzicht, prachtig
de voorlaatste foto is inderdaad via het vaartje te bereiken en zijn de kunstwerken van mensen met voornamelijk een visuele beperking

Gepost door: fotorantje | 07-08-14

Reageren op dit commentaar

@Antje ,zag ik er fris uit? Het water stond op mijn voorhoofd en mijn handen waren klam! Ik was zelfs een beetje duizelig en het was niet van de warmte want op de trappen was het koel. Alsmaar dat ronddraaien hé!
Ik dacht het al dat de ingang langs het vaartje was. Ik had zoiets gezien maar het was al veel wat we gedaan hebben en de kinderen zagen het niet meer zitten om daar ook te gaan kijken. Die heiligen had ik wel eens willen zien maar aan die kant van de kerk zijn we niet geraakt. Als je alles wilt zien moet je wel de nodige tijd uittrekken en dat hadden we niet. Hun vader kwam hen na zijn werk ophalen.

Gepost door: magda | 07-08-14

een hele klim maar eens boven is het de moeite waard

Gepost door: merel | 07-08-14

Reageren op dit commentaar

@Merel als je in de streek woont moet je toch één keer op de toren geweest zijn. Vòòr de kerk in Westkapelle afbrandde ben ik op open monumentendag daar ook eens naar boven geklommen. Een heel stuk lastiger want het laatste deel moest je op een gewone ladder omhoog en die ladder was zeker twee etages hoog of lang . Velen durfden het niet aan. Ik heb toen mijn ogen dichtgedaan en ben zo naar boven geklommen en met de ogen dicht achterwaarts terug naar beneden. Een uniek zicht op je eigen streek was wel de beloning.

Gepost door: magda | 07-08-14

Wat een uitzicht, hadden jullie daarboven ! Ik denk dat de kleinkinderen dit wel leuk vonden. Ik bewonder jouw moed om al die trappen te bestijgen, Magda. Ikzelf was nooit boven geraakt.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 07-08-14

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn, tja ik hou mijn conditie op peil met die jongens hier tijdens de vakantie ,hahaha! Ja ze vonden het fijn en we bleven ook een hele tijd kijken naar het landschap. Die kans heb je niet dikwijls om van boven uit rustig te kijken.

Gepost door: magda | 07-08-14

Hallo Magda wat zijn het prachtfoto's geworden.Ben er ooit eens op bezoek geweest en heb die toren toen ook beklommen en zal het adembenemend beeld van daarboven niet vergeten.De jongens hebben zich blijkbaar heel goed geamuseerd.

Gepost door: marylou | 07-08-14

Reageren op dit commentaar

@Marylou voor mij was het ook de eerste keer dat ik die toren beklom en het is inderdaad prachtig hoever je kunt kijken.

Gepost door: magda | 07-08-14

De commentaren zijn gesloten.