07-09-14

een wandeling

We startten onze wandeling op het marktplein waar het Kruis der Gerechtigheid staat...

echternach23.JPG

...en het fraaie stadhuis of "Denzelt"((komt van 'Dingstuhl', rechtbank)) in laatgotische stijl met sierlijke arcaden . Gebouwd in de 15e eeuw.

echternach24.JPG

We wandelden door de verkeersvrije winkelstraat...

echternach10.JPG

...en kwamen aan het hotel waar opa woonde en waar ik hem heb leren kennen toen ik daar twee maanden als jobstudente ging werken.( waar je de blauwe luifel ziet). In die tijd was het nog geen verkeersvrije straat en stonden er ook geen bomen. Nu is het niet enkel nog een hotel, maar is er op het gelijkvloers een gedeelte omgevormd tot restaurant( een steakhouse).

echternach11.JPG

Wat nog altijd bestaat is de mooie winkel  Krier( uitgesproken kraijer). Het zijn nu wel andere uitbaters. Ik kreeg uit deze winkel van opa een schattig zachtblauw jasje met korte mouwen. Jàààren heb ik het gedragen.

echternach12.JPG

Mooie panden staan leeg of te koop.Wenkbrauw ophalen

echternach9.JPG

echternach13.JPG

De St.-Willibrordusbasiliek (11de eeuw) is gebouwd op de plek waar vroeger een Karolingische kerk stond. De crypte van die kerk is bewaard gebleven. De relieken van St.-Willibrord (hij stierf in 739 in de abdij) worden in deze crypte bewaard. Grote bekendheid kreeg Echternach door de 'Springprocessie' op Pinkstermaandag, ter ere van St.-Willibrord, die tijdens zijn leven lijders aan vallende ziekte zou hebben genezen. (info bureau toerisme)

echternach14.JPG

echternach15.JPG

echternach22.jpg

De Orangerie, een tuin met vele sinaasappelbomen, is te vinden in de buurt van de abdij. In de tuin treft men onder meer standbeelden, bloemperken en grote terrassen aan. In het hart van de oranjerie staat een paviljoen dat dateert uit 1765. De beelden tegen de façade stellen de vier jaargetijden voor (info bureau toerisme)

echternach17.JPG

Wij waren te laat om in deze tuin rond te wandelen. Het smeedijzeren hekken was reeds dicht maar door de spijlen kon ik toch bovenstaande foto maken. Op deze plaats heeft opa indertijd de eerste foto van mij gemaakt te midden bloeiende rozen.

echternach18.JPG

 Mooi aangelegde perken in het stadspark...echternach19.JPG

...en een Rococopaviljoen (XVde eeuw) eveneens in het stadspark.

echternach16.JPG

De Sure is in Echternach de natuurlijke grens tussen het Groothertogdom Luxemburg en Duitsland...

echternach20.JPG

...Waar precies is de scheidingslijn,vroeg Sébastien, aan de ene kant, de andere kant of in het midden? Ik weet het niet, zei ik . We gingen dan maar precies in het midden van de brug staan en hij verklaarde dat dit de grens was ! KnipogenWe hebben daarna ook nog een paar stappen gedaan op Duits grondgebied! En keken vanuit Duitsland naar Echternach !
We waren wel via Duitsland naar Echternach gereisd, maar nu had hij ècht zijn voeten op Duits grondgebied gezet!

echternach21.jpg

wordt vervolgd.

Commentaren

Ik kon me niet herinneren dat ik ooit in Echternach geweest ben, maar doordat je het over die fameuze springprocessie hebt, herinner ik me plots dat ik die als kleine jongen gezien heb, dus toch.
Als een rivier de grens tussen twee landen vormt, pleegt die grens zich normaliter in het midden van die ricier te bevinden.

Gepost door: Benjamín | 08-09-14

Reageren op dit commentaar

@Benjamin ,de kleine man had dus gelijk ! :-)

Gepost door: magda | 08-09-14

Ja, ik vind die Luxemburgse stadjes echt geweldig mooi. En je had hier nog een bonus.. prachtig, die tuinen! Dat het hek dicht was was misschien wel jammer, maar wat een mooi hek..!! :-) En dat je zo leuk óp die mooie perken kunt kijken.. dát bedoelde ik precies in m'n postje van vandaag! :-)))
De Sure of Sauer.. yep, daar kampeerden wij altijd langs, zowel tijdens dat weekendje weg als tijdens die wandeltweedaagse daar.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 08-09-14

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, de natuur is er echt mooi en de tuinen en parken zijn zo goed onderhouden! Iedereen heeft respect voor al dat moois en je vindt er geen papiertje of blikje op de grond!

Gepost door: magda | 08-09-14

Echternach .. een stad met herinneringen voor jou Magda


prachtige foto's, zelf ben ik nog nooit geweest...

groeten

Gepost door: willy | 08-09-14

Reageren op dit commentaar

@Willy ,tekent dit maar eens aan in je notaboekje van "nog te doen", want Echternach en omgeving is het bezoeken waard. Niet eens zo ver van huis en toch helemaal anders.

Gepost door: magda | 08-09-14

goh toch wel bijzonder hé Magda om daar te lopen en de herinneringen, maar ook niet zo gemakkelijk emotioneel
prachtig daar de abdij en omgeving

Gepost door: fotorantje | 08-09-14

Reageren op dit commentaar

@Antje, het viel nogal mee, ik dacht dat ik ogen vol tranen zou hebben. Ik was eerder ontroerd en heb genoten om dit allemaal terug te zien. Zeven jaar was ik er niet meer geweest maar daarvòòr zijn we vanaf de helft van de jaren zestig tot voor zeven jaar elk jaar een week en soms langer naar toe geweest. Ik heb zijn vader nog gekend en zijn zus en schoonbroer. De drie kinderen van zijn zus zagen ons altijd graag komen en we logeerden ook afwisselend bij hen na de dood van zijn zus. Het was een beetje thuiskomen en het zal heus niet meer zo lang duren voor ik terugga.

Gepost door: magda | 08-09-14

Wat een mooie wandeling in Echternach, Magda, waaraan voor jou heel wat mooie en nostalgische herinneringen verbonden zijn. Dan heeft zo'n wandeling toch een extra betekenis.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 13-09-14

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn, ja een wandeling met herinneringen . Maar het deed me echt deugd om dit allemaal terug te zien. Het was voor mij zo bekend en in wezenis er daar ook weinig veranderd. Jaar na jaar gingen we in het najaar naar de familie die in Consdorf( vlakbij Echternach) woont. Nu was het zeven jaar geleden. Opa kon die reis niet meer aan.

Gepost door: magda | 13-09-14

De commentaren zijn gesloten.