12-09-14

Mardasson

Toen de Luxemburgse familie ons uitzwaaide, reden we nog niet direct naar huis . We reden  naar Bastogne. Nu er zoveel gesproken wordt over de herdenking van Wereldoorlog I  wilde ik de kinderen tonen dat Wereldoorlog II ook veel levens heeft geëist en dat er geen lessen waren getrokken uit de eerste Wereldoorlog.

~~~~~~~~~~~~

 

Het Mémorial du Mardasson  is een oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de Slag om de Ardennen en ligt op de Mardassonheuvel, ten noordoosten van de Belgische stad Bastenaken. Het monument werd ingewijd op 16 juli 1950 en staat voor de duurzame vriendschap tussen het Belgische en het Amerikaanse volk, die schouder aan schouder vochten tijdens de overwinningsstrijd die zij voerden tijdens dit Ardennenoffensief in december '44 - januari '45 en de doorslaggevende rol die het bij de bevrijding van Bastenaken heeft gespeeld.

Het monument heeft de vorm van een vijfpuntige ster, het symbool van het Amerikaanse leger, met elk een vertakking van 31 meter lang. De hoogte is 12 meter.

mardasson4.JPG

mardasson.jpg

Op de kroon van het gedenkteken staan in brons de namen van alle 48 Amerikaanse staten, Op de tien binnenste zuilen van de open galerij staat in het Engels met gouden letters de hele geschiedenis van deze bloedige Battle of the Bulge gegraveerd . Het verhaal van de slag waarbij 76.000 Amerikanen gewond zijn geraakt of gedood, eindigt met een boodschap: Zij die nu leven, kunnen de grootsheid van degenen die hier stierven en vochten alleen uiten met een toegenomen respect voor de vrijheid, waarvoor zij door het vuur gingen.

mardasson5bis.JPG

mardasson1.jpg

Op de gedenksteen  staat «Het Belgische volk gedenkt zijn Amerikaanse bevrijders – 4 juli 1946» en werd in het midden van het moment  geplaatst(foto hieronder)

mardasson2.jpg

De wandelgang op de top, te bereiken via een wenteltrap, levert een schitterend vergezicht op bijna alle verdedigingsstellingen die werden ingenomen tijdens het beleg van de stad. Aan de hand van oriëntatietafels is een beeld te vormen van het slagveld.

mardasson3.jpg

Aan de voet van het gebouw is een crypte uitgegraven in de rotsen, versierd met prachtig gekleurde mozaïeken van de Franse kunstenaar Fernand Léger. Drie altaren zijn respectievelijk gewijd aan de katholieke, protestantse en joodse religies.

mardasson6.JPG

mardasson7.jpg

Ik vond het nuttig wat informatie bij te schrijven over dit monument en dit heb ik gehaald op internet.

~~~~~~~~~~~~

Gezien we  op de terugreis langs Houffalize reden , verlieten we even de snelweg om nog eens een blik te werpen op het vakantiehuis in Dinez. Daar hebben opa en oma jaren na elkaar vakantie doorgebracht met de kleinkinderen. Alles was nog zoals toen ...het huis, de paarden in de wei, de weg die naar het bos liep, de mooi vergezichten.
Toen was het de hoogste tijd om huiswaarts te keren want we hadden nog een flinke rit voor de boeg.

dinez.JPG

dinez1.jpg

 

Commentaren

Het is indrukwekkend, dat Amerikaanse monument in Bastogne. Toen onze zoon klein was hebben we het ook paar keer bezocht. Maar da's intussen alweer lang geleden.
Het was een prachtige reportage over jullie vakantie in Luxemburg, Magda. Ik had hier al een en ander bij te lezen, maar ik heb ervan genoten.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 13-09-14

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn, vooral voor de oudste kleinzoon reden we naar Mardasson. Hij herinnerde zich het vorige bezoek niet goed meer. Tja het was ook al weer meer dan 5 jaar geleden en voor Sebastien die nu 11 jaar is was het de eerste keer. Ook de andere oma en opa genoten ervan om dit monument eens terug te zien. Het monument is hetzelfde gebleven maar de omgeving is mooier geworden.

Gepost door: magda | 13-09-14

Vorig jaar zat ik nu in Houffalize, wat toevallig! ;-)
Mooi monument ook trouwens!

Gepost door: cuisine celine | 13-09-14

Reageren op dit commentaar

@Celine, Houffalize is een gezellig stadje . Toen we in Dinez op vakantie waren , ging opa elke morgen met de kleinkinderen achter verse croissants. Ze waren nog warm als ze thuis kwamen! Mooie herinneringen aan deze streek. We beleefden daar ook eens het zomercarnaval mee!

Gepost door: magda | 13-09-14

Ik heb ook eens dat gevaarte beklommen, hoewel ik het absoluut geen mooi en zelfs een in hoge mate bombastisch gedrocht vind. Amerikanen zien alles groots.

Gepost door: Benjamín | 13-09-14

Reageren op dit commentaar

@Benjamin ,ja wat wil je ,Amerikanen houden nu eenmaal van bombast! Het is in elk geval een mooi eerbetoon aan de gesneuvelden. De vorige keer had ik de crypte niet gezien, die is mooi door zijn eenvoud.

Gepost door: magda | 13-09-14

Moest even denken aan dit in Nieuwpoort, maar denk dat dit wel indrukwekkender zal zijn.
Ook leuk dat je er bovenop kan, lekker vergezichten bekijken.

Gepost door: roysfoto | 13-09-14

Reageren op dit commentaar

@Roy, Nieuwpoort is ook indrukwekkend, maar in Bastogne is de hele omgeving indrukwekkend. Het ligt ook midden in een mooi stuk natuurgebied. Ja de klim op die draaitrap is echt de moeite waard en het uitzicht is prachtig vooral bij helder weer.

Gepost door: magda | 13-09-14

De commentaren zijn gesloten.