13-09-14

Najaar in de tuin

 

dahlia.JPG

Deze dahliaplant is een pronkstuk in de tuin. Bloemkoppen van 25 cm doorsnee!( Ik heb het gemeten.) Je vraagt je af hoe die zo mooi op hun hoge stengel kunnen blijven staan.
Een gele dahlia struik zit verweven met de roze grote bloemkoppen. De tweede gele dahliastruik is zo hoog gegroeid en draagt zoveel bloemkoppen dat ik steunstokken erbij heb gezet.
De eerste grote zonnebloemen hangen verlept naar beneden maar over de hele stengel komen nu allemaal kleinere exemplaren tevoorschijn.

bloemen.jpg

Het was vandaag ideaal weer om in de tuin te werken. Een beetje zon en wind.
De herfst nadert vlug als je ziet dat er elke morgen een pak bladeren van de esdoorns zijn gevallen en door de wind tot aan mijn voordeur liggen. De esdoorns die in onze straat  het voetpad afzomen beginnen er al vroeg aan. De twee treurwilgen in de tuin houden hun blaadjes nog stevig vast.

Ik was al de hele week af en toe aan het snoeien geslagen. Ik was begonnen met vaste struiken te verwijderen. Die worden met de jaren te groot en wat ik andere jaren niet over mijn hart kon krijgen, deed ik dit jaar wel. Radicaal eruit. Helemaal niet gemakkelijk want ze hebben nogal wortels. 

Ik kreeg een telefoontje dat de klusjesman vandaag een paar uur zou langskomen om al wat ik gesnoeid had naar het recyclagepark te voeren. Ik wilde nog een stuk laurierhaag korter en smaller snoeien en na dat telefoontje heb ik met de grote snoeischaar in een mum van tijd nog een meter of vijf haag verkort en versmald. Wat een hoop takken lagen er !

Tot driemaal werd de camionette stampvol gestoken en reed hij er mee naar het recyclage park. Ik ben deze avond moe, geblust, geneteld en geschramd maar erg tevreden . Als het morgen mooi weer is ga ik genieten van de opgekuiste tuin en de planten die het nog allemaal goed doen.

bloenen1.jpg

Ik kreeg verschillende datura's van een vriendin. Ze zijn wat laat in bloei geraakt maar nu bloeien ze met grote klokken en verspreiden -vooral- 's avonds een zoeterige geur. Onophoudelijk komen er nieuwe lange kelken tevoorschijn.
De lampionnetjes plant bracht ik indertijd mee van mijn Limburgse vriendin. Het heeft jaren geduurd eer de plant het naar de zin had. Nu  draagt hij een massa oranje bloemen( lampions).
Ik heb twee pompoenen en die zochten een eigenaardig plaatsje om te groeien:bovenop  de haag. Gelukkig is er een staaldraad omheining onder de haag en kon  ik die daar opleggen.

22:10 Gepost in herfst, seizoenen, tuin | Commentaren (7) | Tags: bloemen, tuin, herfst |

Commentaren

Een fraaie tuin is een lust voor de zintuigen, maar het is allemaal zo bewerkelijk en het enige wat mij ontbreekt is tijd (en geld natuurlijk).

Gepost door: Benjamín | 14-09-14

Reageren op dit commentaar

@Benjamin, tuinieren is altijd mijn uitlaatklep geweest : als ik het zwaar had op mijn werk, als er problemen waren met de kinderen ,als er ziektes in de familie waren om zich zorgen over te maken. Ik ben een lachtote en een babbelgat, maar als ik het moeilijk heb wil ik dat zelf verwerken en er niet een ander mee lastig vallen.
Daarenboven heb ik van kindsaf al graag gewroet in de aarde(liefst met blote handen) en met verrukking gekeken als zaadjes, bollen of planten groeiden en bloeiden. Dus in één woord :ik doe het erg graag .

Gepost door: magda | 14-09-14

Hihi.. da's vijf worden hoor magda! :-)))

Gepost door: mizzD | 15-09-14

Ik ben gek op dahlia's, dus ik heb heel erg van deze prachtige foto's van jou daarvan genoten.
Ook die datura's vind ik geweldig mooi, maar die heb ik zelf nooit in de tuin gehad.. m'n vader wel.. een hele grote gele.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 15-09-14

Reageren op dit commentaar

@Mizzy dit jaar bloeien overweldigend. Het zijn nochtans struiken die er verleden oook stonden en omdat het ene zachte winter was terug beginnen groeien en bloeien.

Gepost door: magda | 15-09-14

Wat een mooie dahlia plant, Magda ! Die lampionnetjes vind ik ook verrukkelijk. Ik denk dat het zalig toeven is in je tuin.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 15-09-14

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn de tuin is wel over zijn hoogtepunt maar al wat nog bloeit doet het goed en hopelijk blijft het nog lang zacht weer want wat kleur is de tuin heeft je toch nog een zomers gevoel..

Gepost door: magda | 15-09-14

De commentaren zijn gesloten.