15-09-14

een lekkere bonbon

Je kunt soms plots voor een verrassing komen te  staan. Zo'n ervaring had ik het vorig weekend. Ik was boodschappen doen even over de grens en kuierde  door de straten tot plots iets in een etalage mijn aandacht trok. Ik hield het niet voor mogelijk. Daar stonden doosjes met Mozartkugels.

Toen de oudste zoon méér dan twintig jaar geleden op reis was en oa. Wenen bezocht had hij voor mij een grote doos mozartkugels meegebracht. Het traditionele snoepje dat toeristen kopen voor het thuisfront. Ik vond die enorm lekker. Maar eventjes over en weer naar Wenen om die bonbons te kopen....:-(

En nu lagen ze hier vlak bij mijn deur zomaar voor het grijpen ( ahum ,kopen). Natuurlijk kocht ik  een doosje en ze smaken inderdaad nog altijd zoals die van méér dan twintig jaar geleden. Het doosje is bijna leeg, ik ga  vlug nog een paar doosjes halen(=kopen).

mozart.JPG

Mozartkugels zijn bonbons met een kern van pistachenoten en marsepein, daaromheen noga van hazelnoot, amandelen en groene pistache, en een buitenkant van chocolade. Ze zijn in 1890 bedacht door de banketbakker Paul Fürst uit Salzburg in Oostenrijk. Ze zijn naar Wolfgang Amadeus Mozart genoemd. De originele mozartkugel is gewikkeld in een zilveren papiertje met blauwe tekening. Maar de meeste zijn in een goudkleurig papiertje met rode afbeelding.

 

22:56 Gepost in herinneringen | Commentaren (10) | Tags: mozart, bonbons, wenen |

Commentaren

Héél bekend, maar ik was dan ook al talloze malen in Wenen! Had in dat postje over die reuzegrote reclamevoorwerpen er ook nog zo'n kogel aan een Weense gevel bij staan hè. Vind ze zelf overigens niet zo lekker.. véél te zoet.
Maar 'bonbon'..?? voor een echte Vlaamse??? jullie zeggen daar toch 'praline' tegen zeker? :-)))
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 16-09-14

Reageren op dit commentaar

@Mizzy,ja wij zeggen een praline maar in Wenen spreken ze van de Mozartkugel over een bonbon. Dus noem ik die ook maar bonbon.

Gepost door: magda | 16-09-14

Niet helemaal juist.. dit staat op hun website..

'Die Mozartkugel entstand im Jahr 1890 in Salzburg, der Geburtsstadt Mozarts. Der vielschichtige Geschmack der köstlichen Praline erinnert an Mozarts Musik und verhalf ihr so zu ihrem Namen. Ihr Erfinder, ein Salzburger Konditormeister, nannte sie anfangs noch "Mozart-Bonbon".'

..waar ze het dus hebben over 'der köstlichen Praline'.. da's dus Oostenrijks voor bonbon.. maar de uitvinder noemde zijn creatie in het begin wél 'Mozartbonbon'.. waar het later dus 'Mozartkugel' werd.
Jouw tekst is letterlijk van de Nederlandse Wikipedia en ja.. wíj zeggen dus áltijd 'bonbon'.. maar de Weners dus niet.

Gepost door: mizzD herself | 16-09-14

heb ik genoteerd ;-)

Gepost door: magda | 17-09-14

Goed zo! :-)

Aah.. ik dramde een beetje door hehe, sorry daarvoor.. máár het was wél waar hè! :-)

Gepost door: mizzD herself | 17-09-14

Zelf ben ik niet zo'n zoetekauw, maar Mozart was dat naar het schijnt wél. Dus zullen deze bonbons wel lekker zijn. Vreemd dat ze nu ook in België te verkrijgen zijn.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 16-09-14

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn, ik ben benieuwd of dit eenmalig is ,zal nog vlug eens terug naar die winkel! Het was wel in Sluis dat ik die gekocht heb.

Gepost door: magda | 16-09-14

Mmmmm....ken ze niet maar ze zouden er ook wel ingaan, de beschrijving klinkt lekker :D

Gepost door: bea | 16-09-14

Reageren op dit commentaar

@Bea, fantastisch lekker vind ik die en met ééntje heb je wel genoeg want het zijn redelijke grote.

Gepost door: magda | 16-09-14

aaaah die ken ik nog van toen ik ook ooit eens in oostenrijk was :-)

Gepost door: fotorantje | 17-09-14

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.