25-09-14

AtlantikWall

 

provinciedomein.JPGToen ik onlangs bij Fluwijn de foto's zag van zijn bezoek aan het Provinciedomein Raversijde wilde ik er ook nog eens naar toe. Het was jaren geleden dat ik het domein bezocht en naar aanleiding van de herdenking van Wereldoorlog 14-18 was er op het domein een grote opknapbeurt geweest.
Dinsdag nam ik de tram rond halftien en in Blankenberge pikte ik een vriendin op en reden we naar Raversijde. Voor mij toch een rit van anderhalf uur. Maar al babbelend vloog de tijd voorbij . Het was fris toen ik vertrok maar de lucht klaarde op en toen de zon zich vertoonde was het al vlug héél aangenaam weer en zo bleef het de hele dag...
Niet zover van het Provinciedomein is er een tramhalte . Even twijfelden we of we niet te vroeg waren afgestapt want we zagen nergens een ingang alleen maar een hele lange duinenrij en hier en daar contouren van bunkers  en boven de duinen de loop van een kanon.

Toen zagen we in de verte een plakkaat met daarop Raversijde en een  rij houten spijlen die een trap afzoomden. Ja daar moest het zijn. Eenmaal over de duinen was het nog een paar honderd meter wandelen tot de ingang van het Provinciedomein.( Met de auto kun je in een laan evenwijdig met de zeedijk tot op een parking rijden en van daaruit wandelen tot aan het Provinciedomein)

raversijde1.jpg

De ingang van het domein en onmiddellijk rechts het vissershuisje waar Prins Karel de meeste tijd verbleef. En verderop de weg die het begin is van een lange wandeling door ,over, in en rond bunkers.

raversijde.jpg

Maar vooraleer met de wandeling te starten keken we  in één van die huisjes naar een film:  Een indrukwekkende reeks foto's van bunkers of restanten van bunkers.

van Fleteren.JPG

vanfleteren1.jpg

"Topfotograaf Stephan Vanfleteren maakte in 2013 en 2014 een fotografische reis langs de kusten van de Barentszzee tot aan de Golf van Biskaje, op zoek naar restanten van Hitlers Atlantikwall.

In opdracht van Raversyde en de Provincie West-Vlaanderen trok hij door Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Nederland, België en Frankrijk en fotografeerde er de bouwwerken, die de ruggengraat van de Duitse kustverdediging vormden...de solide constructies uit gewapend beton zijn speelbal van de natuurkrachten geworden."( toerisme Oostende)

 

 

We bezochten daarna in een ruim twee uur durende wandeling de bunkers van de Atlantikwal . Nadien bleek dat we er een paar over het hoofd hebben gezien. Maar we hadden de fut niet meer om op onze stappen terug te keren hoewel een paar bewakers voorstelden om met ons mee te gaan. Die drie bunkers lagen helemaal aan het einde en we waren moe . Het was half drie en we hadden behalve ontbijt nog niet gegeten. We mochten de hele dag terugkeren om verder te wandelen op het domein werd ons gezegd toen we de audiofoon afgaven. We zouden dan terug een audiofoon krijgen.

We gingen naar een restaurant-tearoom  gelegen op een paar honderd meter van het domein en ploften op het terras neer . We moesten weer op krachten komen en waren maar al te blij dat het eten vlug geserveerd werd . We voelden ons ook uitgedroogd, voor één keer had ik vergeten drinken mee te nemen .
Na een uurtje stapten we op en gingen het Vissersdorp Walraversyde bezoeken. We werden niet meer toegelaten al was het pas 16 uur. Dit middeleeuws dorp bezoeken besloeg anderhalf uur. Daar stonden we dan. Gelukkig telt het ticket tot november. We zullen eens moeten terugkeren !

Daarop wandelden we terug naar het domein en bezochten de woning waar Prins Karel de meeste tijd doorbracht en de tentoonstelling in het hoofgebouw. Er bleef geen tijd meer over om de drie bunkers te bezoeken.
Maar we vonden het welletjes voor die dag.

raversijde2.JPG

Als je alles wilt zien dan moet je er werkelijk een volledige dag voor uit trekken! En wij waren pas tegen het middaguur gearriveerd in Raversijde.

Ik heb er foto's gemaakt maar die wegen zeker niet op tegen deze die Fluwijn op zijn blog heeft geplaatst. Dus ga maar even kijken bij hem. Hoewel we dezelfde wandeling hebben gedaan  zullen er wel andere foto's  bijzitten. Ieder kijkt op zijn manier door een lens. Morgen meer...

22:28 Gepost in Vrije tijd | Commentaren (12) | Tags: raversijde, atlantikwall |

Commentaren

Ben er ook al geweest met kleinzoon en die vond dat ook super om met die audiofoon rond te lopen. Het is leerrijk op een plezierige manier. Allemaal heel goed onderhouden. Een echte aanrader.
Een terrasje kan inderdaad deugd doen na zo'n inspanning.

Gepost door: Mieke | 26-09-14

Reageren op dit commentaar

@Mieke, ik ben er lang geleden al eens geweest, maar wat ze nu voor opknappingswerken gedaan hebben is fantastisch. Het is leerrijk en tevens aangenaam om er te wandelen . En die rustpauze in het nabijgelegen restaurant was méér dan welkom ,temeer omdat we slap van de honger waren:-)

Gepost door: magda | 26-09-14

Slechts éénmaal geweest toen op die dag zijn inboedel openbaar verkocht werd in de hangars. wij wisten het het helemaal niet dat het die dag was, maar waren gewoon langs daar aan het wandelen, wisten niet wat die enorme drukte betekende, maar het werd al snel duidelijk.
Ja jarenlang heeft hij daar geleefd geprangd tussen de Noordzee in een vissershuisje tussen die Antikwall en oude Duitse landmijnen.
Wel ' n heel mooie wandeling Magda.

Gepost door: greta | 26-09-14

Reageren op dit commentaar

@Greta, als de gelegenheid zich voordoet moet je er beslist eens naar toe gaan. Natuurlijk is er veel gedaan om het allemaal zo mooi mogelijk te maken in het kader van honderd jaar 14-18. Maar de omgeving errond is ook erg mooi aangepakt: herstel van de natuur. Jammer genoeg hebben we Walraversijde gemist. Maar het ticket blijft nog geldig tot november dus gaan we er op een mooie dag nog eens heen om dit heropgebouwde vissersdorp te bezoeken..

Gepost door: magda | 26-09-14

Iedereen beleeft zo'n uitstap op zijn eigen manier, Magda. Maar de drie musea van het domein op één namiddag bezoeken is inderdaad niet haalbaar. De Atlantikwall alleen al is een wandeling van minstens drie à vier uren.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 26-09-14

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn , ik was er lang geleden al eens en toen was die Atlantikwall bijlange niet zo mooi en moest je goed opletten waar je je voeten zette. Nu is alles uitgebreid en Walraversijde stond nog in zijn beginfase. Toen ik er was was er in het hoofdgebouw een tentoonstelling over het speelgoed van de koningskinderen. Nu heb je echt een volle dag nodig want over de middag is bijv. het huisje van Prins Karel dicht tot 14uur en het domein sluit al om 17 uur.

Gepost door: magda | 26-09-14

Ik ben geen groot liefhebber van bunkers en schiettuigen, maar met dat 'doeningske'
van Prins Karel zou men me een plezier kunnen doen, als men dat al zou willen.

Gepost door: Benjamín | 26-09-14

Reageren op dit commentaar

@Benjamin, ik zou daar begot niet willen wonen tenzij ik er een deftig huis mag bouwen.
Ik ben ook gene liefhebber van welk wapen dan ook maar het is toch goed dat je eens ziet hoe de mensen elkaar kapot maakten en nog steeds doen!!

Gepost door: magda | 26-09-14

In de tijd dat we naar ons appartement in De Panne gingen, hebben we het om de ene of andere reden nooit bezocht.
Zou er toch nog wel eens willen naartoe gaan. Je hebt het goed beschreven Magda.
Het weekend staat alweer voor de deur, er is zon aangekondigd, geniet ervan.
Groetjes

Gepost door: Chrisje | 26-09-14

Reageren op dit commentaar

@Chrisje, als je ooit eens in de buurt bent ,moet je er beslist eens een dag voor uit trekken. Het hele domein en errond is mooi geworden.

Gepost door: magda | 26-09-14

een site die ik bezocht heb tijdens opendeurdagen, maar wel jaren geleden Magda..

de moeite meer dan waard..

en de huidige fototentoonstelling spreekt me ook wel aan, ..

misschien dat ik er nog eens langs ga..

groeten

Gepost door: willy | 26-09-14

Reageren op dit commentaar

@Willy ,als het jaren geleden is ,dan moet je zeker nog eens naar toe gaan. Van mij was het ook jaren geleden en in het kader van de herdenking 14-18 is er enorm veel aangepast en verfraaid. In het Provinciaal domein en errond ook.
Wil je de film zien met de foto's van Stephan Van Fleteren dan moet je je reppen want die duurt nog tot 5 oktober.

Gepost door: magda | 26-09-14

De commentaren zijn gesloten.