30-09-14

Belle Epoque

 

Met de tram reden we naar Blankenberge waar we aan het station afstapten. Anders zie je op de achtergrond het station , maar die is nu afgebroken en er wordt op dezelfde plaats een gloednieuw gebouw opgetrokken..

blk.JPG

We wandelden naar het Belle Epoque centrum waar we eerst de beelden van Willem Vermandere op het plein vòòr de kerk en vòòr het Belle Epoque Centrum zagen.

blk1.JPG

We werden aan het onthaal aangeraden om eerst te starten op de 3e verdieping, zijnde het dak van het gebouw. Het eerste wat we zagen waren deuren en ramen met prachtig glas in lood. Ik heb in mijn eigen huis een dubbele  volle deur laten vernieuwen met glas in lood ramen, zo graag zie ik dat.

blk2.JPG

Op het dakterras is de vloer belegd met tegeltjes zoals je ze vroeger in huizen zag liggen. En rondom werd een stenen zitbank gemaakt met stukken van muur- en vloertegeltjes. Ik kon geen overzicht foto maken er stonden twee groepen met gids op het dakterras.

blk3.JPG

blk4.JPG

Je kon telkens met de lift naar een verdieping lager. Maar iedereen nam de moderne draaitrap naar de tweede verdieping.

blk5.JPG

Daar zag je een grote steen met tegeltjes ingelegd . Deed me denken aan een vorige editie van een beeldenwandeling (klik)

blk6.JPG

De andere verdiepingen bereikte je via deze prachtig uitgewerkte trap.

blk11.jpg

Een gevelversiering van een Belle epoque huis...

blk7.JPG

...nog voorbeelden.

blk8.jpg

Oude affiches en postkaarten. Vanuit het centrum kon je via een pc kaartjes gratis kaartjes versturen. Onderstaand kaartje stuurde ik naar een vriendin. Wist je dat op de oude kaartjes altijd op de voorkant werd geschreven? Kijk maar eens op de collage hieronder ( links onder)

kaartje.jpg

blk9.jpg

Wanneer je onder een lamp ging zitten begonnen de drie figuren die je op de muur ziet te vertellen over hun leven: de visvrouw, de visser , en de portier van een hotel en dat in hun sappig dialect.

blk10.JPG

Meubilair en versieringen uit de Belle Epoque periode. Vroeger werden houten vloeren dikwijls beschilderd. Op de collage is een prachtig voorbeeld te zien.

blk12.jpg

De mooi beschilderde buizen zijn ...rioolbuizen!

blk13.jpg

Een typisch kastje  en een  paar voorbeelden van uitgaanskledij.
De zwemkledij in die tijd.

blk14.jpg 

Het is een héél mooi museum, waar je ook interactief betrokken wordt met het leven in een kuststad in vroeger tijden. Een bezoek waard zelfs met kinderen. Op het ogenblik dat wij er waren was het ietsje te druk om rustig rond te wandelen en alles te lezen en te proberen( interactief hé) .

Commentaren

Kijk.. dit is veel meer naar mijn zin dan die beelden van het vorige postje! :-)
Ben al gek op glas-in-lood hè.. maar ook die prachtige tegelvloer.. ik zag die oude tegeltjes nog wel bij bloggers thuis (bij Axel z'n fokkers bijvoorbeeld).. denk dat het echt Vlaams is, want hier heb ik nog nooit van die prachtige vloeren gezien hoor! Van die muurtegeltjes wél.. daar kwam mijn vader vroeger weleens mee thuis als ie voor loodgieterswerk in heel oude huizen bezig geweest was en de mensen moesten er vanaf.. vond ie mooi, gewoon om als onderzetter te gebruiken bijv..
De bank doet me terugdenken aan Barcelona natuurlijk.. aan die mozaïekbanken in Parc Güell.. Gaudi's werk hè.
Veel te zien daar!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 01-10-14

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, Blankenberge heeft nog verschillende mooi Belle Epoque huizen. Er is ook een wandeling met gids langs deze huizen; Er steken echt juweeltjes tussen. Die bank doet echt denken aan werk van Gaudi. Jammer dat ik geen foto van de hele bank kon maken. Op dat ogenblik stonden er teveel mensen op het dakterras. Die vloertegels zag je in héél veel huizen vroeger . Ook plankenvloeren die geschilderd werden omdat er geen geld was voor tapijt zag je veel. Ja er was veel te zien maar sommige dingen kon je moeilijk weergeven met een foto : manuscripten, plannen voor hotels ...,de kijkkasten en geurkasten...

Gepost door: magda | 01-10-14

Maar die vloertegels zijn hier de laatste tijd nu weer volop te koop. Vooral die bloemenmozaïeken vind ik prachtig. De Belle Epoque is een periode echt haar naam waardig.
groetjes en geniet van de zon vandaag Magda!

Gepost door: greta | 01-10-14

Reageren op dit commentaar

@Greta, de vloertegels worden tegenwoordig niet meer mooi in combinatie gelegd maar gemixt met andere tegels. Of soms maken ze met stukjes een nieuwe vloer ,een beetje zoals die bank op het dakterras. Soms zitten daar echt kunstwerken tussen.
Het was een zonnig dag en hopelijk krijgen we morgen terug zo'n dag. Nog een dagje werken in de tuin en dan mag er een buitje vallen. :-) Het is hier kurkdroog.

Gepost door: magda | 01-10-14

Een heel mooi museum, Magda. Je laat ons hier prachtige dingen zien. Het is al geleden van in mijn kindertijd dat ik nog in Blankenberge ben geweest. Hoog tijd dat ik daar eens een kijkje ga nemen. Maar dan liefst in de winter als het er minder druk is.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 01-10-14

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn , nu is het nochtans niet zo druk in Blankenberge en het weer is nog mooi om een uitstap te maken naar de kust. Je kunt het bezoek aan het Belle Epoque Centrum combineren met een wandeling langs Belle Epoque woningen.

Gepost door: magda | 01-10-14

De Belle Epoque stijl bevalt me wel, heel charmant.

Gepost door: bea | 01-10-14

Reageren op dit commentaar

@Bea, ik vind veel dingen uit de Belle Epoque periode mooi , ik heb zoals ik schreef zelfs twee volle deuren laten veranderen met de helft in glas met lood.

Gepost door: magda | 01-10-14

Mooie retro reeks over de blanke berg ;-).
Ook de oude affiches vind ik prachtig.

Gepost door: roysfoto | 01-10-14

Reageren op dit commentaar

@Roy, er waren nog mooie oude affiches maar niet "fotogeniek". Het is een klein maar mooi museum waar je al vlug ruim een uur in rondwandelt. Langer als er niet teveel bezoekers zijn. Alle verdiepingen zijn te bereiken met een lift !

Gepost door: magda | 01-10-14

ik wist niet eens dat het station afgebroken is Magda...

mooie details toon je ons hier..

die wijk zelf hebben ze gelukkig vrij goed kunnen bewaren..
jammer dat vele badgasten daar geen oog voorhebben

prettige dag

Gepost door: willy | 01-10-14

Reageren op dit commentaar

@Willy, er wordt een nieuw station gebouwd met hotel accomodatie. Een groots project.
ER zijn nog veel Belle epoque huizen in Blankenberge en er is ook een wandeling die je kunt maken langs deze huizen. Ik heb het eens gedaan met een gids. Sedert die wandeling loop ik veel naar de bovenkant van huizen te kijken ;-)
Ik vind het al heel wat dat de stad oog heeft voor al dat moois en het ook beschermen. De toeristen willen de zee zien hé!

Gepost door: magda | 01-10-14

oja, meer dan de moeite waard! samen met de wandeling langs de huizen, k was totaal verbaasd dat Blankenberge zoveel moois had

Gepost door: fotorantje | 01-10-14

Reageren op dit commentaar

@Antje toen we indertijd die Belle Epoque wandeling deed met een gids was ik eveneens verbaasd om zoveel mooie en zelfs goed bewaarde woningen te zien.

Gepost door: magda | 02-10-14

De commentaren zijn gesloten.