15-10-14

Londen-Liberty en Carnaby Street

 

 

Liberty  warenhuis is gemakkelijk te herkennen met zijn schitterende Tudorgevel. Het gebouw stamt uit 1924 en zowel buiten als binnen is er veel hout in verwerkt. Het hout is afkomstig van twee oorlogsschepen, de HMS Impregnable en de HMS Hindustan. De oudste gevel van het gebouw aan de Great Marlborough Street heeft dezelfde lengte als het schip HMS Hindustan. De oprichter van Liberty was Arthur Lasenby Liberty (1843-1917). Zijn idee was een warenhuis te bouwen waar men zich thuis zou voelen. Het is het mooiste warenhuis  van de streek.Tegenwoordig staat Liberty op de monumentenlijst van Londen.
Liberty ligt bij de populaire winkelstraten Regent Street, Oxford Street en Carnaby Street en vlakbij metrostation Oxford Circus.
Het is een luxe warenhuis in de trant van Harrods. Je kunt er alles kunt kopen. Er is ook een mooie tearoom en een prachtige bloemenwinkel. (info internet.)

liberty.JPG

liberty1.jpg

liberty2.jpg

liberty3.jpg

Eerder toevallig zagen we dit warenhuis. We waren in feite op zoek naar Carnaby Street. Toen ik in de jaren '60 Londen bezocht was deze bruisende straat me bijgebleven.

"Carnaby Street verwierf in de jaren 60 wereldwijde bekendheid als een 'hippe' winkelstraat, waar zich vooral muziekwinkels en kleding boetieks bevonden. De modeontwerpster Mary Quant was hier ook gevestigd. De straat had een grote aantrekkingskracht op met name jongeren in de zogeheten 'swinging sixties'."

 Nu is het nog een bruisende straat maar die uitstraling is er niet meer. Geen boetiekjes meer de winkels zijn nu grotendeels filialen van winkelketens en restaurants. Niettemin is het nog altijd een druk bezochte winkelstraat. Het is een voetgangersgebied wat het nog zo aangenaam maakt om er door te wandelen.

carnaby12.JPG

carnaby.JPG

carnaby1.JPG

Je wordt er om de haverklap aan herinnerd dat je door Carnaby Street loopt!

carnaby2.JPG

carnaby3.JPG

carnaby4.JPG

carnaby13.JPG

In een zijstraat zijn allemaal restaurants en tussenin een lampenslinger.

carnaby5.JPG

Een mooie wandversiering met wellicht een stuk geschiedenis van Londen.

carnaby6.JPG

Veel kleurrijke gevels.

carnaby7.JPG

Deze meisjes waren wat blij om op de foto te staan( met toestemming van de mama).

carnaby8.JPG

Het einde van Carnaby street gaf uit op Regent Street

carnaby9.JPG

Regent Street.

carnaby10.JPG

Toen was het de hoogste tijd om de bagage op te halen in het hotel.
( àl die koffers zijn niet van ons ;-) )

carnaby11.JPG

We waren op tijd in de lounge van  St Pancras station.
We konden zelfs onze voeten nog wat laten uitrusten!

De drie daagse reis zat er op.
We kijken al uit naar volgend jaar....

Commentaren

mooie verslagreeksen van Londen, wat hebben jullie veel gezien zeg
drukke dagen dus de beentjes zullen zeker rust nodig gehad hebben

Gepost door: fotorantje | 15-10-14

Reageren op dit commentaar

@Antje, we deden alles op ons gemak hoor, het was helemaal geen koers. We namen ook dikwijls de metro om van het een naar het ander te reizen anders konden we dat allemaal niet doen. Eéntje moe, allemaal moe dwz dan gingen we ergens iets drinken om uit te rusten. We verstaan elkaar goed anders deden we dat geen jaren na elkaar.

Gepost door: magda | 16-10-14

Het Liberty warenhuis lijkt me wel wat anders dan de Colruyt van bij ons. Hahaha. Jullie hebben weerom een heel mooi stukje van Londen gezien. Het is een wonderbaarlijke stad, maar voor de voetjes ook een vermoeiende stad.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 16-10-14

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn in dat warenhuis moet je een dikke portefeuille hebben. Een pullover kostte daar 250 pond! Naar de andere prijzen hebben we niet meer gekeken :-)
Onze gidse wist goed de weg en we deden geen nodeloze stappen. 's Avonds lagen we wel tegen 23 uur in bed, geen bars of zo bezocht daarvoor waren we te moe. Het theater begint daar ook vroeg en ook die avond lagen we al om 23 uur in bed.

Gepost door: magda | 16-10-14

Wel Magda jullie reis naar Londen was méér dan zijn geld waard. Zeker als uw gezondheid het toelaat zou ik dat nog een overdoen!
groetjessssssss

Gepost door: greta | 16-10-14

Reageren op dit commentaar

@Greta, als het allemaal goed gaat zijn we volgend jaar weer naar Londen ! Dan willen we zeker China Town eens zien want dat is ook al héél lang geleden dat ik daar was. En dan gaan we weer eens chique gaan eten in the Criterion. (Ligt niet zover van Chinatown). We zullen die drie dagen heus wel weer vol krijgen ,hihi!

Gepost door: magda | 16-10-14

Ik heb in Carnaby eens een (veel te) duur T-shirt gekocht, dat al na twee wasbeurten scheurde. Bocht! Mij zien ze daar niet meer!

Gepost door: Benjamín | 16-10-14

Reageren op dit commentaar

@Benjamin ,ik had geen geld meer over om daar iets te kopen ;-)

Gepost door: magda | 16-10-14

Eén van de leukste stukjes Londen.. we kunnen het nooit overslaan! :-)

Gepost door: mizzD | 27-10-14

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.