21-10-14

Walraversijde

Toen mijn vriendin en ik een paar weken geleden naar Raversijde reden om de Atlantikwall te bezoeken (klik ) hadden we een combiticket gekocht  daarmee konden we de Atlantikwall , het huis van Prins Karel en het museum en ook Walraversijde bezoeken. Op één namiddag krijg je het niet gedaan om die drie te bezoeken , of het moet op een drafje gebeuren. Het bezoek aan de Atlantikwall alleen al bedraagt ruim twee uur. Gezien we vòòr de middag de tram hadden genomen, wilden we toch tussenin ook wat gaan eten in het nabijgelegen restaurant. In Walraversijde kregen we aan de balie de raad om later eens terug te keren want zolang een ticketje geen knip had gekregen kon je gerust tot november er gebruik van maken.
Dus zondag namen we nog eens de tram richting Raversijde.

De verdwenen vissersnederzetting Walraversijde  is één van de belangrijkste archeologische sites in Vlaanderen  en één van de best bestudeerde middeleeuwse vissersgemeenschappen in Europa.  In de vier gereconstrueerde vissershuizen maak je kennis met de bewoners van het middeleeuwse dorp. De gebouwen werden met originele middeleeuwse bakstenen heropgebouwd, die ter plaatse opgegraven werden tijdens archeologisch onderzoek van de site. In het  archeologisch museum kom je aan de hand van de talrijke, en uitstekend bewaarde  middeleeuwse voorwerpen meer te weten over het leven in het dorp én het archeologisch onderzoek.( Info provincie W.Vlaanderen)

Vergeet ook niet eens te kijken naar de mooie foto's over Walraversijde die op de blog staan van Fluwijn ( klik)

wal.jpg

Met een audiofoon in de hand wandelden we door het vissersdorp. Je kreeg er van elk huisje de nodige uitleg.

wal1.jpg

wal2.jpg

wal3.jpg

Vissersnetten.

wal4.jpg

Klompen netjes aan de deur . De vrouw des huizes wilde haar woning proper houden. Naast het bed van de ouders stond het kinderwiegje.

wal6.JPG

Aan dit bed zag je dat hier wat rijkere mensen woonden.

wal5.JPG

Daar vond je ook een open haard waar het eten werd klaargemaakt.

wal12.JPG

In het interactieve museum toont een tekening hoe het er aan toe ging.

wal10.JPG

Bij de armere vissers was er geen haard om te koken en deed de huisvrouw dit op een klein vuurtje. Op deze tekening was de man van deze vrouw op zee gebleven en ze bleef achter met drie kinderen. Voor de oudste zoon was een slaapgelegenheid voorzien op de bovenste verdieping. Hij was tenslotte de kostwinner . 

wal7.jpg

wal8.jpg

Op het terrein rond de heropgebouwde huisjes is een plek bewaard om te tonen hoe de archeologen te werk zijn gegaan. Op de bovenste foto worden in het nabij gelegen natuurgebied wandelpaden aangelegd.

 

In het interactief museum kun je via de audiofoon de geschiedenis van de streek  beluisteren en worden de vele vondsten die bij de opgravingen zijn gevonden tentoongesteld. Toen wij er rondliepen of zaten op de stoelen die er overal staan( wat wel goed bedacht was om naar de soms lange uitleg te luisteren), was het te druk om foto's te nemen. Maar onderstaande foto vond ik wel de moeite waard. Voor het maken van waterputten namen ze vaten sloegen de boven-en onderkant eruit en stapelden die op elkaar

wal11.JPG

Toen was het tijd om terug naar de tram te gaan. De lucht was wel dreigend maar het bleef bij veel wind en koud was het ook niet. Het Provinciaal Domein Raversijde is een bezoek meer dan waard!

wal9.JPG

 

 

Commentaren

Dat het haardvuur vaak gebrand heeft, is een ding dat zeker is. Als de Nederlandse Piet daar straks in afdaalt, zitten ze daarginds opnieuw met een zwarte Piet opgezadeld.

Gepost door: Benjamín | 22-10-14

Reageren op dit commentaar

@Benjamin ,ik denk dat er een Belgische Piet zal gebruikt worden en die zal zich van al die heisa in Nederland niks aantrekken.

Gepost door: magda | 22-10-14

Wat grappig, walraversijde, daar praat mijn papa altijd over. Hij ging daar vroeger altijd naartoe :)

Gepost door: cuisine celine | 22-10-14

Reageren op dit commentaar

@Céline ,ik denk dat je hier wel Raversijde bedoelt want Walraversijde is een heropgebouwd vissersdorp . Er werden sporen gevonden van vroegere bebouwing en daarop zijn ze verder gaan zoeken en hebben ze een paar vissershuizen heropgebouwd met stenen die ter plaatse zijn gevonden bij de opgravingen.

Gepost door: magda | 22-10-14

Een ontspannende én leerrijke wandeling tegelijkertijd.
En wij maar klagen over het huishouden, toen was het nogal andere koek Magda, toen moest je als vrouw er de ganse dag intensief mee bezig zijn bezig.
groetjessssssssss

Gepost door: greta | 22-10-14

Reageren op dit commentaar

@Greta ,dat is waar, maar de mensen hadden de huidig luxe niet en moesten er ook veel voor doen om dagelijks eten en drinken te hebben. Maar het lijkt me toch niet dat het een arme vissersbevolking was aan de huizen te oordelen. De vissershuisjes van de vorige eeuw waren bijlange niet zo groot en comfort was er al evenmin.

Gepost door: magda | 22-10-14

Een boeiende en interessante site is het daar Magda. Blijkbaar was Walraversijde ooit een welvarend vissersdorp. Jammer eigenlijk dat het verloren is gegaan.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 22-10-14

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn , ja wat wil je met al hun oorlogen en de daarbij behorende vernietigingsdrang. Een mooi initiatief om dit gedeeltelijk herop te bouwen.

Gepost door: magda | 22-10-14

Bokrijk aan de kust :-) Met het weinige dat de mensen toen hadden waren ze toch inventief, bewijze die opgestapelde tonnen. Het bed, al was het van rijkere mensen, vind ik maar een stofnest. Het wiegje daarentegen, mooi!

Gepost door: bea | 22-10-14

Reageren op dit commentaar

@Bea, een klein Bokrijkje aan de kust, misschien bouwen ze het nog verder uit. Het kan een stofnest zijn dat bed met baldakijn ,maar wel praktisch. Gordijntjes toe en het is er al vlug een warm plekje!!

Gepost door: magda | 22-10-14

meer dan de moeite om te bezoeken!
vorig jaar was ik er aangenaam verrast

Gepost door: fotorantje | 23-10-14

Reageren op dit commentaar

Alweer een heel leuk en interessant tripje!

Gepost door: mizzD | 27-10-14

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.