05-11-14

Vlissingen

 

Toen we in Nieuwvliet wandelden zagen we heel duidelijk de contouren van Vlissingen en zeker de hoge gebouwen. Tijdens de zomervakantie hadden we plannen gemaakt om in de laatste week van augustus met de boot vanuit Breskens naar Vlissingen te varen. Het was toen zo'n slecht weer dat die uitstap werd uitgesteld. Nu we de skyline van Vlissingen zagen maakten we plannen om de andere dag  die uitstap te doen.

Het weer was merkelijk minder fraai. De nevel wilde maar niet optrekken en toen we 's middags met de auto naar Breskens reden hing er nog altijd wat nevel zoals je op de foto kunt zien toen de boot Breskens uitvaarde.

vlissingen1.jpg

Het is maar een halfuurtje varen en we zagen in de verte nog altijd in de nevel Vlissingen liggen.

vlissingen2.jpg

Veel mensen zetten over met de ferry en het merendeel
neemt in Vlissingen de trein of de bus om verder te reizen in Walcheren.
Wij reden met de bus tot het centrum van Vlissingen.

vlissingen3.jpg

Het eerste wat we vanuit de bus zagen was een reclame voor broodjes  :-)

vlissingen4.jpg

In het centrum kozen we richting zee,
maar dat betekende een ferme klim op schuin lopende trappen.

vlissingen6.jpg

Bovenaan de trap staat één van de hoogste gebouwen van Vlissingen bij helder weer te zien vanaf de Belgische kust ( en ook bij onze wandeling in Nieuwvliet ) . Ruitenwassers hebben hier meer dan één dag nodig om de ramen te lappen. 

vlissingen5.jpg

Om op de zeedijk te geraken moet je door een kunstig gegolfde afsluiting. Het zal wel met een bedoeling zo gebouwd zijn, want eenmaal voorbij de afsluiting waaiden we bijna omver .

vlissingen7.JPG

Het stukje strand dat er hier is lag er nu verlaten bij en de wind was bepaald niet mals die dag. Maar er was toch een mager zonnetje tevoorschijn gekomen.

vlissingen8.jpg

Een opvallend gebouw bekleed met glanzende tegeltjes.

vlissingen9.JPG

Ter bescherming tegen stormweer is er vòòr de zeedijk een verhoogde  wandelweg gebouwd. Grote containerschepen varen dicht bij de kust. Er werd mij bij een vorig bezoek aan Vlissingen verteld dat er een diepe vaargeul dicht bij de kust ligt.

vlissingen10.jpg

We kwamen bij een reeks kanonnen opgesteld op de zeedijk. Vlissingen heeft ook oorlogsgeweld gekend  en in de verte zagen we de gevangentoren. Het monument "open zuil" is aangeboden door de Nederlandse Maatschappij "de Schelde" aan de gemeente Vlissingen als blijk van hun verbondenheid met de stad en haar bevolking

vlissingen11.jpg

De gevangentoren is een gerestaureerde stadspoort uit de 15e eeuw. Nu is er een mooi restaurant in gevestigd met een uniek zicht  op zee.

vlissingen12.JPG

Maar de inwendige mens moest versterkt worden en we trokken naar het winkelcentrum van Vlissingen waar we een gezellig restaurantje vonden . Daarna wandelden we door de  straatjes met allemaal winkeltjes, boetiekjes, warenhuizen...

vlissingen13.jpg

vlissingen14.jpg

vlissingen15.jpg

Deze huizen waren afgebroken maar de gevels werden behouden!!

vlissingen16.jpg

Een heel leuk winkeltje met allemaal speelgoed uit de jaren '50

vlissingen17.jpg

En hier nog een hoog gebouw die we bij helder weer aan de Belgische kust kunnen zien. We konden die niet in zijn geheel op de foto krijgen door de bebouwing errond.

vlissingen18.JPG

Het Bellamy park is gekend om zijn mooie huizen en prachtige gevels. Maar veel park is er niet. Misschien was het vroeger zo. Bellamy Plein zou de lading beter dekken. Het park telt een groot aantal cafés , restaurants, bars  en is het centrum van het uitgaansleven van Vlissingen. Ik denk dat het sluitingsdag was toen wij er waren. Het was er zo doods..

vlissingen21.jpg

vlissingen19.jpg

vlissingen20.jpg

 

vlissingen22.JPG

vlissingen23.jpg

morgen wandelen we verder...

Commentaren

Heel lang geleden dat ik daar nog was, in Vlissingen. Er lijkt intussen al veel veranderd. Een interessant postje, Magda !
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 06-11-14

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn ,ik moet ook toegeven dat ik een heel ander beeld had van Vlissingen, maar ja het was immens lang geleden dat ik er was en het stadje heeft zijn oubollig imago wel afgeworpen. Wij zijn overal héél vriendelijk onthaald :bij het vragen naar de weg, in het restaurantje, in het Arsenaal...

Gepost door: magda | 06-11-14

Reageren op dit commentaar

te lang gleden dat ik er ooit eens was Magda..

ik herinner me er dan ook weinig van..

maar het is de overtocht meer dan waard, zo te zien

fijne avond gewenst

Gepost door: willy | 06-11-14

Reageren op dit commentaar

@Willy, je moet beslist eens de boot nemen en zelf eens gaan kijken. Ik herinnerde me ook niets meer van Vlissingen. Het was veel te lang geleden en als we de boot al eens namen was het om naar Middelburg te rijden! Er is daar wel veel vernieuwd maar er zijn nog veel dingen van vroeger goed bewaard gebleven.

Gepost door: magda | 07-11-14

Ik ben er nog nooit geweest en nu dankzij jou zie ik er toch een beetje van dat speelgoed winkeltje is heel leuk

Gepost door: merel | 06-11-14

Reageren op dit commentaar

@Merel, het stadje viel best mee. Zelfs de kinderen vonden het héél leuk om eens aan de andere kant van de zee te lopen. Jammer genoeg konden we onze kust niet zien door de nevel.

Gepost door: magda | 07-11-14

mooie gevels daar in het 'park'
en goed dat ze die gevels behouden, voor mij toch altijd meer ziel en karakter dan het moderne

Gepost door: fotorantje | 07-11-14

Reageren op dit commentaar

@Antje het hele plein of park was " getooid" met mooie gevels! Echt het zien waard en heel mooi onderhouden ook.

Gepost door: magda | 07-11-14

Prachtig die foto's, krijg ook al helemaal zin om daar nog eens naar toe te gaan.

Gepost door: Mieke | 10-11-14

Reageren op dit commentaar

@Mieke ,moet je echt eens doen. Met de boot vanuit Breskens ( een klein halfuurtje) en dan met de bus ( niet eens een kwartiertje) tot het centrum van Vlissingen.

Gepost door: magda | 11-11-14

Zeeland op zondag.. allemaal naar de kerk! ;-)))

Gepost door: mizzD | 10-11-14

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, zou dit heden nog zo zijn?

Gepost door: magda | 11-11-14

De commentaren zijn gesloten.