10-11-14

Red Star Line Museum

Ik probeer hier een beeld weer te geven wat dit museum ons wil vertellen. Maar ik raad jullie aan om het zelf eens te bezoeken. Je kunt verhalen lezen van migranten en er zijn ook films waarin de mensen vertellen hoe ze na een barre tocht van Oost Europa tot in Antwerpen geraakten, hoe ze in armzalige omstandigheden logeerden, hoe streng de onderzoeken waren om toegelaten te worden om naar Amerika te reizen, hoe de inwoners van Antwerpen die stroom migranten niet zo graag zag komen want ze verstoorden hun dagelijks leven, anderen dan weer wel want ze verdienden eraan.... Ook was er het verdriet en de ontgoocheling om na een lange tocht niet toegelaten te worden om aan boord te gaan oa wegens ziekte zoals tbc. Sommigen konden in comfortabele omstandigheden de overvaart maken anderen moesten genoegen nemen met een plaatsje op het dek...

trein.jpg

Zaterdagmorgen om 6 uur ving onze reis aan. Nog stikkedonker. Pas in Gent waar  we moesten overstappen, zagen we de zon! Het beloofde een mooie dag te worden. In Antwerpen gingen we in het station ontbijten. Bij elke uitstap  gaan we eerst ontbijten en dan kunnen we er tegen om te doen wat er die dag gepland is!

tram.JPG

Eerst nog een tramrit en op die tram heb ik stiekem deze foto gemaakt van een bejaard dametje! Mooi hé.

red starbis.JPG

red star11.JPG

Gisteren toonde ik al de buitenkant van het Museum. Hier zie je de inkomhall. Exact op deze plaats kwamen de migranten binnen om aan hun grote reis te beginnen.

red star3.JPG

Met hun schamele bezittingen  gaan de migranten aan boord.

red star7.JPG

Een hele zaal met de evolutie van migratie in de tijd, visueel ondersteund met een licht- en klankkoepel.

red star6.JPG

red star4.JPG

Reclame posters voor de Red Star Line.

red star9.JPG

Verschillende maquettes van schepen.

red star10.JPG

Ontsmetting van kleren en bagage in grote stoomketels.

red star12.JPG

Op het linker paneel van een drieluik probeert de pastoor de mensen te overtuigen om niet naar Amerika te gaan.
Het schilderij was te groot om in beeld te krijgen en het was er ook te druk om het in drie keer te proberen. De groene koffers zijn authentiek.

red star21.jpg

Hele muren vol met lijsten van mensen die ingeschreven waren om te migreren. Van sommige mensen kun je hun geschiedenis lezen of wordt het verteld.

red star13.JPG

Op één der lijsten komt de naam van Albert Einstein voor. Er is ook een film over het leven van deze man .

red star14.JPG

Met postkaarten werd reclame gemaakt voor de Red Star Line.

red star15.JPG

In de lijsten was er ook een Heistenaar. Enkele senioren onder ons kennen de nazaten van dit echtpaar.

red star16.JPG

De mensen die het zich konden veroorloven reisden in luxueuze omstandigheden, anderen moesten tevreden zijn met een plaatsje op het dek!

red star18.jpg

Na de medische controle werden de migranten die toestemming kregen om af te reizen afgezonderd en mochten ze niet meer in de stad. Begrijpelijk als je de onderste foto ziet! Een broeinest van ziektes met zoveel mensen bijeen.

red star20.jpg

Een zicht op de cafetaria van boven uit gezien.

red star17.JPG

Er is mogelijkheid om via een pc een register te raadplegen of een familielid met de Red Star Line is vertrokken naar Amerika. Ik heb gezocht naar een oom van mijn vader die in de jaren twintig is afgereisd naar Amerika. Niet gevonden. Het  zal niet met de Red Star Line geweest zijn. Hij is later teruggekeerd als bemiddeld man maar heeft nooit over zijn leven ginder willen spreken. " Als je hier even hard werkt als ginder , dan kun je hier ook rijk worden" was zijn motto.

Je verlaat dit museum met gemengde gevoelens. Zoveel ontberingen hebben velen geleden om naar "het beloofde land" te gaan . En velen zijn ginder niet eens aan land geraakt maar teruggestuurd naar Europa( meestal om medische redenen). De gids heeft heel veel verteld wat ik hier niet in één twee drie kan weergeven. Een goede raad : ga zelf eens kijken.
Wat we niet gedaan hebben is de toren beklimmen waar je een mooi uitzicht over Antwerpen hebt. Er was geen tijd meer hiervoor.

 

 

Commentaren

Wij zijn er geweest voor het eerst op Pasen in 2008, het was de laatste dag dat de tentoonstelling in 'Het Steen' plaatsvond.. Nu in 2013 werd het vernieuwde Red Star Line museum ingehuldigd, maar het is totaal anders geworden zoals ik zie op je foto's.
Maar toch heb je hier al 'n goeie impressie over hoe geworden is.
Weet je dat buren van mijn oma via Rotterdam zijn vertrokken? Vreemd maar waar.
Groetjes heb ervan genoten dit nu weer te zien.

Gepost door: greta | 11-11-14

Reageren op dit commentaar

@Greta, iedereen kent wel iemand of heeft familie die naar Amerika is getrokken. Maar hoe het allemaal gebeurde daar weten we in feite weinig over. Als je die oude foto's ziet en de verhalen leest of op oude films ziet, dan besef je dat het een héél grote stap is geweest. Er zijn ook schrijnende verhalen van families die pas herenigd werden na een achttal jaar omdat ze ofwel in Antwerpen niet op de boot mochten ofwel op Elliseiland teruggestuurd werden zonder één stap aan wal gezet te hebben. De manier waarop ze behandeld werden vooraleer aan boord van een schip te mogen is ook allesbehalve mensvriendelijk. Ik was echt onder de indruk van dit museumbezoek.

Gepost door: magda | 11-11-14

het museum staat ook op mijn " to do" lijstje Magda..

de problematiek van de migratie naar Amerika stemt tot nadenken..

ook vandaag is migratie nog zeer actueel, ik denk maar aan de bootvluchtelingen enz...

de gelijkenis zijn treffend , vind ik...

een mooi informatief logje..

prettige dag

Gepost door: willy | 11-11-14

Reageren op dit commentaar

@Willy ,waar het klank en lichtspel is , kun je van af de oudheid tot heden lezen dat mensen elders een beter leven gingen zoeken. Je mag overal foto's nemen zonder flits. Ik had het ongeluk dat mijn cameraatje één keer flitste, werd op de vingers getikt en de bewaker (van de derde foto in het museum) heeft me een hele tijd gevolgd. Het is niet altijd gemakkelijk door de belichting en de toevloed van andere bezoekers.

Gepost door: magda | 11-11-14

Alle dingen komen terug.. zoals willy ook schrijft: de huidige bootvluchtelingen hebben het waarschijnlijk nog wel iets slechter getroffen met hun scheepjes, maar in die tijd naar Amerika vertrekken was ook geen kattenpis! Vanuit Rotterdam hier gingen er ook velen.. weet eigenlijk niet of dáár een speciaal museum voor is.. dacht het niet. Wél interessant.. misschien iets voor een volgend keer als ik weer eens in Antwerpen ben.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 11-11-14

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, bij een volgend bezoek aan Antwerpen moet je dit Museum dat niet zo erg groot is eens bezoeken. Het ligt niet zover van het MAS.

Gepost door: magda | 11-11-14

Heel boeiend, Magda. Ik ga er zeker eens een kijkje nemen, van zodra ik kan. Mijn moeder had verscheidene ooms die toendertijd naar Amerika zijn vertrokken. Ze stuurden soms foto's op van ginder en die heb ik nu in mijn bezit. In de buurt van Detroit wonen nu nog steeds nazaten van die ooms.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 11-11-14

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn, je moet dat museum zeker eens bezoeken,vooral als je familie hebt die indertijd naar Amerika is getrokken. Als ze op de scheepslijsten staan dan kun je op de pc's die ter beschikking staan ze zeker terugvinden. Ze moeten dan wel met de Red Star Line gereisd hebben .De oom van mijn vader heb ik niet gevonden ,die reisde wellicht met een ander schip.

Gepost door: magda | 11-11-14

boeiende tentoonstelling!
wat een avontuur waar die mensen aan begonnen, zeker in die tijd

Gepost door: fotorantje | 11-11-14

Reageren op dit commentaar

@Antje, dit museum is het bezoeken waard en zoals jij mooie foto's kunt maken zou je wel je hart ophalen( het mag dan wel niet te druk zijn). Ik denk dat veel mensen niet geweten hebben wat er hen te wachten stond in Amerika. Een zus van mijn moeder is naar Canada geëmigreerd in de jaren '30 van de vorige eeuw. Ze hebben het héél moeilijk gehad en véél moeten werken. Zij bereikten wel de American Dream en stelden het later financieel erg goed. Een broer van mijn moeder trok onder impuls van zijn geëmigreerde zus ook naar Canada,heeft er hard gewerkt maar die is er niet rijk geworden.

Gepost door: magda | 11-11-14

De commentaren zijn gesloten.