18-11-14

Poets perikelen

 

poetshulp

 

Ik heb hier al meer dan één keer verteld over poetshulpen maar deze keer gaat het niet rechtstreeks over poetshulpen, meer over de firma die de poetshulpen stuurt ...

Ik heb me al lang aangepast aan het feit dat je nooit te veel moet rekenen op poetshulpen en ik heb ook al honderden keren gezegd dat ik  32 jaar lang een schat van een poetshulp heb gehad. Zij kwam en poetste één lange namiddag in de week mijn huis en ving de kinderen op na de school en als ik dan 's avonds van mijn werk thuis kwam, sprong ze op haar fiets en reed naar haar eigen huis. Het huis was opgeruimd en het rook iedere keer echt gepoetst. Een heel huis op één namiddag poetsen is niet haalbaar, maar zij regelde het zo dat er elke week wel iets anders in huis een extra beurt kreeg.

De jaren gleden voorbij en op een gegeven moment stopte ze met werken. Ik ging kort daarna op pensioen en beredderde zelf mijn huishouden, maar de jaren regen zich aaneen en opa kon minder en minder helpen in en rond het huis en ik zocht opnieuw een poetshulp.
Ik merkte al vlug dat de meesten alleen de klok in de gaten hielden en dat het werkritme bepaald niet hoog lag. Ik stroopte mijn mouwen omhoog en hielp mee. Zo geraakten we toch wat vooruit. Eentje heb ik aan de deur gezet want die begon zelf te bepalen wat ze ging poetsen. Liefst het gemakkelijkste werk natuurlijk.

Dan had ik pech dat de firma opgeslorpt werd door een andere firma en de poetshulpen vanuit Brugge of Blankenberge dienden te komen , wat voor velen que afstand niet haalbaar was. Ik klopte dan maar aan bij een bekend uitzendbureau in de gemeente, waar er oa ook poetshulp werd aangeboden.

Ongelooflijk maar waar, ik heb het afgelopen jaar méér problemen gehad met de firma dan met de poetshulp. Iedere keer dat een poetshulp ingewerkt was, gebeurde er wel iets waardoor de firma een andere stuurde( maar overwegend niemand). Redenen  zoals die poetshulp kan beter ingezet worden bij een zwaar zieke...of  ze moet een ingreep ondergaan en zal enkele weken out zijn, maar ik zag haar niet meer terug.

Nu heb ik sedert januari dezelfde poetshulp maar om de haverklap wordt ze op bevel van de firma naar een ander gezin gestuurd.  Ik had zelf al teruggeschroefd van elke week naar om de veertiendagen. De poetshulp had  verteld dat er te weinig personeel is en om de mensen tevreden te stellen sturen ze dan een paar keer iemand .
Zo zat ik dikwijls een maand zonder hulp. Ik ben niet te lui om te werken maar een groot huis onderhouden en daarbij ook een grote tuin kan toch wel eens teveel zijn. Daarenboven wil ik nu mijn gezondheid het toelaat (en hopelijk nog lang) genieten van het leven en op stap gaan .

Wegens een ernstige ziekte van haar man kon de poetshulp een tijdje niet komen, er werd mij stellig beloofd dat er om de veertiendagen iemand zou komen en dat de vaste hulp begin september zou terugkomen. Zij schreef het zelfs op papier zodat ik de data niet zou vergeten. Niemand gezien en van de firma ook niets gehoord. Begin september niemand gezien. Ik was het beu om telkens te bellen en wachtte af.

Half september een kort telefoontje " ze komt vrijdag terug".  Ik was al blij dit te horen. Veertiendagen later één uur voor de hulp ging komen een telefoontje " het past niet in onze planning , ze komt niet vandaag" .Ik vraag me af welke planning , want er is een overeenkomst  tussen de firma en mezelf.

Toen liep de emmer bijna over : "mevrouw  we missen nog twee dienstencheques van u voor de maand juni". Ik was verontwaardigd want ik weet dat dit geld betekent voor de poetshulp en de cheques liggen altijd klaar. Het zou onderzocht worden . De poetshulp zei me dat de firma zich vergist had en dat het ging over een mevrouw die plots naar het ziekenhuis overgebracht was. Geen excuus gekregen van de firma.
Toen stond het water bijna boven het randje van de emmer. Ik kreeg een mail( ze durfde waarschijnlijk niet meer bellen)" mevrouw u was vrijdag niet thuis toen de poetshulp zich aanbood, kunt u de reden opgeven". Ik schreef een nette maar woedende mail terug. Ze hadden zich nog eens vergist van persoon.
En dan liep de emmer helemaal over: een mailtje  :" de poetshulp is ziek , maar als u een vervanging wilt willen wij u wel helpen hierbij". Ik heb telefoon en gsm , neen liever om 17.18 uur een mailtje sturen die ik pas na het einde van hun bureeluren vond, zodat ik niet kon bellen.
Ik beantwoordde de mail dat er niet kon gerekend worden op hun organisatie en dat ik geen verdere tussenkomst meer wenste van hun diensten.
Weet je wat ze de andere dag antwoordde:? Dat ik een opzeg brief moest schrijven!!!!  Ik heb die geschreven ,kort en zakelijk, en persoonlijk afgegeven zonder enig commentaar van mijnentwege. Het dubbel heeft ze getekend als ontvangst bewijs. Ze zat  niet op haar gemak achter haar bureau toen ze me zag binnenkomen en toen ze de brief ondertekende was het met een bibberhandje. Ik zei uiterst vriendelijk " goedendag" toen ik wegging.  Ik verstond niet wat ze mompelde .

ps. Ik spreek over "de firma" maar in feite is het één bediende die blijkbaar geen organisatie talent heeft !! Nu ben ik in onderhandeling met een andere firma. Afwachten maar.

ps: En als je tot onderdaan dit relaas bent geraakt dan zeg ik... proficiat!

poetshulp

 

22:43 Gepost in werken | Commentaren (20) | Tags: poetshulp |

Commentaren

Ik ben tot het einde van dit relaas geraakt. en dan zeg ik proficiat met je relaas.

Gepost door: lilianel | 18-11-14

Reageren op dit commentaar

@Liliane, hahaha dank je wel. Het moest me even van het hart!

Gepost door: magda | 19-11-14

ik ben tot helemaal beneden geraakt en kijk ervan op , mijn vader heeft ook een poetshulp via een firma (dienstencheques denk ik dat je bedoelt) en bij hem verloopt alles gelukkig heel goed

Gepost door: merel | 18-11-14

Reageren op dit commentaar

@Merel, ik bedoel inderdaad een poetshulp met dienstencheques. Ik mag niet klagen van de hulp zelf maar ik wil niet behandeld worden door deze firma alsof ik tevreden moet zijn met wat zij willen en doen zonder rekening te houden met de klant. De poetshulp vertelde me dat diezelfde dag een ander echtpaar om dezelfde reden hun opzeg hadden gegeven bij deze firma.

Gepost door: magda | 19-11-14

Je onderschat ons Magda, ik geraakte ook vlotjes tot de laatste letter :-)
Wat een ellende allemaal als je niet kunt rekenen op regelmatige hulp zoals afgesproken. Je hebt het nog lang uitgehouden bij die firma, velen zouden er eerder de brui aan gegeven hebben.

Gepost door: bea | 19-11-14

Reageren op dit commentaar

@Bea, tja je hoopt altijd dat het gaat beteren , maar die bediende begon toch een beetje teveel om zich heen te slaan. Die twee verwijten van het niet geven van dienstencheques en het niet thuis zijn dat vond ik toch te gortig. Dat heb ik haar ook klaar en duidelijk gezegd. Het bleef daar niet bij ,ze bleef maar volharden in haar aanpak tegenover de klanten. Ik ben nl.niet alleen met mijn klachten, bij sommige mensen veranderde ze zelfs van dag.

Gepost door: magda | 19-11-14

Als ik geen lange teksten kon lezen zou ik ze zelf ook niet schrijven.. en dat doe ik wel hè!! :-)
Maar ik weet niet goed wat hierop te reageren.. bij mij was die emmer al véél eerder overgelopen hoor! Geen doen zo.. en vriendelijk was ik ook niet gebleven.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 19-11-14

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, ik heb meer dan één keer mijn mening gegeven. Maar het helpt blijkbaar niet en in feite heb ik geen klagen over de poetshulp zelf. Ik vind het jammer voor haar maar daar ben ik niet mee geholpen hé. De poetshulp stelde voor om privé de zaterdag te komen, maar dat zie ik niet zitten. Ik wil mijn huis het weekend niet overhoop zetten en dan moet ik ook een verzekering afsluiten...

Gepost door: magda | 19-11-14

doorlezen was geen probleem Magda, je het het ook mooi verwoord...

ik kan je slechts geluk wensen bij je zoektocht naar een degelijke firma..
in die sector zit blijkbaar nog heel wat kaf tussen het koren...

groeten

Gepost door: willy | 19-11-14

Reageren op dit commentaar

@Willy, nochtans is het een firma die erg bekend is. Maar ja er zit daar ook kaf tussen het koren blijkbaar. Ik hoop op wat meer geluk bij de nieuwe firma. Ik zal ondertussen zelf maar een tandje bijsteken, het tuinwerk ligt nu toch stil; enne...alle hulp is hier welkom, hahaha!

Gepost door: magda | 19-11-14

Ik heb het postje helemaal uitgelezen, Magda. Maar het klinkt me bekend. Je hoort wel vaker dat er problemen zijn met uitzendbureau's die met dienstencheques werken. Zowel voor werkgevers als voor werknemers. Hopelijk vind je toch gauw terug een goede poetshulp.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 19-11-14

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn, het is een evenwichtsoefening tussen werkgever en werknemer. Maar als ze personeel tekort hebben moeten ze niet beginnen pingpong spelen en de hulp van de ene naar de andere sturen. Niemand is hierbij geholpen en het brengt ontevredenheid bij alle partijen.

Gepost door: magda | 19-11-14

Misschien moet je maar eens denken over verhuizen naar een kleinere stek, mogelijk een studio of appartementje ? want nu kan je dit nog aan.
Maar wat over pakweg 5 of 10 jaar, de grootte zal blijven, en de kosten ook, maar ons Magda zal mogelijk al eens minder lekker of actief zijn.
Ik wil mij absoluut niet moeien, maar zou er toch eens over denken.
Het zal er niet beter op worden, ook niet met het personeel of de uitzenders.

Gepost door: roysfoto | 19-11-14

Reageren op dit commentaar

@Roy, ik hoop dat ik( als de gezondheid het toelaat) daar nog 10 jaar kan mee wachten. Ik woon in een buurt waar er een paar vrouwen wonen die meer dan 10 jaar ouder zijn dan ik en zowel binnen als buiten alles nog zelf doen ( behalve bomen snoeien natuurlijk). Ik hoop dit ook zolang te kunnen doen. :-)

Gepost door: magda | 19-11-14

Het leest vlot Magda, ik heb geen probleem gehad om tot beneden te lezen.
Je bent een goede schrijfster!
Wat maak jij het een en het ander mee met die poetshulp.
Wij hebben ook om de veertien dagen iemand, maar gelukkig zonder problemen.
Gr.
P-TER

Gepost door: P-TER | 20-11-14

Reageren op dit commentaar

@P-ter, ik heb van de nieuwe firma nog niets gehoord en ik denk dat ik de komende winter wel mijn plan zal trekken. Het ergerlijke is dat het de firma zelf is die alsmaar stokken in de wielen steekt.

Gepost door: magda | 27-11-14

Ik las het ook in een adem door...
Over dergelijke firma's moet je mij niet vertellen. Ze schoten hier in Brussel als paddenstoelen uit de grond en verdwenen naderhand met de noorderzon.
Toen ik zelf eens hulp nodig had stuurden ze mij een dame die ook liever koffieklets hield dan poetsen. Ze kwam al toe in ademnood.
Het is een echte katastrofe die mensen die ze hier aanwerven in Brussel. Voor mij mogen ze hen een geschiktheidstest doen afleggen. Meestal weten ze niet hoe of wat ze iets moeten gebruiken om je huis netjes te maken.
Onze huurster werkt in zo een bureau en ik vroeg haar om de trap bij ons één keer op de maand te poetsen. De andere keer doe ik het. Ze slaat haar toer altijd over en als ik het dan maar zelf doe roept ze verontwaardig " Oh, ik ging het juist doen!" Grrr...
De wereld is om zeep ;-) Het word nooit meer zoals het was!

Gepost door: Emmy | 20-11-14

Reageren op dit commentaar

@Emmy, ik kan ook al een boek schrijven over poetshulpen. Je snapt het niet. Ze kiezen ervoor, worden betaald zijn met de sociale wetten in orde en toch maken ze er een rotzooi van. Poetsvrouwen zoals ik er eentje 32 jaar lang had ,bestaan niet meer geloof ik! Maar dat de firma zelf met de klanten hun voeten rammelt vind ik er toch over. Gelukkig kan ik het nog zelf doen.

Gepost door: magda | 27-11-14

Ja Magda, je verhaal komt me heel bekend voor. Ik begrijp ook niet goed hoe dit kan zoveel mensen die geen job hebben en dan hebben ze nooit geen poetshulpen. Sommigen vinden het te min om voor poetsdame te gaan nochtans als je je werk met plezier doet, krijg je er veel waardering voor terug.
Hoop dat je probleem vlug opgelost raakt want ik begrijp hoe gehecht je bent aan je huis en tuin en dit zou wel eens kunnen stokken in de wielen steken. Veel succes

Gepost door: Mieke | 20-11-14

Reageren op dit commentaar

@Mieke, momenteel kan ik het echt nog zonder poetshulp aan , maar ik denk ook vooruit. Met ouder worden zal het wellicht niet allemaal nog zo vlot gaan en dan wilde ik al iemand hebben waar ik kan op rekenen. Het is niet gemakkelijk tegenwoordig om zo iemand te vinden. En ik ben ook 32 jaar lang verwend geweest met een poetshulp die voor het huis zorgde alsof het haar huis was. We zien elkaar nog regelmatig. Er bestaan ook "grote kuis"diensten en als die met een paar vrouwen je huis binnenvallen is je huis na een namiddag wel spic en span!! Zo'n overrompeling wens ik nu nog niet ,hahaha!

Gepost door: magda | 27-11-14

De commentaren zijn gesloten.