19-11-14

Bietenoogst

 

bieten.JPG

De bieten zijn geoogst en liggen te wachten op vervoer.

bieten1.JPG

Over de hele lengte van deze straat liggen aan weerszijden grote hopen bieten.

bieten2.JPG

bieten4.JPG

Vorig jaar reed je langs deze lange straat tussen de maisvelden!

IMG_0191.JPG

De landerijen liggen er nu kaal en beslijkt bij.

bieten3.JPG

De boeren hebben geluk gehad met de bietenoogst. Ze konden met de tractors en machines op het land.
Er zijn jaren geweest dat het weer zo slecht was dat het leger werd ingezet om te helpen met oogsten. Er zijn ook jaren geweest dat de mais gewoon op het land bleef staan omdat ze door de weersomstandigheden niet op de landerijen konden.

bietensnijder.jpgBij het zien van de bieten kwamen veel herinneringen aan mijn jeugd weer boven. Als kind heb ik de bieten nog zien oogsten met de hand. Het was zwaar labeur. Loonarbeiders kwamen de boeren helpen bij de oogst. Het loof werd afgesneden  en gebruikt als voer voor de koeien en de bieten werden naar de boerderij gebracht en ingekuild voor de winter. Met een bietensnijder werden de bieten in stukken gesneden en werd het gedurende de wintermaanden als voer aan de koeien gegeven.
Wanneer ik op vakantie was op de boerderij bij tante Regina en nonkel Clement mocht ik helpen met het snijden van de bieten. Ik was zo fier als een gieter wanneer ik een hoop bieten in stukken kon snijden want het was voor een kind zwaar werk om aan de hendel te draaien. Een biet heeft nl een harde structuur.

Al de bieten die hier liggen zijn volgens mij voederbieten te zien aan de kleur en de vorm van de bieten. Suikerbieten zijn ook kleiner.

 

23:42 Gepost in herfst | Commentaren (18) | Tags: bieten, oogst |

Commentaren

Bij ons rijden ze al even heen en weer met de bieten

Gepost door: merel | 20-11-14

Reageren op dit commentaar

@Merel, ik heb er geen idee van waar die bieten naar toe gaan.. In de wijde omtrek is er hier geen suikerfabriek. Wellicht naar de boer zelf.

Gepost door: magda | 20-11-14

Ze tekenen nu het landschap.
Een vriend van mij die boert zit nu hele dagen op zijn tractor met de velden die er redelijk droog bij liggen. Want wie weet welk weer we nog mogen verwachten zegt hij.

Gepost door: P-TER | 20-11-14

Reageren op dit commentaar

@P-ter als je de bieten op hopen ziet liggen dan mag je zeggen de oogst is binnen ,de winter kan beginnen! Dit jaar hebben ze geluk gehad met de najaarsoogst.

Gepost door: magda | 20-11-14

ze kunnen een tijdje voort met zo'n hoop
ja t zal wel ideaal weer zijn nu voor de landbouwers

Gepost door: fotorantje | 20-11-14

Reageren op dit commentaar

@Antje, de boeren hebben zich gehaast met de najaarsoogst en de velden liggen er grotendeels al mooi geploegd bij!

Gepost door: magda | 20-11-14

ik denk dat de meeste bieten hier inmiddels geoogst zijn..

suikerbieten krijg je hier in de streek niet te zien..

vroeger was het een hels karwei, maar nu gaat alles machinaal..

je kan het zo gek niet bedenken, of er bestaat wel een machine voor...

prettige dag

Gepost door: willy | 20-11-14

Reageren op dit commentaar

@Willy, gelukkig bestaan er tegenwoordig machines ,want de boeren hadden het vroeger niet gemakkelijk. Die najaarsoogsten maakte ikzelf niet mee, dan was de vakantie al voorbij. Maar ik herinner me bijvoorbeeld de periode van de boontjes. Dat was ook handwerk . Eerst de princesseboontjes die met de hand werden geplukt en later de struikboontjes. Je trok een paar struikjes uit en draaide die om zodat er over het hele veld precies kleine hutjes stonden. Het ging hier wel over de boontjes die moesten drogen en dan pas geoogst werden.

Gepost door: magda | 20-11-14

Soms kunnen kleine dingen herinneringen doen opleven. Soms is het een kleur, soms is het een geur en dan voelen we ons ineens weer een kind.

Gepost door: Mieke | 20-11-14

Reageren op dit commentaar

@mieke, je beschrijft het goed. Jij heb dus ook zo'n momenten en dan zou je graag nog even -als het maar kon- die tijd terug willen beleven.

Gepost door: magda | 20-11-14

Ja Magda, zoals in een liedje van Marva" herrineringen aan zo veel mooie dingen" want ons verleden is groter dan onze toekomst.

Gepost door: lilianel | 20-11-14

Reageren op dit commentaar

@Liliane ,dat liedje van Marca is o zo juist. Ik heb haar liedjes altijd mooi en vol levenswijsheid gevonden.

Gepost door: magda | 20-11-14

Als iemand een overbodige opmerking maakt, dan wordt er hier wel eens gezegd: 'goh, moesten er nog bieten zijn?' Aan deze foto's zie je duidelijk van niét.. bieten genoeg! :-)
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 21-11-14

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, hier is er het gezegde "moet er nog zand zijn" als iets nog erger of nog straffer kan zijn! En het wordt hier veel gebruikt.( Zou dat komen omdat we hier in de kuststreek wonen ,hahaha)

Gepost door: magda | 22-11-14

Langs landelijke wegen kom je nu vaak van deze bietenhopen tegen. De bietenboeren kunnen niet klagen dit jaar. Het harde labeur is er niet meer bij, maar ze hebben met hun bieten nog steeds de handen vol.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 21-11-14

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn , ik zou niet in hun plaats willen zijn om die allemaal zelfs machinaal te laden en te vervoeren!

Gepost door: magda | 22-11-14

Ik voel me nooit op mijn gemak als ik een hoop bieten op mijn weg ontmoet. Men heeft me als kleine jongen wijsgemaakt dat zich daar bietebauws in verscholen en ik vertrouw die dingen nog steeds niet.

Gepost door: Benjamín | 21-11-14

Reageren op dit commentaar

@Benjamin , dat woord gebruikten ze hier voor kinderen die stout en vervelend waren. Ik was meer bang van de bieten die -ze lang vòòr de pompoenen- uitholden en op een stok spietsten met een kaars erin. Gezien er toen niet zoveel verlichting in de straten was, gaf dat een akelig zicht al die flikkerende bieten in de voortuintjes. Het had iets te maken met bamisse :einde van oogst en begin van de herfst.

Gepost door: magda | 22-11-14

De commentaren zijn gesloten.