25-11-14

Nogmaals Antwerpen

kathedraal.JPG

kathedraal1.JPG

kathedraal2G.JPG

kathedraal3.JPG

kathedraal5.JPG

kathedraal4.JPG

Een bezoek aan Antwerpen is niet afgerond als je de Kathedraal  niet gaat bezoeken. De gids nam ons mee voor een korte wandeling. Een uitgebreide wandeling zat er niet meer in na ons bezoek aan het Red Star Line Museum en het middagmaal. We zijn niet in de kathedraal zelf geweest maar hebben er helemaal rond gewandeld terwijl de gids  ons de nodige uitleg gaf en anekdotes vertelde. We bezochten ook de straatjes errond waar het over de koppen lopen was. Het was mooi weer en overal zaten de terrasjes vol..

quinten.JPG

Op de Handschoenmarkt vòòr de kathedraal van Antwerpen staat "de put van Quinten Matsijs", een waterput waarvan Matsijs het smeedwerk maakte dat de legende van Silvius Brabo en Druon Antigoon uitbeeldt. Matsijs beoefende siersmeedkunst vooraleer hij met schilderen begon(info internet)

quinten1.JPG

Naast het portaal zie je een spitsboog tegen de kerkmuur met daarin alaam van een smid en van een schilder, plus een medaillon met een portret van Quinten Matsijs en helemaal onderaan een grafsteen met een doodskop. Rond die grafsteen is langs vier zijden een grafschrift aangebracht: ‘SEPVLTVRE VAN M. QUINTEN MATSYS IN SYNEN TYT GROFSMIDT en DAER NAER FAMEVS SCHILDER WERD STERF AN. 1529’. De uit Leuven afkomstige Quinten Matsijs was eerst als kunstsmid aan de slag , maar later is hij gaan schilderen (info internet)

vlaeykens.jpg

De gids bracht ons daarna naar de Vlaeykensgang een echte toeristen trekpleister. Waar het overal erg druk was , was het hier héél wat kalmer. Dit is  een plekje Antwerpen waar de tijd is blijven stilstaan. Een slingerend steegje in het historische centrum . In de Vlaeykensgang is het niet moeilijk om je in te beelden hoe Antwerpen eruitzag toen Rubens en Van Dijck hier verbleven. Het bestaat reeds sinds 1591. Het bekende restaurant Sir Anthony Van Dyck heeft uitzicht in dit steegje. Een grappig detail op de foto midden links. Wanneer de bewoner van dit pand 's avonds laat thuis kwam vond hij gemakkelijk het sleutelgat door langs de rand te wrijven met zijn sleutel. Het koperwerk is  zelfs afgesleten  !

carolus B.JPG

De gids verraste ons op het einde van de wandeling nog door ons tot bij de Carolus Borromeuskerk te brengen. Hij vertelde honderd uit over de geschiedenis van deze kerk. Deze Jezuïetenkerk is vooral beroemd omwille van de medewerking van Rubens. De kunstenaar had een belangrijk aandeel in de versiering van de gevel en de bekroning van de toren. Terwijl hij vertelde ben ik even binnengegaan. Een foto van de prachtige binnenkant maken was onmogelijk want er kwam juist zo'n grote massa volk binnen . Zal voor een volgend bezoek aan Antwerpen zijn.

Toen was het tijd om terug naar het Centraal Station te gaan. We hadden ons niet moeten haasten...onze trein richting Oostende was afgeschaft . We dienden de trein te nemen richting Lille-Flandres met overstap in Gent en nog eens een overstap in Brugge. De trein zat en stond afgeladen vol tot in Gent. De oorzaak  werd niet medegedeeld.

~~~~~~

ps. ik heb deze foto's  getrokken met een digitaaltje van een medereiziger. De batterij van  mijn fototoestel liet het vroegtijdig afweten die dag. Hij had de foto's op super klein formaat staan. Bij het vergroten ging er veel kwaliteit verloren.

Commentaren

Zo op bezoek in Antwerpen das een eindje van je deur.Antwerpen is altijd boeiend .Het is een stad die nooit slaapt.Hopelijk heb je u geamuseerd maar aan de foto's te zien was het een boeiende dag

Gepost door: marylou | 25-11-14

Reageren op dit commentaar

@Marylou, samen met een groepje senioren doen we veel uitstappen vnl met de trein. Gemakkelijk en niet duur voor ons. Het is iedere keer tiptop in orde omdat er eentje zich het organiseren aantrekt. Van het ontbijt ter bestemming ,het bezoek met een gids aan iets ,het middagmaal ,in de namiddag nog iets bezoeken met een gids en dan als afsluiting nog ergens een drink en dan hup terug de trein op. Dit logje is nu het tweede deel van ons bezoek aan Antwerpen . In de voormiddag bezochten we het Red Star Line Museum.
Ik woon in een uithoek van België en iets bezoeken is altijd een reis op zich!

Gepost door: magda | 25-11-14

Wel Magda zo dicht bij mijn "deur" en dank zij jou bezoek aan Antwerpen heb ik van onze stad nog wat bij geleerd (hi), zo zie je maar nooit te oud om te leren zonder me te verplaatsen.

Gepost door: lilianel | 25-11-14

Reageren op dit commentaar

@Liliane, het is dikwijls zo dat je bepaalde dingen in eigen streek niet kent ,dat overkomt mij in mijn eigen gemeente ook . We waren er met een gids en dan steek je wel veel op . Jammer dat ik je niet tegenkwam :-)

Gepost door: magda | 25-11-14

een rondje Antwerpen, genoeg te zien
de vlaaikensgang herinner ik me nog

Gepost door: fotorantje | 26-11-14

Reageren op dit commentaar

@Antje ,de dag was veel te vlug voorbij. We wilden nog zoveel zien.

Gepost door: magda | 26-11-14

Als je gegidst wordt zie je altijd veel meer.. dat weet ik nog toen jientje ooit die taak op zich nam.. toen zag ik die Vlaaikensgang ook (grappig dat jij dat zelf zoveel moeilijker schrijft in je tekst, terwijl het op het bordje duidelijk op z'n gemakkelijkst geschreven staat! :-) ).. laatst met Lena hebben me maar wat lopen dwalen hè, maar die twee mooie godshuizen zagen we toen ook wel.. daar is dan ook moeilijk overheen te kijken hehe.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 26-11-14

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, je kunt het op beide manieren schrijven. Ik zocht uitleg op google en ik vond het onder de moeilijke schrijfwijze. Vandaar.

Gepost door: magda | 26-11-14

"de put van Quinten Matsijs",lk leer hier wat bij Magda..

de Carolus Borromeuskerk is naar mening de mooiste kerk van t Stad ; en bij mooi weer is het goed toeven op dat pleintje ..

en ik ken er wel een die zo'n sleutelgat zou kunnen gebruiken

prettige dag
..

Gepost door: willy | 26-11-14

Reageren op dit commentaar

@Willy, De Carolus Borromeuskerk is van buiten en van binnen een héél mooie kerk. En het op het pleintje ervoor hebben de meesten onder ons een rustpauze genomen. Het was die dag ook mooi weer. De gids vertelde enorm veel over deze kerk en zijn geschiedenis. Zelf ben ik de binnenkant gaan bewonderen. Maar zoals ik schreef had ik pech omdat er een stroom toeristen binnenkwamen en het niet mogelijk was een deftige foto te maken.
Ik denk dat er wel meer zijn die zo'n sleutelgat kunnen gebruiken, hahaha. Maar ja in die tijd was er 's avonds ook geen verlichting hé, dat is ook een excuus,hihi!

Gepost door: magda | 26-11-14

De commentaren zijn gesloten.