02-12-14

Dementie

voelschortx.jpg

 

Geen vrolijke titel, maar het is de harde realiteit. Wij hopen allemaal dat wij er niet mee geconfronteerd worden. Helaas, het gebeurt toch buiten onze wil om.

Gisteren was het koersbal en tussenin werd er aan de dames gevraagd of ze geen zin hadden om mee te werken aan een project voor dementerende bejaarden. Wat hield het project in ? Schortjes of kussens maken waarop allerlei spulletjes genaaid worden  zoals een lintje, een rits, een stukje van een washandje, wat belletjes... Ik heb op internet documentatie gezocht en heb bovenstaande foto's gevonden van rusthuizen waar "voelschorten"gemaakt en gebruikt worden voor de dementerende bejaarden.

Hieronder een beknopt overzicht waarom dit project overal met redelijk succes wordt toegepast.

Bejaarden in een verregaande fase van dementie kunnen zich niet zo goed meer uitdrukken en communicatie wordt moeilijk. Vaak ontstaat er op dat moment zeer stereotiep gedrag zoals plukken aan kleding, openwrijven van de huid, krassen over materialen of het heen en weer wiegen van het lichaam. Dit monotoon gedrag kan doorbroken worden wanneer er op een veilige manier een prikkelende omgeving aangeboden wordt. De "voelschorten" kunnen hierbij alvast een hulpmiddel zijn. Het gebruik van een voelschort kan verschillende doelen hebben. Het aaien, friemelen en prutsen aan een voelschort kan rustgevend werken. Maar tegelijkertijd prikkelt het ook de zintuigen. Soms ontstaat er naar aanleiding van dergelijk schort oogcontact, of komt er een gesprek op gang. Anderen willen er ook eens aankomen, of zien of horen iets waar ze op reageren. Op die manier wordt ook het sociaal isolement doorbroken,  wat de bejaarde zeker ten goede komt.

Mensen met dementie blijven in de eerste plaats mensen.  Mensen met gevoelens en behoefte aan contact. Alleen het uiten van die gevoelens lukt niet zo goed meer en als dat toch een beetje kan door die voelschorten dan werk ik daar graag aan mee.
Vandaag heb ik in kasten en laden gekeken en heb genoeg materiaal gevonden om een aantal "voelschorten" te maken. Met het  koude- en nog altijd nevelig- weer is het geen probleem om binnenshuis bezig te zijn. Ik ga aan de slag!

 

 

 

Commentaren

Super dat je zo'n schorten zal maken! Hoe meer er aan hangt (en hoe vershillend: hard, zacht) om te voelen hoe beter. Bij mijn ma hebben ze voelkussens. De dementerenden die ze gebruiken zitten in een rolstoel met tafelblad en dan is een kussen handiger dan een schort. Het is wel degelijk zo dat die mensen heel anders zijn als ze hun kussen hebben, soms zitten ze zelfs hele verhalen te vertellen (niet altijd verstaanbaar maar ze 'spreken' tenminste) en ze zien er merkelijk vrolijker uit.

Gepost door: bea | 02-12-14

Reageren op dit commentaar

@Bea, fijn te horen dat het inderdaad deze mensen helpt. Ik ga het met nog zoveel plezier maken. Ik heb al kussensloopjes en stof voor schortjes , en ook al een heleboel materiaal verzameld ... Zal wel een fotootje tonen van mijn "werk".

Gepost door: magda | 02-12-14

een mooi initiatief Magda.....

in mijne naaste familie, ben ik er ook mee geconfronteerd geweest ..


je kan er wel heel oud mee worden, maar de aftakeling is onafwendbaar..

maar als men dit kan verzachten, met men niet twijfelen

groeten

Gepost door: willy | 02-12-14

Reageren op dit commentaar

@Willy, ik kende dit project niet maar nu ik weet wat het met die mensen kan doen ,zal ik -zoals ik bij Bea schreef- er met veel liefde aan beginnen.

Gepost door: magda | 02-12-14

Hoewel ik van heel nabij met dementie geconfronteerd werd (mijn pa), heb ik nog nooit van voelschorten gehoord, maar het is wel een initiatief dat ik van harte toejuich. Alle lof!

Gepost door: Benjamín | 02-12-14

Reageren op dit commentaar

@Benjamin, ik had er ook nog nooit van gehoord ,maar ik wil heel graag "mijn schortje" bijdragen aan dit project

Gepost door: magda | 02-12-14

een mooi initiatief en mooi van jou Magda dat je er aan meedoet. Ze kunnen alle hulp gebruiken

Gepost door: merel | 03-12-14

Reageren op dit commentaar

@ Merel, als ik op die manier een steentje kan bijdragen ,doe ik dat graag.

Gepost door: magda | 03-12-14

heel mooi initiatief
nu weten ze ook meer over dementie
k had een oma met dementie en vanaf m'n 12 jaar wist ze niet wie ik was, in haar geheugen was ik nog een kleuter
en al vlug wist ze niks meer, zat ze daar voor zich uit te staren, maar toen wist men nog niet dat men deze patienten moest stimuleren en zo

Gepost door: fotorantje | 03-12-14

Reageren op dit commentaar

@Antje , ik heb tot nu toe geen familie die lijdt of leed aan dementie. Ik hoor mijn moeder op het einde nog altijd zeggen "ben ik blij dat ik helder van geest ben gebleven". Op dat ogenblik besef je die woorden niet zo goed. Er werd inderdaad niet veel over dergelijke zaken gepraat noch door de dokters noch door de familie zelf.

Gepost door: magda | 03-12-14

Een erg lovenswaardige bezigheid, Magda, het maken van zulke voelschorten. Ieder hulpmiddel die men kan aanreiken aan dementerende mensen is welkom. Als men ze ook maar klein beetje uit hun isolement kan halen is zo'n schort van onschatbare waarde.

Gepost door: Fluwijn | 03-12-14

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn ,ik vind het een prachtig initiatief. Het moet niet altijd koersbal ,petanque ...zijn . Dat is voor ons plezier. Maar we mogen ook aan hen denken die dat allemaal niet meer kunnen doen. Die kleine inspanning zal mij een tevreden gevoel geven dat ik toch iemand geholpen heb uit hun isolement.

Gepost door: magda | 03-12-14

Wel Magda dat is voor mij ook de eerste maal dat ik dit lees, wist niet eens dat het bestond, nu al maar goed. Dat is nu wel een leuke bezigheid, eens totaal iets anders, en aan creativiteit zal het zeker bij U niet ontbreken, want jij bent 'n heel handig iemand.
Veel plezier ermee.

Gepost door: greta | 03-12-14

Reageren op dit commentaar

@Greta, het zijn korte en donkere dagen en het weer nodigt niet uit om veel of lang buiten te lopen. Dan vind ik zoiets een nuttige besteding van mijn dag en ik help een medemens dat beetje dat nog overschiet van zijn besef te stimuleren.

Gepost door: magda | 03-12-14

Ik ben al jaren donateur van de Alzheimerstichting.. omdat ik bang ben dat dit volksziekte nummer 1 gaat worden van lieverlee.. de mensen worden immers steeds ouder en het komt (gelukkig zou ik bijna willen zeggen, hoewel het natuurlijk voor helemaal níémand leuk is!!) nog steeds het meeste bij oudere mensn voor. Onderzoek naar hoe het ontstaat en wat er aan te doen met geneesmiddelen o.a. is heel hard nodig.. en daar is nu eenmaal geld voor nodig. Dit zal ook wel een uitkomst van onderzoek zijn.. in de praktijk! Heel mooi als dit al zóveel voor die mensen kan betekenen. En ik wens je dan ook veel succes bij het maken van die schorten.. dát zijn dan weer dingen die ik níét kan.. laat mij dan maar jaarlijks geld storten hè! :-)))
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 03-12-14

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, mijn moeder had geen alzheimer maar een vorm van leukemie. In die tijd kreeg je geen informatie en als je al iets durfde vragen kreeg je een nietszeggend antwoord. Veel later hebben wij allen beseft dat moeder zware jaren heeft gekend ( 12 jaar) door de medicatie, chemo... Ik heb het er nog altijd moeilijk mee dat we er zo weinig konden over spreken. Daarom heb ik bewondering voor mensen die allerlei projecten in het leven roepen om degenen wier gezondheid niet meer optimaal is te helpen en dat ook naar buiten brengen en een inspanning vragen van hen die gezond zijn van lichaam en geest om mee te helpen. Daar doe ik graag aan mee.

Gepost door: magda | 03-12-14

De dementerenden zuleln het wel niet zelf kunnen zeggen maar ze zullen je zeker dankbaar zijn Magda, een heel mooi gebaar.

Gepost door: Mieke | 03-12-14

Reageren op dit commentaar

@Mieke, het weten dat het die mensen een beetje uit hun isolement kan halen, daar doe ik het voor. Eerst dacht ik geen spulletjes genoeg te hebben om schortjes of kussens te maken. Maar eenmaal begonnen met materiaal te zoeken....oei oei, ik ga er teveel hebben :-)

Gepost door: magda | 03-12-14

De commentaren zijn gesloten.