03-12-14

Kleine lettertjes

kleine lettertjes.jpg

Overkomt het jullie ook dat je je ergert aan de kleine lettertjes van bijsluiters ? Dat kan gaan van bijsluiters bij medicatie, of garantieboekjes bij aankoop van iets  bv van mijn nieuwe luster die ik onlangs kocht of van mijn nieuw digitaaltje ( geen nikonnetje meer maar een canonnetje ). Allebei de bijsluiters zijn niet goed leesbaar. 
Hoewel er is al aangedrongen  van overheidswege vooral bij de medische bijsluiters om die "kleine lettertjes " toch wat groter te schrijven zodat je geen bril of loep nodig hebt om het te kunnen lezen.

Ik ben pas een bril beginnen dragen toen ik volgens de oogarts al veel ouder was dan lotgenoten die een leesbril moeten dragen . En dat was het gevolg van de slechte verlichting op mijn werk. Je kent dat wel hoge lokalen met een neonlicht aan het plafond. Ik heb toen zelf een staande lamp gekocht en nog twee bureaulampen: eentje op mijn bureau zelf en eentje bij de pc.
Maar de gevolgen waren er en na een tijdje werd de bril enkel om te lezen, een  bril om continu te dragen. Nu moet ik tweemaal per jaar mijn ogen laten nazien. Of de druk niet te hoog is. Dat doe ik consequent want ogen zijn veel te belangrijk om dit niet te doen.

Ik constateer dat mijn krant enkele maanden geleden overgeschakeld is op een ander lettertype. In mijn studentenjaren heb ik nog les gekregen van een journalist die ons aantoonde hoe de lay-out bestudeerd werd om de aandacht van de lezer te trekken. Dat is nog altijd zo. Een krant bestaat uit artikels met verschillende lettergrootte. De artikels die de aandacht moeten trekken zijn in een goed leesbaar lettertype gedrukt. Grote letters, cursief,vet ...
Maar voor een heleboel kleinere artikels wordt tegenwoordig een lettertype gebruikt dat bij een  klein formaat niet goed leesbaar is en ook lichter van kleur is. Met mijn bril op kan ik het niet vlot meer lezen. Reageren? Ik ben niet alleen met dit leesprobleem, velen hebben al een reactie gestuurd naar de krant. Die trekken  er zich tot nu toe niet veel van aan.
Ik kan dezelfde  krant ook op de pc lezen wat ik soms doe, maar ik heb nog graag de papieren versie.

Ik moet binnenkort terug op controle bij de oogarts. De kans zit er in dat de glazen sterker moeten worden ,want zo'n inspanning moeten leveren om de kleine lettertjes te kunnen lezen is ook niet goed voor je ogen.

Dat was nu mijn ergernis op een grijze en nevelige dag  die qua helderheid ook niet bijdraagt om de kleine lettertjes goed te kunnen lezen. En nu ga ik verder werken aan de voorbereiding van de voelschortjes!

19:05 Gepost in Algemeen | Commentaren (14) | Tags: bril, lezen, kleine lettertjes |

Commentaren

Magda, die bijsluiters zijn een grote ergernis, ik moet ook een vergrootglas nemen en dan nog in het licht gaan staan.
Heb enkele jaren terug moeten stoppen met kantklossen omdat ik niet meer mijn patroontjes kon volgen.
Dat is natuurlijk niemands fout maar ik bedoel maar dat je ogen je kunnen parten spelen bij de dingen die je graag doet.
Een tijdje achter de pc zitten kan mijn ogen ook doen branden maar dat is ouder worden zeker.

Gepost door: Mieke | 03-12-14

Reageren op dit commentaar

@Mieke ,met ouder worden zeg je .Ja dat is wel waar maar er zijn zoveel mensen die de kleine letters niet goed kunnen lezen ,waarom houden ze daar dan geen rekening mee. En wat het lange kijken op een pc betreft, daar krijg ik ook brandende ogen van en dat heeft niks met ouder worden te maken. Ik had een collegaatje die er zoveel last van had dat ze een speciale bril moest kopen anders kon ze haar werk niet meer doen op de pc. Ze kreeg haar bril zelfs terugbetaald van het ziekenfonds !

Gepost door: magda | 03-12-14

Heb vooral ook last van gekleurde lettertjes op een andere kleur ondergrond.. of witte lettertjes op zwart..ergerlijk! Of die gebruiksaanwijzingen op een doorzichtige verpakking (van afbakbrood of zo).. niet te lezen!
En in m'n woordenboekje staan de trefwoorden bovenaan in lichtblauw (op het wit).. die woorden zijn groter dan de rest (die gewoon in zwart zijn gedrukt) maar bij wat minder licht nauwelijks te lezen.. zoek je je rot in dat boekje!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 03-12-14

Reageren op dit commentaar

ps. vriendlief zet voor mij altijd de handleiding van de digitaaltjes op de pc (daar zit meestal een cd-rommetje van bij).. is makkelijker lezen dan hoor! :-)

Gepost door: mizzD | 03-12-14

@Mizzy, ik vind me terug in hetgeen je schrijft. En nu met de wintermaanden en minder licht is het nog erger. In veel magazines gebruiken ze kleur als achtergrond. Ik begin er niet meer aan om dit te lezen. Om die reden heb ik onlangs een abonnement op een magazine opgezegd. Ik voel me al een beetje opgelucht dat ik niet alleen ben met zo'n leesprobleem .

Gepost door: magda | 03-12-14

Dat is een goed idee ! Zal ik voor dat canonnetje eens nakijken op internet( er zat geen cd rom bij)

Gepost door: magda | 03-12-14

En in de winkel daar ook zijn die ingrediëntenlijst op de voedingswaren een waar avontuur, alles piepklein, zeker dat wij langzamerhand steeds meer zonder toegevoegde suikers, en vooral die E-nummers zoveel mogelijk aan het vermijden zijn.
Ja ik wil weten wat ik koop, maar zelfs met 'n goeie leesbril is het soms nog heel moeilijk.
Groetjesssssssss

Gepost door: greta | 04-12-14

Reageren op dit commentaar

@ Greta, de overheid legt zoveel verplichtingen op alles en nog wat . Dan snap ik niet dat ze daar niet ingrijpen. Ik merk dat ik niet alleen ben die al de bijsluiters en kleine letters niet kan (of niet goed)lezen. Ik ben nu al maanden aan het sukkelen met mijn ogen en door zoeken en kleine lettertjes te lezen ontdek ik hoe dit komt. Door een irritant kuisprodukt dan nog ! Het is nog niet helemaal genezen maar ik merk verbetering!

Gepost door: magda | 04-12-14

Volgens mij zijn bijsluiters niet gemaakt om te lezen, maar om mensen mee te pesten. Ze zitten ook altijd in de weg als je de pillen terug in het doosje moet stoppen.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 04-12-14

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn, ja die bijsluiters wil je niet weggooien want je wilt toch weten waarvoor het dient en wat je als bijwerkingen kunt krijgen( en meestal zijn dat er héél wat), maar ze zitten echt in de weg als je een tubetje of potje terug wilt in de verpakking steken.

Gepost door: magda | 04-12-14

Fluwijn heeft hier wel ergens gelijk Magda...

en als je ze wel leest,lijkt de remedie soms erger dan de kwaal..

de gebruiksaanwijzingen krijg je wel in een goot aantal talen, maar om ze te lezen moet je soms en vergrootglas bij halen

prettige dag gwenst

Gepost door: willy | 04-12-14

Reageren op dit commentaar

@Willy, ik maak er een gewoonte van om de eerste dagen dat ik een medicament gebruik de bijsluiter niet te lezen. Dan ben ik niet beïnvloed. Maar soms moet je die kleine lettertjes niet eens lezen om te voelen wat de bijwerkingen zijn. Ik heb een groot exemplaar van een vergrootglas klaargelegd om nieuwe producten in de huishouding te lezen alvorens gebruik .

Gepost door: magda | 04-12-14

een ramp om de bijsluiters te lezen, niet dat daar veel goeds te lezen is, want wat je allemaal kan krijgen van medicatie te nemen, meer dan waar het goed voor is

Gepost door: fotorantje | 05-12-14

Reageren op dit commentaar

@Antje ,het ergste vind ik dat mijn krant bepaalde kleine artikeltjes in een lettertype schrijft waarbij de lettertjes erg klein zijn en de kleur naar het grijze neigt. Ik kan het moeilijk lezen en met mij nog veel anderen( gelezen op de reacties)

Gepost door: magda | 15-12-14

De commentaren zijn gesloten.