08-12-14

Wandeling in Maldegem

 

 

Maldegem is een gemeente in de  Provincie Oostvlaanderen palend aan de Provincie West Vlaanderen en  aan Sluis( Nl). Maldegem zelf telt ongeveer 16.000 inwoners.

maldegem1.JPG

maldegem2.JPG

maldegem3.JPG

Allemaal woningen die de vroegere rijkdom van Maldegem tonen. Heel veel woningen staan nu leeg en geraken vervallen. Het eens zo drukke centrum van Maldegem met mooie buurtwinkels is  ingeslapen. Het winkelcentrum ligt nu langs de grote baan  Maldegem-Eeklo.

maldegem4.JPG

Tot voor kort was hier de Politie gevestigd.

maldegem6.JPG

Stadhuis van Maldegem is gebouwd naar het model van St Niklaas en Knokke en ingehuldigd in 1909

stadhuis knokke.png

stadhuis  van Knokke

maldegem7.JPG

Bij de ingang van het stadhuis staat een vers van een lied.

maldegem8.JPG

Salomon van Maldeghem, die in 1096 aan een kruisvaart deelnam en stamvader is van de heren van Maldeghem, kreeg een standbeeld vòòr het stadhuis.

maldegem10.JPG

De Eede of Ee was een rivier die van Maldegem via Aardenburg naar het Zwin liep. In 1813 werd de Ee definitief afgesloten en verloor Aardenburg zijn haven. Nu rest er enkel een beek die voornamelijk in Maldegem onder de naam Ede gekend is. De Ede was overwelfd maar nu terug opengelegd. Deze foto is genomen aan de achterzijde van het stadhuis en gelegen achter het muurtje bij het nieuwe gebouw (dat nu als administratief centrum van de gemeente dienst doet.)

maldegem9.JPG

morgen wandelen we verder...

19:18 Gepost in wandelen | Commentaren (16) | Tags: nicht, wandelen, maldegem. |

Commentaren

Het gebeurt dus vaker.. dat stadhuizen een ander als voorbeeld hadden.. zoals dat stadhuis in Tongeren dat op dat van Luik leek, zoals ik een paar weken geleden zag. Vind dit wel heel mooi met zo'n toren vooraan.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 08-12-14

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, ik ben al zo dikwijls in Maldegem geweest ,vroeger tenminste nu wel veel minder omdat er niet veel familie nog woont. Het was me nooit opgevallen ,deze keer wel en dan ben ik gaan zoeken op internet en wat ik vermoedde werd daar bevestigd. Zo zie je maar dat een mens zijn hele leven lang bijleert!

Gepost door: magda | 10-12-14

Ook in een ingeslapen stadje, zoals Maldegem, valt er altijd iets te zien, Magda, als je er met een belangstellend oog naar kijkt. Het stadhuis van Maldegem en Knokke lijken wel tweelingzussen.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 09-12-14

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn ,ik ben vroeger zo dikwijls in Maldegem geweest en ik heb er nooit bij stil gestaan dat die twee stadhuizen zo op mekaar geleken. Het komt ook wel omdat dit gebouw nu meer vrij staat na de herinrichting van het plein en afbraak van gebouwen. Och Maldegem heeft een rijke geschiedenis maar hier zou me dat te ver leiden. Het interesseert me omdat familie er woonde en nog woont en omdat mijn moeder van het nabije Middelburg(B) afkomstig was. (nu een fusie gemeente van Maldegem)

Gepost door: magda | 10-12-14

Nog een geluk dat je vermeldt dat het Salomon van Maldeghem betreft, want ik zou hem zeker niet herkend hebben … hahahaha!

Gepost door: Benjamín | 09-12-14

Reageren op dit commentaar

@Benjamin ,om de waarheid te schrijven ik dacht dat het Godfried van Bouillon was. Welke reden zou die gehad hebben om hier de held te komen uithangen ? Dus ben ik op zoek gegaan. Neen niet rond dat standbeeld want daar was niks van plakkaatjes of uitleg te vinden en mijn nicht wist het ook al niet.
Uitkomst is dan internet hé!!

Gepost door: magda | 10-12-14

Dat liedje ken ik....zo ongeveer. De tekst op die steen + dat wuf dat zat en spon, gielegon, dat wuf dat zat en spon. Al op een houten wieleke, wiele, wiele, wiele, wiele, wieleke. Al op een houten wieleke, daar was geen draaiing aan. Verder weet ik het niet meer :-)

Gepost door: bea | 09-12-14

Reageren op dit commentaar

@Bea dat verband had ik nu niet gelegd, hahaha, inderdaad zo zal het wel klinken

Gepost door: magda | 10-12-14

Zoals in zo veel steden .... Meer en meer slapend jammer

Gepost door: merel | 09-12-14

Reageren op dit commentaar

@Merel, doet vreemd aan als je die gemeente hebt gekend als een bruisend en levendig centrum.

Gepost door: magda | 10-12-14

effectief opvallend gelijkaardige stadhuizen..

(of moet ik hier gemeentehuis zeggen )..

ik ben benieuwd wat Maldegem nog meer te bieden heeft...

groeten

Gepost door: willy | 09-12-14

Reageren op dit commentaar

@Willy , officieel moet het zijn gemeentehuis. Ik geraak daar nooit aan uit en volg hetgeen de mensen van deze stad/ gemeente zelf zeggen.

Gepost door: magda | 10-12-14

héé dat liedje heb ik als kind vaak gezongen :-D

Gepost door: fotorantje | 09-12-14

Reageren op dit commentaar

@Antje ,jij kent dat liedje ook !

Gepost door: magda | 10-12-14

@Pedaalduwer, hartelijk dank voor de link. Ik zal de tekst hier al plaatsen!


Refrein: Al onder de weg van Maldegem, Malle, malle, malle, malle, Maldegem, Al onder de weg van Maldegem, daar zat een wuf en spon.

1. Dat wuf dat zat en spon, gielegon, dat wuf dat zat en spon: al op een houten wieleke, wiele, wiele, wiele, wiele, wieleke. Al op een houten wieleke, daar was geen draaiing aan. (2X)

2. Dat wuf had een schapraai, gielegaai, dat wuf had een schapraai: van boven zet z’haar boterken, bobo, bobo, bobo, bobo, boterken. Van boven zet z’haar boterken, van onder hare kaas. (2X)

3. Dat wuf dat ging op zee, gielegee, dat wuf dat ging op zee: al op een houten lepelke, le- le- le- le- le- le- le- le- lepelken. Al op een houten lepelke, daar was geen steelken aan. (2X)

4. Dat wuf verdronk in zee, gielegee, dat wuf verdronk in zee. Al in dat diepe waterke, wawa, wawa, wawa, wawa, waterke. Al in dat diepe waterke, daar was geen doen meer aan. (2X)

Gepost door: magda | 11-12-14

De commentaren zijn gesloten.