09-12-14

Wandelen in Maldegem( vervolg)

 

kasteeltje.JPG

De laatste bewoner van dit kasteeltje ,Victor De Lille, heeft in zijn tijd een grote invloed gehad op het reilen en zeilen in Maldegem.
Een beknopt overzicht van zijn rijk gevulde leven :
In 1887 werd hij ontvanger van de gemeente Maldegem. In 1914 werd De Lille door de Duitsers gevangengenomen en opgesloten in een kamp in Westfalen. In 1916 kwam hij vrij en werd uitgewezen naar Zwitserland. Hij profiteerde ervan om aan de universiteit van Genève een kandidatuur in de rechten te behalen.
Van 1929 tot 1932 zetelde hij in de kamer van volksvertegenwoordigers.

Victor De Lille was drukker-uitgever en schrijver, hij nam het initiatief voor het publiceren van goedkope boeken (vroegtijdige 'pockets'), onder de reeksnaam Duimpjesuitgaven. Onder de invloed van Stijn Streuvels werden de boekjes stilaan verzorgder. In deze reeks debuteerde Stijn Streuvels zelf met Lenteleven (1899) en verscheen ook zijn eerste geïllustreerde Reinaertbewerking (1909) met illustraties van Gustave van de Woestijne.( bron internet)

kasteeltje1.JPG

kasteeltje2.jpg

kasteeltje4.JPG

kasteeltje3.jpg

De eeuwenoude Gingko Biloba boom met daaronder een Maria beeld . De takken van deze boom verbergen bijna de hele gevel van het kasteeltje .

 

oud stadhuis.JPG

Het oude Stadhuis

 

wandelen,nicht,maldegem

 

Nu is er het toerisme bureau gehuisvest. In de hoek achter een ijzeren hek staat een beeld van een plassend kind. Dit beeld werd in 1977 gevonden bij opgravingen in het centrum van Maldegem . Er is een legende aan verbonden over een baby die troonopvolger moest worden.

 

wandelen,nicht,maldegem

Zoals in veel gemeenten is ook hier een gedenksteen voor de gesneuvelden in de tweede Wereldoorlog.
Bij zware bombardementen in de streek zijn op het einde van wereldoorlogII veel burger slachtoffers gevallen. Ook in de familie van mijn moeder : Haar ouders en twee kinderen van haar zuster.

 

Toen wandelden we naar de Sint Barbarakerk . Ik had nog vage herinneringen aan deze kerk omdat ik als kind met tante Regina en nonkel Clément op zondag mee ging naar de mis. Ze gingen uitzonderlijk eens naar Maldegem naar de mis want hun kerk was in Aardenburg (nl). Ik herinnerde me dat deze kerk ingesloten lag  tussen huizen en er rondom veel groen was en een wandelpad.

 

barbarakerk.JPG

Deze foto werd bij valavond gemaakt en toen mijn nicht en ik langs een smal weggetje bij de kerk kwamen was de duisternis zo vlug ingevallen dat ik geen foto's meer kon nemen. Ik ga zeker nog eens terug want ik wil de kapelletjes errond eens met daglicht zien.
De Kerk ligt tussen de huizen en je kan er letterlijk van alle kanten naar toe wandelen. Rond de kerk is een wandelpad en staan  kapelletjes  te midden van groen , struiken , bomen .

barbarakerk1.JPG

Toen was het avond en ben ik terug naar huis gereden.

19:45 Gepost in wandelen | Commentaren (10) | Tags: wandelen, nicht, maldegem |

Commentaren

mooi kasteeltje
de werknemers van de vzw zitten daar prachtig

Gepost door: fotorantje | 09-12-14

Reageren op dit commentaar

@Antje , het gebouw is mooi bewaard maar het gebouw en de tuin stralen een tristesse uit , het ziet er helemaal niet uitnodigend uit. 't Zal wel aan mij liggen of aan de kleurloze dag.

Gepost door: magda | 10-12-14

Het is inderdaad jammer dat de winkels uit het centrum wegtrekken, gaan shoppen langs een grote baan heeft niet zoveel charme als het kuieren door straten, maar het zal de tijdsgeest zijn waarschijnlijk. Was vroeger alles beter ? Weet het niet maar af en toe komt die verzuchting toch boven.

Gepost door: Mieke | 10-12-14

Reageren op dit commentaar

@Mieke ik weet niet of het vroeger beter was, maar in elk geval was het een levendig stadje met veel winkels. Er was ook een bekende( of moet ik zeggen beroemde ) fotograaf waar iedereen die iets te vieren had een foto liet maken. Zo van die statige foto's naast een tafeltje met een bloempot op of je moest een paar handschoenen in je hand houden en de mannen in hoed in de hand, hahaha! Nu is het er erg stil en veel winkels zijn al lang verdwenen en deze die nog overbleven staan nu leeg. Het circulatieplan met éénrichting straten heeft er ook niet veel deugd aan gedaan. Je wist geen blijf met je auto.

Gepost door: magda | 10-12-14

Dat oude stadhuisje vind ik ook schitterend.. het klaverblad met franse lelies boven de ramen, wat ook een kenmerk is van de zogenaamde Dordtse gevels, zie je hier dus ook op terug!
Mooie stadswandeling hoor!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 10-12-14

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, voor mij was het een beetje memory lane. Er is wel veel veranderd maar straten kun je niet verleggen hé. Mijn nicht wist nog veel te vertellen van vroeger en de rest zocht ik op . Het is een stadje met een rijke geschiedenis maar ja dat kun je in een blog niet allemaal vertellen.

Gepost door: magda | 10-12-14

het kasteeltje en het oude stadhuisje spreken we wel aan Magda ...


prettige dag

Gepost door: willy | 10-12-14

Reageren op dit commentaar

@Willy, er is nog veel geschiedenis te vinden in Maldegem zoals mevr Courtmans-Berchmans, een Vlaamse schrijfster van poëzie, toneel, en vooral van sociaal bewogen novellen en romans. In de streek werd ze veel gelezen . Ik heb nog boeken van haar gezien en mijn moeder heeft romans van haar gelezen.

Gepost door: magda | 10-12-14

Ik vind dat kasteeltje er nogal spookachtig uitzien. Maar dat zal wel aan mij liggen.
Mooie wandeling heb je gedaan in Maldegem, Magda.

Gepost door: Fluwijn | 11-12-14

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn , ik schreef het al bij Fotorantje dat het gebouw een soort tristesse uitstraalt .Ja je mag gerust zeggen een beetje spookachtig. Als je daar moet werken zou ik elke dag uitkijken of er iets of iemand vanachter die boom springt ! Mijn nicht durfde niet eens meegaan tot aan de voordeur :-)

Gepost door: magda | 11-12-14

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.