23-12-14

Het was de finale van het jaar!

 

kerst.jpg

Het familiekerstfeest is altijd het orgelpunt van het jaar. Ook dit jaar was het zo. Ik vind het iedere keer opnieuw fantastisch dat iedereen er kan en wil bij zijn. Hulp heb ik dit jaar vooral van dochterlief gehad zodat ik niet met tafels en stoelen moest sleuren.  Zij zorgde ook voor de aperitiefhapjes zondagvoormiddag.Andere jaren kwam ook Elsbeth helpen. Dit jaar niet . Ze is in blijde verwachting en in maart zal ik overgrootmoeder worden ! Een mooi vooruitzicht! Ik heb het gevoel dat het allemaal zo dicht bijeen ligt: zelf kleine kinderen hebben, die de deur uitgaan en met hun kinderen naar oma komen en nu is er al een nieuwe generatie op komst...

Zondagmiddag arriveerden kinderen en kleinkinderen de een na de andere en 's avonds rond 22 uur trokken de laatsten de deur achter zich dicht. Het was goed geweest en héél gezellig. Neen ik bleef niet achter in een leeg huis want de twee jongens bleven voor een paar dagen bij oma ...

Het menu opende met een massa koude en warme hapjes, gevolgd door mijn vermaarde (ahum)pompoensoep die te oordelen hoe de soeppot minderde erg gesmaakt werd.

De kalkoen bedekt met spekreepjes en gevuld met appelblokjes die geweekt waren in de calvados was overheerlijk en de côte à l' os was zo zacht als boter. Als begeleiding  héél fijne frieten en kroketten en een keuze van groenten. Maar om de tafel niet te overladen met schotels stelden de kinderen voor om alles in de keuken te laten staan en iedereen moest zijn bord daar maar vol  scheppen en/of bij vullen. Een héél goed idee want de living bood wel plaats aan 15 mensen, maar veel manoeuvreerruimte was er niet over. Tenslotte waren we toch familie ondereen en het scheelde ook een flink stuk in het afruimen.

De "kerstbûches" zijn hier een aantal jaren afgeschreven geweest, maar dit jaar wilde ik doodgewone kerststronken met slagroom èn crème au beurre. Als extraatje nog een amandeltaart erbij. Niemand heeft neen gezegd en overschot was er niet.

Ik heb wel foto's genomen maar dat hebben anderen dan van mij overgenomen. Luc en Ingrid hadden ook  twee gaststudenten mee. Een Japans meisje en een Turkse jongen die hier een volledig schooljaar les volgen. Beiden kennen een weinig Engels en leren hier Nederlands. Maar van onze verschillende dialecten zullen ze wel niet veel weggedragen hebben! Ik hoop dat ze van ons Kerstfeest genoten hebben. Het zal toch helemaal anders zijn dan bij hen .

kerst1.jpg

De twee gaststudenten:
Tanay uit Turkije en  Narumi uit Japan.

kerst2.jpg

Gisteren was het een beetje poets- en opruimdag. Vòòr de kinderen huiswaarts keren zorgen ze er altijd voor dat de tafels en stoelen weer staan waar ze anders staan en is de keuken opgeruimd en al wat niet in de vaatwas kan is afgewassen. Veel handen maken het werk licht! Maar toch moest er nog veel terug op zijn plaats gezet worden. Bijvoorbeeld had ik het hoekje met de bloempotten ontruimd om meer ruimte te hebben en stonden de zetels helemaal anders opgesteld.

Eten hoefde ik niet klaar te maken, er was genoeg over  en om uit te rusten van de drukke dag genoten we met ons drietjes van een Kerstfilm. Toen het schemerig werd stapten we in de auto en zijn we in de deelgemeenten gaan zoeken naar kerststallen en kerstverlichting. De kleinste deelgemeente was het mooist verlicht en de ah's en oh's klonken uit onze mond. We waren alle drie gewapend met een camera ( het nikonnetje,het canonnetje en de Nikon). We wilden zeker zijn dat er toch wat mooie foto's tussen staken. Het was in elk geval geen lachertje met het stormweer dat er toen woedde.
Morgen vertel ik er meer over.

 

 

22:58 Gepost in Kerst | Commentaren (8) | Tags: kerst, familiefeest |

Commentaren

zo gezellig Magda
en jij wordt de kwikste overgrootmoeder ooit volgens mij

Gepost door: fotorantje | 23-12-14

Reageren op dit commentaar

Een kerstfeest zoals het hoort, gezellig met familie.
Proficiat Magda, het is zoals Fotorantje zegt: je wordt een kwieke overgrootmoeder! Wat een mooi nieuws, felicitaties voor uw kleindochter! Haar kindje zal in een fantastische familie terechtkomen.

Gepost door: bea | 24-12-14

Reageren op dit commentaar

Dat zag er weer heel erg gezellig en ook superlekker uit allemaal! En gelukkig was er genoeg.. nu Elsbeth voor twee moet eten hè! haha! mijn gelukwensen aan haar!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 24-12-14

Reageren op dit commentaar

prachtige collages van dit familiefeest Magda...

maar er gezellige kerstdagen van

Gepost door: willy | 24-12-14

Reageren op dit commentaar

Het moet weer heerlijk geweest zijn om je geliefden zo om je heen te hebben, daar gaat niets boven, en dan voor het eerst overgrootmoeder worden, dat is wel heel bijzonder, en echt een 'n mooie afsluiter voor 2014 Magda.
Verder nog fijne eindejaarsdagen gewenst.

Gepost door: greta | 24-12-14

Reageren op dit commentaar

Eten voor 2 lukt wel, hoewel dat niet nodig is. :-)

Jullie hebben zeker gelijk! Oma zal een kwieke overgrootoma zijn!!

Meer nieuws over het kleintje volgt in maart.......

Gepost door: Elsjeuh | 25-12-14

Reageren op dit commentaar

Het zag er super lekker uit hoor Magda, het water komt me in de mond. Het was zo te zien ook gezelligheid troef.

Gepost door: Mieke | 29-12-14

Reageren op dit commentaar

@ Ja het was weer een Kerstfeest om in het hart te sluiten!!

Gepost door: magda | 29-12-14

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.