03-02-15

Het begint...

...te kriebelen om in de tuin te werken. Het zonnetje zat en ik heb een klein stukje onder de Catalpa opgeruimd. Het stelt niet veel voor maar het ligt er na verwijderen van al de takjes, takken en bladeren toch wat properder bij.

catalpa.JPG

Aan een tak in de Catalpa hangt een slinger met zaadjes en vetbolletjes.
Gretig bezocht door allerlei vogels.

catalpa1.JPG

Toen ik zaterdagnamiddag thuis kwam van mijn solden boodschappen, waren twee mannen de kleine krulwilg in stukken aan het zagen. De boom was al een tijdje terug afgezaagd door de zoon en het hout was beloofd aan een buurman een paar huizen verder. Hij had een vriend die het hout zou komen ophalen.
Zij hadden die zaterdag uitgekozen omdat het in de voormiddag zonnig weer was, maar dat was het niet meer in de namiddag. In de gietende regen, hagel en lichte sneeuwbuien zaagden ze de boom in stukken.
Beiden hadden leren jekkers aan maar ik vond het toch wat gevaarlijk met die kettingzaag. Gelukkig hield het na een tijdje op want ik zou zelf de stekker uitgetrokken hebben !

Ze laadden de blokken op een aanhangwagen. Ik vroeg de man of hij nog hout wilde en zo ja dat hij gerust de grotere krulwilg opzij van het huis ook mocht hebben maar dat hij die zelf moest afzagen. Dat leek geen probleem voor hem en in een half uurtje stond er geen boom meer en zaagden beide mannen die ook in grote blokken.

Doet nu raar met twee krulwilgen die weg zijn en de open ruimte die er ontstaan is. Maar het was noodzakelijk . De kleine krulwilg groeide zo razendsnel dat ik elk jaar de lange slierten meerdere keren moest bijknippen anders kregen de wandelaars ze in hun gezicht en de grote krulwilg is zo uitgegroeid dat bij winderig weer de takken tegen de dakpannen aanzwieren.

Ik heb nog twee grote treurwilgen, daar mag niemand aankomen!

 

tuin6.JPG

Wil iemand krultakken om straks een paasboom te zetten ? Gratis af te halen!!
(Die heeft buurman niet meegenomen.)

tuin3.jpg

tuin5.jpg

 

tuin4.jpg

De kleine krulwilg een paar jaar terug; Hij was pas gesnoeid. Toen was hij op zijn mooist.

boom.jpg

 

19:28 Gepost in tuin | Commentaren (16) | Tags: tuin, werken, snoeien, krulwilg |

Commentaren

Krulwilgen daar kan ik over meepraten Magda. Hier staat er enkel nog één in het bos.
Hier groeiden die zo'n 3-4 meter per jaar, en voor je het weet heb je een reus!
Voor die takken met Pasen durven ze hier wel enkele euro's vragen in tuincentrums.
Hier ook is de treurwilg 'heilig' verklaard, daar komt enkel 'n boomverzorger aan, want het is het hele decor van het zijstuk van mijn tuin naast mijn huis. Die moet hier ook kost wat kost blijven. Hij werd geplant volgens de vorige eigenaars in 1976.
Als er zo'n behaaglijke zonnetje schijnt moet je profiteren om een eerste voorjaarswerkjes aan te pakken. Maar voor de rest is het wel vroeg, nog teveel kans op erge vorst.
Veel tuinplezier, ja hier schijnt eindelijk de zon!

Gepost door: greta | 04-02-15

Reageren op dit commentaar

@Greta, ik woon hier nu 45 jaar en die twee treurwilgen zijn kort na onze intrek hier geplant! Dus ook al een behoorlijk aantal jaartjes. Om de vijf jaar worden die kaal gezet en dan groeien ze terug en krijgen "kleine knipbeurten" De krulwilgen daarentegen die groeien als gek .Vroeger hield opa dat bij ,later Michel . Maar ze groeien tegenwoordig zo vlug dat ik elk jaar de lange slingers een paar keer moet bijknippen en om de twee jaar al flink moet snoeien. Het kleine krulwilgje( op de onderste foto) is ook al 20 jaar oud en ik kon de stam met beide armen niet meer omvatten. Die staat ook wat te dicht bij het voetpad ,dus met pijn in het hart laten afzagen.
Het was nog geen voorjaarskuis hoor ,enkel dat hoekje wat opruimen.Er lagen zoveel grote catalpa bladeren en takken die uit de kruin van de catalpa gevallen waren . Nu is dat hoekje een stuk properder!

Gepost door: magda | 04-02-15

Als bomen sneuvelen vind ik dat altijd diep treurig, dus trek ik me nu even terug om een potje te grienen.
... ...
Zo! En nu weer fluks aan de slag.

Gepost door: Benjamín | 04-02-15

Reageren op dit commentaar

@Benjamin ,om eerlijk te zijn vind ik het ook erg dat die bomen hier nu weg zijn. Vier bomen in twee jaar tijd. Het is hier precies een kaalslag. Maar het was nodig : te groot en te omvangrijk. Jammer dat mijn huis niet op een véééél groter stuk grond gebouwd is...

Gepost door: magda | 04-02-15

Van die krultakken heb ik er ieder jaar ook in overvloed, Magda. De man heeft in elk geval prima brandhout mee naar huis.
De lente begint stillekes aan ook bij mij te kriebelen.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 04-02-15

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn, ik maak allang de haard niet meer aan, er staat een zibro kamin in om in voor en najaar 's avonds wat bij te verwarmen. Ja als de zon zit en de wind is wat gaan liggen dan krijgt een mens al goesting om wat te peuteren in de tuin ,hoewel het in feite nog te koud is om veel te doen.

Gepost door: magda | 04-02-15

Hey? schreef jij bij míjn tuinpostje niet dat het nog veel te vroeg was? :-P :-)
Die takken.. ja, die had je kunnen verkopen met pasen, maar dat is zéker nog te vroeg dus.
Maar voor mensen die graag een krulhazelaar in hun tuin willen.. zo'n tak wortelt heel gemakkelijk in een pot water hè..! :-)
Groetjess!

Gepost door: mizzD | 04-02-15

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, ja dat komt door jou, :-). ik kreeg ineens ook goesting om wat te doen in de tuin. Het is in feite nog te vroeg en veel te koud om aan echte tuinwerken te beginnen. In dat hoekje heb ik de grote afgevallen bladeren en veel takken van de Catalpa verwijderd en dan ziet het er ineens toch veel netter uit.
Inderdaad ,wilgen wortelen heel gemakkelijk als je takken in het water zet! Die grote krulwilg opzij van het huis die nu is afgezaagd kwam van een geworteld takje !!

Gepost door: magda | 04-02-15

toch een ganse karwei Magda...

en krultakken rond Pasen, kan geen probleem zijn voor jou..

groeten

Gepost door: willy | 04-02-15

Reageren op dit commentaar

@Willy, die twee mannen hebben dat karwei op korte tijd gedaan gekregen. Ik stond er zelf versteld van. Ik heb niet eens afscheid van de boom kunnen nemen ;-)
Ik zal zeker een hoop takken kunnen uitdelen , doe ik in feite elk jaar al. Deze keer zijn het wel mooie rechte takken en daar vragen ze toch al een aardige duit voor op de markt.

Gepost door: magda | 04-02-15

Ik vind dat ongelooflijk mooie bomen maar ze groeien inderdaad terwijl je erop staat te kijken. Leuk toch dat de buurman ze heeft meegenomen, zo ben jij er vanaf en heeft de buurman brandhout. Die takken vind ik ook altijd heel passend met Pasen, je kan ze zo mooi versieren. Ga ervoor Magda

Gepost door: Mieke | 04-02-15

Reageren op dit commentaar

@Mieke, dat was nu eens iets met gesloten portemonnee. Ik blij( snif snif) dat de boom weg is en de man blij( ha ha) dat hij gratis brandhout heeft! Nu liggen er nog genoeg takken om mensen blij te maken tegen Pasen. Of als er iemand een tak wil om te laten wortelen en zo een eigen krulwilg te kweken.

Gepost door: magda | 04-02-15

Reageren op dit commentaar

Zalig, zo een tuin!
Wij kunnen nog meer dan een maand wachten met ons dakterras. Dan zal het bij mij ook wel kriebelen om de 80 potten te verzorgen.

Gepost door: Gidsjoris | 04-02-15

Reageren op dit commentaar

@Gidsjoris, ik ben dol op mijn tuin maar om er al echt in te werken is het te vroeg en te koud. Een beetje takken en losse bladeren wegdoen kan nog maar het bladerdek weghalen is niet aan te raden want de plantjes zitten er beschermd onder en het kan best nog hard gaan vriezen.

Gepost door: magda | 04-02-15

het begint dus al een klein beetje te kriebelen daar bij jou in het tuintje

Gepost door: merel | 04-02-15

Reageren op dit commentaar

@Merel, ik heb er echt al zin in maar veel valt er nog niet te doen behalve wat rommel verwijderen die de stormwinden hebben achtergelaten en de afgebroken kleine takken van de bomen en struiken. Daarbij blijf ik voorzichtig want de ontsteking van een paar ruggenwervels is bijlange nog niet volledig genezen.

Gepost door: magda | 04-02-15

De commentaren zijn gesloten.