21-02-15

recepten

Ik ben tijdens mijn verplicht binnenblijven bezig geweest met opruimen. Ongelooflijk wat een mens muts.pngallemaal verzamel. Jarenlang heb ik  onder andere mappen gevuld met recepten die ik ooit eens zou klaarmaken. Gezien opa -sedert hij niet meer ging werken- thuis voor kok speelde, heb ik veel van die recepten  nooit klaargemaakt.
Het heeft ook geen zin om al die recepten te bewaren. De pc vindt al veel vlugger een bepaald recept dan ik het kan vinden in die mappen. Een grote kartonnen doos heb ik gevuld om naar het recyclagepark te voeren.

Maar ik heb  wel veel recepten van taarten, koekjes, en andere zoetigheden bewaard en zeker deze die ik al eens zelf gemaakt heb. Ik vond ook een oud  handgeschreven en beduimeld receptenboekje terug . Ik denk niet dat het van mijn moeder komt, wellicht van haar moeder. En volgens ik de recepten lees  ken ik bepaalde ingrediënten niet eens.

imagesYK83SIB2.jpg Mijn moeder kon héél goed koken, maar dat deed zij uit de losse pols. Afwegen zat er niet in bij haar, alleen als zij advocaat maakte moesten de ingrediënten kloppen. Dat deed ze au bain marie  en dan mocht ik met een houten lepel blijven roeren in het mengsel van eieren, suiker en jenever tot het als een lint van de lepel liep. Dan kwam ze aangerend en nam het van mij over. Zij wist precies wanneer die kom uit het warme water moest gehaald worden. Elk jaar tegen de kerst en nieuwjaarsdagen maakte ze liters advocaat . De hele familie was er dol op.
Zij had likeurglaasjes en dan kreeg je een glaasje advocaat samen met een boudoirkoekje. Zij haalde  de kleine lepeltjes uit de lade die enkel en alleen daarvoor gebruikt werden.
Het is mij nooit goed gelukt om op haar wijze advocaat te maken. Altijd te lopend, of te dik en soms versuikerd. Opa kon die ook goed maken maar op koude wijze ( te lang om uit te leggen). De smaak was goed maar het was toch nooit zo smeuïg als die van mijn moeder. Eerstdaags probeer ik eens met een halve liter jenever.

Morgen ga ik een fruittaart maken ! Ik heb het recept al klaar gelegd!

21:22 Gepost in Vrije tijd | Commentaren (10) | Tags: recepten, taart |

Commentaren

Magda voor ons is de Advokaat van Filliers van Deinze echt de beste. Heb al andere merken gekocht, maar hij is en blijft echt super.
In Colruyt koop ik hem in 'n glazen pot, lijkt wel 'n bokaal met 'n gummi tussen waar mijn moeder vroeger gebruikte om haar groenten te steriliseren.
Dat gaat 'n culinaire uitdaging worden voor je , en ik hoop dat je het lukt.
Mensen uit de streek van Deinze die hier komen lezen kennen hem wel.
Groetjessssss

Gepost door: greta | 22-02-15

Reageren op dit commentaar

@Greta, ja de advocaat van Filliers is lekker, ik heb die ook al gekocht. Toch ga ik het morgen eens zelf proberen. Vandaag bakte ik een taart voor de dochter die kwam eten en voor de eigenaar van de tuin waar ik vroeger op tuinierde die op de koffie kwam.

Gepost door: magda | 22-02-15

Wordt weer smullen bij jouw Magda, lekkere taart gaat er altijd in en vooral als ze dan nog zelf gemaakt is, nog altijd iets beter dan bij de bakker op de hoek.
Inderdaad een mens verzamelt nogal wat, dingen waar je geen afscheid van kan nemen of waarvan je denkt die zeker nog eens te kunnen gebruiken (zucht). Wij maken er de laatste jaren toch een gewoonte van om 2x/jaar naar het containerpark en kringloopwinkel te gaan.

Gepost door: Mieke | 22-02-15

Reageren op dit commentaar

@Mieke, zelf gebakken taart is toch dat tikkeltje attentie méér voor je bezoek en het ruikt nog lekker in huis op de koop toe. In elk geval blijft er al niet veel meer van over.

Ik ben nog bezig met opruimen en deze keer in mijn kleerkast! :-)

Gepost door: magda | 22-02-15

als je te veel advocaat hebt, wil ik komen helpen Magda..

ik zie datje net als ik een bewonderaar uit Parijs hebt..

jij een slotenmaker, ik een elektricien

niet aanklikken zou ik zeggen..

fijne zondagavond

Gepost door: willy | 22-02-15

Reageren op dit commentaar

@Willy het is al drie dagen na elkaar. Ik heb die fransman al tweemaal geblokkeerd en verwijderd. Ik ben zo dom geweest om toch eens te klikken en kwam gewoon op google. Ik hoop maar dat het geen gevolgen heeft!

Gepost door: magda | 22-02-15

Hmm, heerlijk!
Ik zou ook eens moeten kijken om mijn recepten allemaal te sorteren..

Gepost door: cuisine celine | 22-02-15

Reageren op dit commentaar

@Celine ,dat was een geknipt werkje om te doen terwijl ik toch niet naar buiten mocht!
Vandaag bakte ik een fruittaart ( in feite meer een clafoutis met verschillende vruchten)'t Was lekker en er is juist genoeg over voor de kleindochter en de zoon die morgenmiddag komen eten.

Gepost door: magda | 22-02-15

Ik lees dat vaker op de blogs ( bij annie in het rvt ook bijv.).. dat er zelf advocaat gemaakt wordt. Ik ken alleen advocaat uit een flesje hehe.. omdat m'n moeder dat wel lekker vond. Zoiets zelf te maken zou niet in m'n hoofd opkomen hoor. Maar táárt.. ja, dat bak ik ook wel graag! :-)

Die spammers, dat zal wel weer overgaan hoop ik.. zolang er maar niet teveel mensen op klikken, gaat de lol daar wel vanaf voor die lui.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 22-02-15

Reageren op dit commentaar

@mizzy, ik hoop het dat die spammers het opgeven. Je weet in feite maar nooit of ze kwade bedoelingen hebben.

Het recept van mijn moeder is nochtans niet ingewikkeld , maar je moet op het juiste moment het mengsel uit de bainmarie halen en onmiddellijk laten afkoelen. En dat laatste is het grootste probleem. Ik denk er iets op gevonden te hebben. Dus wordt dat morgen uitgeprobeerd.

Gepost door: magda | 22-02-15

De commentaren zijn gesloten.