03-04-15

Vakantiepleinwerking

Een tijdje terug had ik echt geen tijd om te bloggen . De reden was de volgende: Op FB is er een pagina  getiteld "De dag van toen in Knokke-Heist ". Deze openbare groep telt heden meer dan 3500 leden. Hierop worden foto's van vroeger en nu geplaatst van gebouwen, personen en gebeurtenissen.

Je ziet hoe Knokke-Heist met de jaren is veranderd. Hoe mooie oude gebouwen werden afgebroken om er moderne (= lelijke) flatgebouwen neer te planten. Hoe veel groen is moeten wijken voor bakstenen. Je ziet hoe de mensen vroeger leefden, werkten en hun vrije tijd invulden. 

Dikwijls wist ik niet meer dat daar een ijzerwinkel was of een hoedenwinkel, een brouwerij of kolenhandel .
Ik plaatste er ook eens een paar foto's op van twee gouden bruiloften die in onze straat werden gevierd met praalbogen en al de buren rond de jubilarissen . De buren hadden geld bijeen verzameld voor een geschenk. Of ook foto's van mijn wandelingen in Knokke-Heist.

Er worden ook veel foto's geplaatst van allerlei gebeurtenissen in de loop der jaren. In het kader van de herdenkingen van de 1ste Wereldoorlog worden nu foto's geplaatst hoe de oorlog in onze gemeente beleefd werd . Ook heden zijn nog veel restanten van bunkers terug te vinden zelfs in de duinen tegen het Zwin.

Zelf heb ik ook veel foto's van vroeger en op een dag besloot ik foto's te plaatsen over de tijd dat ik monitrice was op het Vakantieplein van de gemeente. Ik heb dat twee jaar gedaan gedurende de twee zomermaanden. Ik heb er honderden reacties en vragen op gekregen. Mijn avonden waren gevuld ! Tot heden  krijg ik af en toe nog eens een reactie.
Ik was zelf pas 18 jaar oud en ik had in die tijd de verantwoordelijkheid over de meisjes tussen 10 en 12 jaar. Oudere kinderen mochten tijdens de zomermaanden niet meer komen. Eigenlijk jammer want toen was er behalve 14 dagen met de mutualiteit op vakantie gaan weinig anders voor de kinderen wier ouders voor het merendeel in de horeca werkten. Het waren wel de jaren '60 maar de financiële mogelijkheden waren bij veel mensen nog beperkt. Wij waren met een viertal monitrices en we deden al wat we konden om al deze kinderen een fijne vakantie te bezorgen.

Ik heb dit eerder al eens verteld nl in 2007 en er toen ook foto's bij geplaatst. Ga gerust eens lezen op deze pagina door op klik te drukken.   (klik) 

De twee  onderstaande foto's heb ik in 2007 niet geplaatst nl die van de strandspelen ingericht door het Gemeentebestuur van Knokke-Heist. Alle kinderen kregen een prijs ofwel een bonnetje voor een ijsje aan de ijskar op de zeedijk of als er al eens een sponsor was kregen ze speelgoed.

strandspelen.jpg

strandspelen1.jpg

 
 

18:31 Gepost in herinneringen | Commentaren (14) | Tags: vakantieplein, monitrice |

Commentaren

Hier bij ons bestaat ook zo een Facebook groep
Moet fijn geweest zijn zo als moni tijdens de vakantie dan hadden de kinderen toch nog een beetje verzet

Gepost door: merel | 03-04-15

Reageren op dit commentaar

@Merel ,ik heb dat met hart en ziel gedaan en beleefde evenveel pret als de kinderen wanneer we weer een of ander plan hadden dat in feite niet mocht van het gemeentebestuur zoals bijvoorbeeld naar de strandspelen gaan of naar het circus of naar Siska. In die tijd mochten we het speelterrein niet verlaten. Steek maar eens twee maanden lang kinderen in een weliswaar mooi- met bomen en gras en zand -maar toch beperk terrein.
Het doet dan ook reuze plezier om al die reacties te lezen en te beantwoorden van nu volwassen mensen die daar tijdens de zomermaanden hebben verbleven. Ze herkenden zich zelf op al de foto's( ik heb op FB een heel album geplaatst) of benoemden anderen van wie ik de naam niet meer wist.

Gepost door: magda | 03-04-15

Helaas hebben wij geen fb. Dan weet nergens van het is wel daar leuk weer herinnering op te halen. Dat moet zeker lang geleden. Leuk dat je foto hebt om te laten zien.

Ik wens jou fijne Paasdagen.
Groetjes Jacqueline & Ferry.

Gepost door: Ferry & Jacqueline | 04-04-15

Reageren op dit commentaar

@Ferry en Jacqueline, ik wens jullie ook fijne Paasdagen toe.

Gepost door: magda | 04-04-15

Ik ben het niet helemaal eens met je bewering dat moderne gebouwen = lelijke gebouwen. Soms is dat het geval, maar lang niet altijd.
Het is wel zo dat het verleden altijd charmanter lijkt dan het heden, omdat ons geheugen van nature geneigd is om zich vooral op goeie herinneringen toe te spitsen.

Gepost door: Benjamín | 04-04-15

Reageren op dit commentaar

@Benjamin ,je hebt gelijk ,ik mocht niet veralgemenen, want er zijn zeker héél mooie moderne gebouwen. Maar toen ik het schreef dacht ik aan de kustlijn met allemaal gelijke hoge appartementsgebouwen en aan de grote zijlanen met ook allemaal identieke gebouwen. Gelukkig komt er verandering in, maar ik vrees dat het nu allemaal de pseudo Normandische stijltoer opgaat en nù wel charmant maar als alle gebouwen in dezelfde stijl worden gebouwd , tja weer geen variatie. Wanneer je dan de oude foto's ziet dan werd er meer aandacht besteed aan het uiterlijke van een woning . Er zijn hier nog weinig huizen met een mooie architectuur overgebleven. Inderdaad we herinneren ons liever het mooie uit het verleden :-)

Gepost door: magda | 04-04-15

In Dordrecht had je de VakantieKinderFeesten.. oftewel het VKF, waar ik van m'n 15e ( je mocht eigenlijk pas met 16 beginnen, maar de hele familieD deed het eerste jaar altijd net of ze een jaartje ouder waren, dus ik ook hehe.. omdat het zo leuk om te doen was) tot aan m'n 21e ( toen ik al 2 jaar werkte) als leidster dagkampen en andere activiteiten (als 'Ratjedoe, een knutsel- en sportfestijn) begeleidde.. ook voor kinderen tot 12 jaar. Gratis eigenlijk.. je kreeg een onkostenvergoeding van 50 gulden per week, wat voor ons al heel wat was. Maar je deed het vooral om de lol.. leuk met een hele ploeg begeleiding met die kinderen een hele dag op een groenterrein en maar spelletjes en vossenjachten doen.. gewoon leuk. Lijkt volgens mij wel een beetje op wat jullie deden.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 04-04-15

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, inderdaad het lijkt wat op hetgeen wij deden. Die vakantiewerkingen bestaan nog altijd maar zijn nu verspreid over de vier deelgemeenten. Ook kinderen van tweede verblijvers of mensen die hier zomerseizoen doen mogen tegen geringe vergoeding ook naar die speelpleinwerking. Ook worden er weken georganiseerd zoals paardenkampen, op de boerderij verblijven, een weekje een sportkamp... maar dat is wel prijzig!
Ik herinner me dat die vakantiejob héél goed werd betaald en dan nam je die lange dagen er graag bij.

Gepost door: magda | 04-04-15

Van onze stad bestaat er ook een dergelijke Facebook pagina. Erg leuk is dat en die oude foto's brengen heel wat herinneringen en nostalgie naar boven.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 04-04-15

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn het is niet alleen leuk om al die foto's van vroeger te zien ,maar er wordt dikwijls een recente foto van dezelfde plaats aan toegevoegd. Zo kun je vergelijken hoer het vroeger was en hoe het er nu uitziet. Ook zijn er veel mensen die je kent die hier iets plaatsen of reageren.

Gepost door: magda | 04-04-15

dat was een succes Magda..

alvast prettige paasdagen gewenst

Gepost door: willy | 04-04-15

Reageren op dit commentaar

@Willy, die twee maanden was het voor alle monitrices volle bak geven met de weinige middelen die we toen hadden. En als ik die honderden reacties lees dan hebben die volwassenen van nu als kind genoten op het vakantieplein .Anders zouden ze er toch niet zoveel herinneringen aan overgehouden hebben.

Gepost door: magda | 04-04-15

Was vroeger alles beter ? Soms denken we het omdat ons geheugen selectief werkt en we vaak enkel de mooiste en leukste herinneringen overhouden.
Ouders die beiden werken, dat was toen nog niet zo evident en de opvang was ook niet echt geregeld. Ik herinner mij nog een vriendinnetje in de straat gehad te hebben waarvan de mama "het seizoen" ging gaan doen in Blankenberge en ik stond daar verstomd over want mijn mama was altijd thuis. Gelukkig kon dat meisje vaak bij mij terecht als we samen van school kwamen.

Gepost door: Mieke | 04-04-15

Reageren op dit commentaar

@Mieke, aan de kust was het de gewoonste zaak van de wereld dat veel vrouwen zes maanden " het seizoen" gingen doen. In het voorjaar werden de hotels grondig gekuist en van de buitenluiken ontdaan. Dan was het hard werken in het hotel zelf zoals in de keuken, de eetzaal ,en de kamers. In september werd het hele hotel weer winterklaar gemaakt en alles werd terug afgesloten tot het voorjaar.
Ook mijn moeder heeft dit 12 jaar lang gedaan. Tot het huis dat mijn ouders gebouwd hadden was afbetaald. Ik wist wat het voor die kinderen op het vakantieplein betekende. Zelf verbleef ik als kind al de vakanties bij een zus van mijn moeder op een boerderij. Hier heb ik al veel verteld over mijn tante Regina en nonkel Clement die woonachtig waren in St Kruis ( Nl) tegen Aardenburg. Ik wilde absoluut al die kinderen ( meestal meer dan 100) een fijne vakantie bezorgen. Gelukkig kreeg ik de volle hulp van de andere monitrices. Later als die kinderen groot waren en me soms terug zagen werd er nog over de fratsen gesproken die we toen uithaalden.

Gepost door: magda | 04-04-15

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.