13-04-15

Fruitboompjes

cox orange.JPG

Ik heb vroeger al verteld dat opa en ik een verschillende mening hadden over snoeien van bomen en struiken. Opa wilde alles laten groeien en ik wilde er af en toe eens flink de schaar in zetten. Dat gaf soms kletterende discussies. Maar meestal moest hij dan uiteindelijk toegeven dat een boom of struik echt uit zijn voegen groeide en dat er iets moest mee gebeuren. Ik beloofde hem dat bij elke boom die moest verwijderd worden ik een klein fruitboompje in de plaats zou planten.

De Catalpa is nu wel per vergissing omgezaagd maar in de plaats heb ik nu een klein appelboompje geplant. En het hele hoekje wat heringericht. Ik plantte er ook een cranberrie struikje bij dat is dan voor de hangende krulwilg die vooraan het huis stond en in het najaar werd afgezaagd. Daar had ik wel spijt van maar de boom groeide zodanig uit zijn voegen dat hij voor een groot deel over het voetpad hing en ik die regelmatig moest snoeien om te verhinderen dat de voetgangers er gebukt onderdoor moesten lopen.

catalpa.JPG

cranberrie.JPG

Verleden jaar plantte ik een Mirabelle boompje op de plaats waar de eerste grote krulwilg werd afgezaagd. Hij werd te hoog en groeide teveel over bij de achterburen. Goede buurschap is belangrijk ! Dit jaar zal het boompje al vruchten dragen te zien aan de kleine bolletjes die al op de takken staan..

mirabel.JPG

Het weer was ideaal om in de tuin bezig te zijn , want om op het terras te zitten was het vandaag wel te fris.

22:21 Gepost in tuin | Commentaren (14) | Tags: tuin, boompjes planten |

Commentaren

Krulwilgen op korte tijd heb je 'n reuze boom. Echt niet te doen, zelfs in een grote tuin.
Slim idee Magda, iets planten dat eetbaar is. en je hoeft niet hoog op de ladder te klauteren om ervan te genieten. Die fruitboompje die hebben altijd zo'n mooie namen vind ik.
Over snoeien daar is bij vele tuinbezitters over gebakkeleid hier ook ze vroeger met mijn vader, tjonge die liep altijd met zijn snoeischaar rond.
Dat zal smaken, zo vers van de struik, beter kan je niet hebben.

Gepost door: greta | 14-04-15

Reageren op dit commentaar

@Greta, ik vind het een leuk alternatief die kleine fruitboompjes en dan komt er geen ladder aan te pas als er vruchten moeten geplukt worden !
Nu alles zo kort is gezet en bomen zijn verdwenen zal het wel een pak werk minder schelen in de tuin. Om eerlijk te zijn vind ik het nog altijd jammer dat er met de jaren zoveel bomen zijn verdwenen. We konden zelfs onze buren niet zien. Maar als ze zo groot worden en breed uitgroeien dat de takken op het dak zwiepten, dan moest er dringend iets gebeuren. Snoeien hielp niet meer en zeker niet van de krulwilgen. De esdoorns werden te groot voor onze tuin en dat waren echt wel mooie bomen. De drie berken werden indertijd afgezaagd omwille van de allergie voor berkenpollen van één van de kleinkinderen. En een hele rij abelen zijn weggedaan omdat deze boom echt niet tegen stormwind kan en er telkens hele takken afkraakten. We woonden bijna in een bos maar teveel is teveel en iedereen heeft de neiging om teveel te planten als het jonge boompjes of stuiken zijn.

Gepost door: magda | 18-04-15

Echt het ideale weer om in de tuin bezig te zijn morgen wordt het nog warmer dus dan misschien wel oo terras zitten

Gepost door: merel | 14-04-15

Reageren op dit commentaar

@Merel ,de kleinkinderen waren hier en als het mooi weer is dan trekken we er op uit! Dus niet op het terras gezeten !

Gepost door: magda | 18-04-15

je hebt niet alleen groene vingers, maar je bent ook een kenner Magda...

prettige dag

Gepost door: willy | 14-04-15

Reageren op dit commentaar

@Willy ,dat leer je wel met de jaren! Maar mijn vader was een fervente tuinier en op de boerderij bij tante Regina en nonkel Clement heb ik ook veel geleerd. Die mensen kweekten alles zelf van groenten tot vruchten. Ik herinner me dat ze zelfs een perzikenboom hadden!!

Gepost door: magda | 18-04-15

een appeltje voor de dorst
mooie vlinders heb je

Gepost door: fotorantje | 14-04-15

Reageren op dit commentaar

@Antje, vlindertjes gekocht in Intratuin. En nu maar wachten op appeltjes!

Gepost door: magda | 18-04-15

Wat heb je daar op de aarde gestrooid magda.. mest? of turf? Ik denk dat ik m'n tuin weer eens moet bijmesten, want alles staat er maar armetierig bij.. ik weet alleen niet goed wat ik het beste zal gebruiken.
M'n pruimenboom staat er nog maar is hartstikke dood.. al twee jaar. Maar het zal een hele klus zijn om die eruit te halen en dus laten we de mooie kastanjebruine stam maar voorlopig staan en hang ik er straks in de zomer weer potten met bloeiende hangplanten in hehe.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 15-04-15

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, ik heb speciale plantaarde gekocht omdat dit hoekje zeker meststof nodig had .
De catalpa stond daar en die had alle voedingstoffen opgenomen. Omdat ik daar nogal veel geplant en verplant had heb ik een laagje van die plantaarde uitgestrooid . Ondertussen is die al in geharkt.

Gepost door: magda | 18-04-15

Schitterende hoekjes heb je daar gemaakt Magda, ziet er allemaal heel keurig uit.

Gepost door: Mieke | 16-04-15

Reageren op dit commentaar

@Mieke ,alles staat er nog pril bij ,maar als het weer wat meewil zullen het fleurige hoekjes worden. Ik kan me in de tuin goed uitleven !

Gepost door: magda | 18-04-15

Fruitboompjes groeien hard. Prachtig foto's heb je gemaakt. Cranberry gaat vast straks wel lekker smaken. Leuk gedaan in jou tuin. Schattig twee vlinders in tuin.
Fijn weekend.

Gepost door: Ferry & Jacqueline | 17-04-15

Reageren op dit commentaar

@Ferry en Jacqueline, de fruitboompjes zullen niet erg hoog worden .Ik heb een lage soort gekocht en ik ben wel benieuwd hoe die cranberries zullen smaken! Ach zo hier en daar een fantasietje in de tuin vind ik wel leuk. Het moeten niet altijd beelden zijn in steen of ijzer.

Gepost door: magda | 18-04-15

De commentaren zijn gesloten.