22-04-15

Herdenking 14-18 :Vandaag 100 jaar geleden :gifgas

 

"Op 22 april 1915 openden Duitse troepen ongeveer 6000 gasflessen gevuld met chloorgas over een 6 km lange frontlijn tussen de Stampkothoeve en ‘t Halfweghe huys. Die dag en de dagen daarna verloren ongeveer 5.000 soldaten en burgers het leven en duizenden anderen bleven levenslang gevolgen van het gas ondervinden. De inzet van dit massavernietigingswapen wordt aanzien als het begin van de chemische oorlogsvoering" zegt Marleen Soete, schepen van Toerisme te Langemark-Poelkapelle.

Er is een  fietsroute (41km) uitgestippeld die is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. Deze route -de "Gifgas-route"-  neemt je mee naar de belangrijkste plaatsen die herinneren aan de vreselijke dag, zoals Kitchener's Wood, Carrefour des roses en de Duitse militaire begraafplaats. Tijdens de tocht komen de fietsers langs enkele getuigeniszuilen, die in vier talen informatie geven. .

Toen we op de Duitse  begraafplaats in Langemark-Poelkapelle stonden, wees een Provinciale Gids die op de begraafplaats rondliep er ons op dat de witte vlaggen die we in het landschap opmerkten langs de 6 km lange frontlijn zijn geplaatst om aan te tonen waar het gifgas door de Duitse troepen werd opgesteld en geopend met de zware gevolgen die we kennen. Zover je kon kijken zag je om de zoveel meter een witte vlag staan in het landschap. Huiveringwekkend als je aan de gevolgen denkt.

De foto's zijn niet erg scherp omdat het die dag wel zonnig en warm, maar nevelig was. Hij merkte ook op dat er tot heden op de landerijen uitgekeken wordt naar oorlogstuig: Een man liep te zoeken op de velden!!

 

gasaanval.jpg

gasaanval1.jpg

gasaanval2.jpg

 

13:25 Gepost in Actualiteit, Pasen | Commentaren (10) | Tags: 14-18, gifgas, langemark, westhoek |

Commentaren

een merkwaardige dag om te herdenken Magda...

het verwondert me steeds dat er nog zoveel oorlogstuig gevonden wordt, een eeuw na de feiten ..

prettige dag

Gepost door: willy | 22-04-15

Reageren op dit commentaar

@Willy, het is ongelooflijk hoeveel er nog uit de grond komt na 100 jaar: en niet enkel munitie maar ook voorwerpen en menselijke resten ...

Gepost door: magda | 22-04-15

Reageren op dit commentaar

heel bijzonder
en er blijven maar resten opduiken, ongelooflijk

Gepost door: fotorantje | 22-04-15

Reageren op dit commentaar

@Antje , de dag van onze uitststap was het mooi weer en nergens was het erg druk. Vreemd om te zeggen maar we hebben genoten van die dag al liet die bij ieder van ons een diepe indruk na. Ik wil er uitgebreid over vertellen om aan te tonen dat we dit nooit mogen vergeten. Ik heb ondervonden dat veel mensen in Vlaanderen nog nooit in de Westhoek zijn geweest. Misschien kan ik hen op die manier aanzetten om daar iets aan te doen. Overal waar je komt zie en hoor je buitenlanders die soms erg lange reizen ondernemen om deze streek die 100jaar geleden de hele wereld beroerde met een bezoek te vereren. Verleden jaar sprak ik met een dame die van Australië kwam en de Last Post onder Menenpoort absoluut live wilde meemaken.

Gepost door: magda | 22-04-15

Hier in het Antwerpen wordt het wel vernoemd, maar is de viering niet zo groot. :-(

Gepost door: liliane | 22-04-15

Reageren op dit commentaar

@Liliane, dat begrijp ik wel. Het leeft vooral in de streek waar het is voorgevallen en het is mooi dat zelfs de Koning vandaag aanwezig was in de Westhoek waar de gasaanvallen hebben plaats gehad.

Gepost door: magda | 22-04-15

Het was deze gasaanval die we zaterdag jl herdacht hebben in Tielt met Woordfront. Dit gebeuren heeft het ganse oorlogsvoeren een andere wending en inhoud gegeven.
Er wordt misschien gezegd dat er te veel aandacht aan besteed wordt met die herdenkingen maar zoals Saskia De Coster de dichteres het zaterdag verwoordde "wij zijn de kinderen van de kinderen" en we mogen dit nooit vergeten.

Gepost door: Mieke | 23-04-15

Reageren op dit commentaar

@Mieke, het is veel te lang stil gebleven in de Westhoek ivm met de Groote Oorlog. Ik vind het prima dat er nu veel aandacht wordt besteed. Ik zag het aan de kleinkinderen die er alles wilden over weten . Ook met school gaan de kleinkinderen in de maand mei een bezoek gaan brengen in de Westhoek. De jongste gaat er zelfs een paar dagen naar toe met school. Met de fiets van Brugge naar Ieper !! Het mag zeker niet vergeten worden. Mijn grootvader heeft 14-18 overleefd maar wilde er nooit iets over vertellen( zoals zovelen die de gruwel hebben beleefd toen)

Gepost door: magda | 23-04-15

Een gruwelijke gebeurtenis die we nooit mogen vergeten, Magda. Helaas worden chemische wapens nog steeds gebruikt. De mensheid heeft op 100 jaar tijd weinig bijgeleerd.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 23-04-15

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn, jammer genoeg heb je gelijk. Maar we kunnen toch proberen om de jongeren te tonen wat er zich 100 jaar geleden heeft afgespeeld in onze streek en dat zich dat nu nog steeds voordoet in landen ver van ons bed. Misschien gaan ze ooit eens beseffen dat oorlog voeren nog nooit een oplossing heeft gebracht.

Gepost door: magda | 23-04-15

De commentaren zijn gesloten.