21-04-15

Herdenking 14-18 : Belgische begraafplaats

Samen met de kleinkinderen trok ik tijdens het paasverlof naar de Westhoek waar de schoondochter Ingrid ons een dag lang rondreed langs de verschillende oorlogsbegraafplaatsen die er zo talrijk zijn in deze streek. We bezochten als eerste de Belgische begraafplaats gelegen in Houthulst. De volgende dagen toon ik andere begraafplaatsen.
Het laat je echt niet onberoerd en alle begraafplaatsen zijn zo mooi onderhouden en lijken op stille parken. Ten overstaan van al de families die in deze oorlog iemand verloren is dit een blijk van respect en wordt het door hen ook erg gewaardeerd.

 

belgische begraafplaats 9.JPG

belgische begraafplaats.JPG

"De meeste gesneuvelden die hier begraven liggen kwamen om het leven tijdens de eerste fase van het eindoffensief van 1918 bij de zware gevechten in de wijde omgeving....
Deze begraafplaats werd in 1924-1925 aangelegd in de vorm van een zespuntige ster. Er zijn 1723 Belgische graven en achteraan bevinden zich de graven van 81 Italianen waarvan er 7 onbekend zijn gebleven. Dit waren krijgsgevangenen die door de Duitsers werden tewerkgesteld in de havens van Roeselare en Izegem..."

belgische begraafplaats2.JPG

Het is een sobere begraafplaats maar  indrukwekkend door de vorm en de grootte .
De soberheid wordt nog geaccentueerd omdat er geen bloemen bij de grafstenen staan. Hier en daar een foto of herdenkingsplaatje geplaatst door de nabestaanden. Eenmaal de bomen in blad zullen staan zal deze begraafplaats een zachtere indruk geven.

belgische begraafplaats3.JPG

DSC_0315.JPG

belgische begraafplaats4.JPG

belgische begraafplaats6.JPG

belgische begraafplaats.5.JPG

belgische begraafplaats.7.JPG

belgische begraafplaats 8.JPG

Het weer paste bij het bezoek aan deze begraafplaats : tijdens de ochtenduren omfloerst zonlicht en vage einders .

Commentaren

De natuur droeg dus ook zijn steentje bij. Wij hebben het ook gedaan met mijn schoonbroer in Loo. Die weet er werkelijk alles van. We hebben daar enkele dagen verbleven en waren ook onder de indruk.
Vorige week ook 'la coupole' in Wizernes bezocht. Indrukwekkend, we schrijven er nog over in de reeks 'Tilques'.
Toch opbeurende en vrolijke groetjes,
Joris

Gepost door: Gidsjoris | 22-04-15

Reageren op dit commentaar

@Gidsjoris, dit was de eerste begraafplaats van die dag en we waren echt onder de indruk. De kleinkinderen stonden verbaasd te kijken dat er zoveel jonge mensen gesneuveld waren en dat die begraafplaatsen 100 later nog bestonden!

Gepost door: magda | 22-04-15

Altijd indrukwekkend, die eindeloze rijen kruizen.. om stil van te worden.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 22-04-15

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, vrolijk word je er inderdaad niet van , maar het is goed om eens stil te staan hoeveel mensenlevens dit heeft gekost. Mensen die van over de hele wereld zijn gekomen ! Ik wilde ook dat de kleinkinderen dit met eigen ogen eens konden zien. Op school wordt ook aandacht besteed aan deze herdenking en gaan ze ook een rondreis maken. In elk geval heb ik hen al heel wat laten zien en er over verteld.

Gepost door: magda | 22-04-15

heel mooie foto's van deze indrukwekkende begraafplaats Magda..

prettige dag

Gepost door: willy | 22-04-15

Reageren op dit commentaar

@Willy, deze begraafplaats straalde de rust van een...begraafplaats uit. De andere begraafplaatsen zijn natuurlijk indrukwekkend en je wordt er evengoed stil van , zeker als je bedenkt hoeveel gesneuvelden er liggen, maar - en dan wil ik niet oneerbiedig zijn- daar heb je niet zoveel de sfeer van een begraafplaats.

Gepost door: magda | 22-04-15

altijd mooie ingetogen verzorgde plaatsen, indrukwekkend

Gepost door: fotorantje | 22-04-15

Reageren op dit commentaar

@Antje, je wordt er vanzelf stil van.

Gepost door: magda | 23-04-15

Zoals je zegt Magda, we hebben ontelbare begraafplaatsen in de Westhoek, maar wat ze allen gemeen hebben is dat ze pico bello verzorgd worden. We zijn dat ook verschuldigd aan al die jonge en minder jonge mensen die hier hun leven gelaten hebben om onze vrijheid te verdedigen.

Gepost door: Mieke | 23-04-15

Reageren op dit commentaar

@Mieke, deze begraafplaats liet bij ons een grote indruk na. Ik had het nog nooit bezocht . De soberheid gaf het een enorme sereniteit : kiezelpaden en geen bloemen tenzij hier en daar een ruikertje geplaatst door familieleden , maar heel mooi verzorgd.

Gepost door: magda | 23-04-15

In de Westhoek is de éne begraafplaats al indrukwekkender dan de andere, Magda. Deze Belgische begraafplaats heb ik nog nooit bezocht. Ik denk dat ik dat binnenkort wel eens ga doen.

Gepost door: Fluwijn | 23-04-15

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn, deze begraafplaats kende ik niet en de sfeer is er helemaal anders dan op de meeste begraafplaatsen. Tenzij je echt iemand zoekt anders loop je niet over het gras maar blijf je op de brede paden lopen.

Gepost door: magda | 23-04-15

De commentaren zijn gesloten.