24-04-15

Herdenking 14-18 : Monumenten

st juliaan.JPG

The Brooding Soldier, een Canadees oorlogsmonument nabij de Belgische plaats Sint-Juliaan (Poelkapelle) in de volksmond ook bekend als "Den Canadien", is opgedragen aan de meer dan 2000 Canadese militairen die het leven lieten bij de eerste gasaanval tijdens de Tweede Slag om Ieper in de Eerste Wereldoorlog.
Het monument is een ruim 10 meter hoog granieten beeld van een Canadese soldaat, in mijmering verzonken en met zijn handen rustend op zijn geweer. In al zijn eenvoud is het een imposant beeld met veel symboliek, neergezet op de plaats waar er zoveel slachtoffers zijn gevallen..
Bij de herdenkingsplechtigheden op 22 april 2015 van deze gasaanval heeft onze Koning ook bij dit monument een groet gebracht.

st juliaan1.JPG

st juliaan2.JPG

st Juliaan3.JPG

st juliaan4.JPG

 Geen dorp in de Westhoek die niet een of ander gedenkteken staan heeft die herinnert aan Wereldoorlog I:

In Poelkapelle staat op een rondpunt een standbeeld ter ere van Guynemer (klik om meer te weten over deze piloot) die 53 luchtoverwinningen behaalde.  Belgische piloten hebben dit standbeeld laten oprichten om op die manier eer te bewijzen aan een moedig man. De ooievaar boven de gedenksteen verwijst naar het Escadrille des Cicognes van Guynemer.

“ Op 11 september 1917 viel Guynemer op het veld van eer. Hij was een legendarische held, die na drie jaar verbeten strijd in volle glorie sneuvelde. Moge hij een zinnebeeld blijven van ontembare volharding, woeste wilskracht en verheven moed die de kenmerken zijn van zijn volk. Zijn onwankelbaar geloof in de overwinning laat aan de Franse soldaat een blijvende gedachtenis na van onbaatzuchtige opofferingsgeest en edele wedijver.” 

Citaat zoals deze voorgelezen wordt op alle Franse  luchtmachtbases op 11 september en op alle herdenkingen, zoals deze te Poelkapelle. 

vlieger1.JPG

vlieger.JPG

Een tankmonument ter herinnering aan de tankslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog op het Guynemerplein( vlak bij het monument voor Guinemer) in Poelkapelle. Poelkapelle was het decor voor een heuse tankoorlog in 1917. Vele Britse tanks bleven steken in de modder of werden stuk geschoten. Wat na de oorlog overbleef was een spoor van tankwrakken tussen Sint-Juliaan en Poelkapelle. Op de plaats waar een tankwrak stond werd in 2009 dit monument opgericht.

vlieger2.JPG

vlieger3.JPG

Dit zijn maar een paar voorbeelden hoe  de mensen in de Westhoek zijn helden van de Eerste Wereldoorlog herdenkt !

17:15 Gepost in Actualiteit, Pasen | Commentaren (10) | Tags: 14-18, westhoek, monumenten |

Commentaren

indrukwekkend monument dat eerste

Gepost door: fotorantje | 25-04-15

Reageren op dit commentaar

@Antje, toen we verleden jaar met de senioren een rondrit deden in de Westhoek reden we hier langs. Er werd wel halt gehouden maar niet uitgestapt. Deze keer parkeerden we de auto en het is zoals je schrijft indrukwekkend. Je voelt je maar klein als je daar aan de voet van dit reuzenmonument staat. Het is een herdenkingsplaats en aan de voet van het beeld werd grond van Canada aangebracht .

Gepost door: magda | 25-04-15

Reageren op dit commentaar

het eerste is wel een bijzonder indrukwekkend monument...

als je bedenkt hoeveel landen er in WO I in Europa meevochten, dan besef men dat dit een "wereldoorlog" was..

prettige dag

Gepost door: willy | 25-04-15

Reageren op dit commentaar

@Willy, de begraafplaatsen van soldaten uit alle landen van de wereld doen je beseffen dat inderdaad de hele wereld in de Westhoek heeft gezeten en dat het echt een "Wereldoorlog" was.

Gepost door: magda | 26-04-15

De laatste oud-strijders van deze oorlog hebben ons verlaten, maar ik ben blij dat ik lees op je blog en in de krant dat het herdenkingstoerisme echt groeit en wordt aangemoedigd. Goed Magda dat er zovele mensen zijn die dit levendig houden.
groetjesssssss

Gepost door: greta | 25-04-15

Reageren op dit commentaar

@Greta, het is ongelooflijk hoe die eerste wereldoorlog nog leeft in de Westhoek. Overal vind je kleine en grote monumenten die er aan herinneren. Het is eigenlijk met de 100jarige herdenking dat er meer bekendheid komt en een toeristische stroom is ontstaan. Het mag ook wel , want we mogen die gruwel nooit vergeten.

Gepost door: magda | 26-04-15

Heel herkenbaar het mooie monument ter ere van de Canadezen, ongelooflijk dat zoveel nationaliteiten hier naartoe gekomen zijn om als broeders samen te vechten tegen de vijand. Zoveel samenhorigheid vind je nu niet direct meer.

Gepost door: Mieke | 26-04-15

Reageren op dit commentaar

@Mieke, ja die samenhorigheid was toen wel groot. En als je op die begraafplaatsen en bij die herdenkingsmonumenten komt sta je verbaast hoeveel mensen uit alle delen van de wereld naar hier komen om hun vrienden of familie te eren!! Tot uit het verre Australië toe!

Gepost door: magda | 26-04-15

Ik moest even glimlachen bij het bekijken van jouw foto's van The Brooding Soldier. Ik heb er verleden zomer namelijk ook een foto van gemaakt, maar ik heb hem onthoofd. Hij is ook zo groot, hè.

Gepost door: Benjamín | 26-04-15

Reageren op dit commentaar

@Benjamin toch! Ik moet eerlijk zijn ,ik heb achteroverwaartse maneuvers moeten doen om het beeld er helemaal op te krijgen( toen ik het van dichtbij wilde op te foto zetten) :-)

Gepost door: magda | 27-04-15

De commentaren zijn gesloten.